Több tankerületben is bosszút állnak a sztrájkoló tanárokon

  • narancs.hu
  • 2022. február 3.

Belpol

A bosszú módszerei változatosak.

Több iskolában is szankcionálni kezdték a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkban résztvevő pedagógusokat - írja a Népszava a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) érkezett visszajelzések alapján.

A PSZ alelnöke arról számolt be, hogy van olyan iskola, ahol a diákok nemrég intelligencia-tesztet írtak, ezek értékelését pedig csak azoknak a pedagógusoknak kell elvégezniük, akik hétfőn sztrájkoltak.

A PDSZ szerint egy tankerületi igazgató arra  utasította a pedagógokat, hogy be kell írniuk a a KRÉTA e-naplóba, ha sztrájkoltak. A szakszervezet szerint a tankerületeknek ezzel az a célja, hogy adminisztrációs szinten láthatatlanná tegyék a sztrájkot. A PDSZ tud olyan esetről is, amikor egy pedagógust azért akartak megbüntetni, mert értesítette a szülőket a sztrájkról, az intézményvezető végül a többi tanár kiállása miatt mondott le erről. És van olyan iskola ahol a tankerület vezetése a sztrájk után "jött rá", hogy az idei évre - költségvetési okokra hivatkozva – nem áll módjában a korábbi mértékben biztosítani azt az összeget, amit az igazgató pótlékként oszthatna szét a pedagógusok között. A PDSZ értesülései szerint egyes tankerületeknél elkezdték bekérni azoknak a tanároknak a nevét, akik az adott intézményben a sztrájkot szervezték.

A szakszervezetek jelezték: minden pedagógusnak, akit retorzió ér, jogvédelmet biztosítanak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?