Tovább bütykölik a bérlakástörvény-javaslatot

  • narancs.hu
  • 2021. június 11.

Belpol

„Csak fizetőképes, megbízható személyek élhessenek a vételi jog lehetőségével.”

Csütörtök este újabb összegző módosító javaslatot készített az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága ahhoz a készülő törvénycsomaghoz, amely lehetővé tenné az önkormányzati bérlakások kedvezményes megvásárlását – vette észre a hvg.hu.

Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő javaslata ellen korábban ellenzéki, kormánypárti polgármesterek, civilek is tiltakoztak.

A jövő keddi szavazáson olyan szövegváltozat kerül az országgyűlés elé, amely szerint csak arra a mintegy 1500 fővárosi ingatlanra vonatkozna a kedvezményes megvásárlás lehetősége, ami a budai Vár és az Andrássy út világörökségi helyszínén és védőövezetében található. A csütörtökön este elkészült módosított változat három másik ponton is eltér az eredetitől.  Cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékosra csökkent, a korábban már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre, és a Várnegyedben az államon, az önkormányzaton kívül állami, önkormányzati cég is kötelezhető kedvezményes bérlakás-értékesítésre.

Jellemzően azoknak lesz lehetőségük az érintett helyszíneken önkormányzati vagy állami tulajdonú lakást venni, a cserelakásos bérlők mellett, akiknek 2020. december 31-én már határozatlan idejű bérleti szerződésük volt. A nem cserelakásosok esetében a bérleti idővel arányosan nő a vételár-kedvezmény, így 25 éves bérlet esetén a vételár a forgalmi értéknek csupán 15 százaléka. A törvény 5 éves elindegenítési tilalmat állapítana meg a bérlakások vevői számára, akiknek nem lehet köztartozása, illetve az utóbbi egy évben három havi lakbért meghaladó bérletidíj-tartozása, mert az a cél, hogy „csak fizetőképes, megbízható személyek élhessenek a vételi jog lehetőségével”.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk