Törölte a Fortepan azokat a fotókat, amikre igényt tartott az MTVA

  • narancs.hu
  • 2023. május 2.

Belpol

A 180 ezres archívum 30 fotóját távolították el az MTVA felszólítására.

Törölték a Fortepan archívumából azokat a fényképeket, amelyekre az MTVA igényt tartott – mondta el Tamási Miklós, a Fortepan alapítója a VálaszOnline-nak.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója visszautasította, hogy bármilyen beszélgetést folytasson a Fortepannal a legnagyobb magyar archívfotó-gyűjtemény nyilvánosságáról. Tamási Miklós a lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: „Levettük a képeket. Úgy voltam vele, hogy zárjuk le az ügyet, mire ez az interjú megjelenik. Mostantól nincsenek fenn ezek a fényképek a Fortepanon.” 

A 180 ezer fotóból álló archívumból 30 fotót távolítottak el az MTVA felszólítására. A Fortepan alapítója ezzel kapcsolatban megjegyezte:

„Szerencsére nem nagy veszteség, legalábbis ami a számokat illeti. [...] De a sztori elsősorban nem erről a harminc fényképről szól.”

Mint elmondta, a Fortepannal „semmilyen anyagi haszonra nem teszünk szert a képek közléséből, az egyetlen célunk, hogy a 20. századi magyar múlt vizuális dokumentumait megőrizzük, és digitálisan hozzáférhetővé tegyük mindenki számára.” Tamási Miklós kiemelte, ez közfeladat, amit egyébként közgyűjtemények, múzeumok végezhetnének el, de akár az MTVA is segíthetné, hiszen az intézmény egész története során közpénzből működött.

Az MTVA jogtanácsosa még április elején fenyegette meg egy titkos levélben a Fortepant egy kollekciónyi régi fotó miatt.

(Címlapképünk forrása: MRT – Fortepan/Rádió és Televízió Újság)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk