Törvénymódosítással törölné el Semjén a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot

  • narancs.hu
  • 2023. november 15.

Belpol

A KDNP miniszterelnök-helyettese nyitva hagyná a lehetőséget a munkáltatók számára, hogy eldöntsék, biztosítják-e az ingyenes vizsgálatokat.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel nyújtotta be a „hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot, és ebben szerepelt az is, hogy

„a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat.”

 Az atv.hu által kiszúrt jogszabálymódosítás-tervezet alapján tehát a jövőben is lehetnek olyan munkakörök, amiknél kötelező maradhat az orvosi vizsgálat, de a többi helyen ez a munkáltató saját döntése lesz, és ha így dönt, akkor biztosítania kell ingyenesen a munkavállalók számára.

Az indoklásban Semjén azzal érvel, hogy „a változó életviszonyok a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát, tartalmának újragondolását igénylik. Az új szabályok megalkotásakor azonban olyan intézkedéseket kell tenni, olyan javaslatokat kell kidolgozni, ami az emberek hétköznapi ügyeinek intézését egyszerűbbé tudják tenni”, illetve hogy „vállalkozások sikeressége érdekében pedig olyan jogi környezetet kell kialakítani, amiben az adminisztráció időbeli és pénzbeli költségei minimálisak, így az erőforrásaikat a jogszabályoknak való megfelelés helyett a működésükre, a termelésre tudják fordítani.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk