Török Gábor: a Fidesz elveszítheti többségét 2018-ban

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. aug. 02., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Fidesz nyer 2018-ban, de elveszítheti abszolút többségét – mondja Török Gábor, aki szerint ha ez bekövetkezik, a NER véget ér abban a formában, ahogy az elmúlt hét évben megismertük. Az e heti Magyar Narancs címlapinterjújában a Fidesz, az MSZP, a baloldal és a Jobbik esélyei mellett szóba kerül Simicska Lajos is, de Török azt is elárulja, szerinte ki áll a Momentum mögött. Részlet.

Magyar Narancs: Mire gondolt, amikor azt írta a tusványosi beszédről, hogy a Fideszben félnek a 2018-as választásoktól? Egy esetleges Simicska-meglepetést leszámítva elég stabilnak tűnik a NER.

Török Gábor: A félelem erős kifejezés, a Fideszben nem szoktak rettegni. Sokkal inkább arról van szó, hogy ők is látják, hogy alapvetően megváltozott a politikai helyzet 2014-hez képest, és nem csak Simicska miatt. Akkor állt a centrális erőtér, ami azt jelentette, hogy a Fidesz relatív többséggel is számíthatott arra, hogy a 106 egyéni választókerületben (evk) az ellenzéki szavatok semmilyen formában nem tudnak összeadódni. A Jobbik mozgása a közép felé viszont a centrális erőteret megroppantotta. A Jobbik néppártosodásával az ellenzéki szavazótáboron belül megjelent az átszavazási hajlandóság, és ezt az adatok is alátámasztják. Ez viszont megteremti annak a lehetőségét, hogy 2018-ban szavazói szinten létrejöjjön valamilyen együttműködés. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy az összes ellenzéki szavazó ugyanarra a jelöltre szavaz. De azt láttuk már időközi választásokon, hogy az esélyesebb ellenzéki jelölt mögött felsorakoznak a kormányváltást akarók. Ez még akkor is kétségessé teszi a választás kimenetelét, ha a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója és számíthat arra, hogy mondjuk a listás eredménye 40 százalék körül lesz. Mert még egy 40 százalékos listás eredmény mellett is nagyjából 65 evk-t meg kell nyernie ahhoz, hogy abszolút többsége legyen a parlamentben. Ebből viszont az következik, hogy nem veszíthet el 40-nél sokkal több körzetet. Négy éve csak 10 körzetet bukott el a Fidesz, most megvan annak az esélye, hogy ez 40 körül legyen. Ha ez valóban megtörténik, akkor nem lesz meg a 100 mandátum, ami teljesen új politikai helyzetet jelent. Olyan új helyzetet, amely véget vet a NER-nek abban a formájában, ahogy megismertük. Akkor kimondható lesz, hogy amit eddig láttunk, az nagyon másképp megy tovább. Ha ugyanis a Fidesz csak 98 vagy 99 mandátumot szerez, akkor három lehetőség van. Vagy megvásárol valakiket, vagy koalícióra lép az egyik párttal, vagy három hónapon belül előre hozott választásokat tartanak. A mai állapotokat ismerve csak az előre hozott választásokat tudom igazán elképzelni. A kérdés ekkor, hogy mi történik az új választásokon.

Az interjú további részeit a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. aug. 02., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  szegedi789
  2017. augusztus 02., szerda 12:35
  T.G. ezt mondja. De ki/kik mit mondanak T.G.-on keresztül ... ???
 2. 2
  yoyo
  2017. augusztus 02., szerda 17:10
  jogos. Senkinek komolyan nem fordul meg a fejében, hogy 18-at a fidesz ne nyerje szénné. Legalábbis a tények semmi ilyesmit nem ígérnek - nem mondom, bő fél év nagy idő, előkerülhet egy felvétel, ahol orbán arról beszél, mennyire lenézi a maga ostoba, békemenetelni is kész választóit, ezeket a sötét husángokat, esetleg egy fotósorozat, ahol székely zászlóval törli ki a seggét, de valljuk meg őszintén, ilyesmi aligha várható. És persze ott van még az ellenzéki összefogás - itt egy nagy nyerítésszerű röhögést tessék elképzelni - lehetősége.
 3. 3
  Kovacs
  2017. augusztus 02., szerda 17:49
  A Fidesznek mennie KELL!
 4. 4
  rworse
  2017. augusztus 02., szerda 22:52
  Igen, egyelőre semmi jele annak, hogy ne nyerje széné magát a Fidesz. Ameddig több ellenzéki párt van, mint égen a csillag, addig nem lesz semmi változás.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra