Telex: ellenzéki kampányújság és óriásplakát jelenik meg a héten

  • narancs.hu
  • 2022. január 10.

Belpol

Mintegy 1000 óriásplakáton tűnnek majd fel. Sok mindenről megállapodtak már, de a közös lista még lezáratlan.

Csaknem 3 millió példányban jelenik meg a közös listán induló hat ellenzéki párt, valamint az előválasztáson győzelmet arató miniszterelnök-jelöltjük közös kampányújságja a héten, melyet a következő két hétben országszerte igyekeznek eljuttatni szinte minden háztartásba – értesült a Telex. Emellett az ellenzék mintegy 1000 óriásplakáton is feltűnik majd Márki-Zay oldalán.

Vagyis ha megkésve is, de Egységben Magyarországért néven, azonos arculati elemekkel közösen kampányol az ellenzék.

A lap forrásainak elmondása szerint múlt héten kétnapos maratoni pártelnöki értekezletet tartott az ellenzék, majd az az abba bevont miniszterelnök-jelölttel folytatott tárgyalásokkal folytatodott, mely során arról döntöttek, rendezni kell az egymás, illetve a köztük és Márki-Zay Péter között fennálló vitákat.

A Telex értesülései szerint Márki-Zay Péter tudtával, ám a közös miniszterelnök-jelölt nélkül ült össze a hat, közös listán induló ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnöke, hogy egyeztessen a kampányról, a programról, illetve egyesek szerint magáról Márki-Zay Péterről is.

A Márki-Zay Péterrel folytatott egyeztetés után közölte azt a miniszterelnök-jelölt, hogy egyelőre elengedi az általa szorgalmazott hetedik frakció létrehozásának igényét, annak érdekében, hogy ne ezen múljon az ellenzéki egység.

Úgy tűnik – a szerteágazó pártközi verziók szerint – a programmal kapcsolatos nyitott kérdéseket a résztvevők lezárták a múlt heti egyeztetéseken. Korábban Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy 90 százalékban egyetértés van, 10 százalék a nyitott kérdés. A lap információ szerint ezek a vitás kérdések is eldőltek:

  • Például az euró bevezetésénél nagy vita volt, kössék-e időponthoz, és a közös döntés szerint azt ígéri majd az ellenzék, hogy 5 éven belül bevezetik Magyarországon a közös európai fizetőeszközt (ez persze alighanem költségvetési megszorításokkal járna).
  • De az is eldőlt, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonalnál a pártok és Márki-Zay Péter nem a projekt leállítását fogja ígérni, hanem a beruházás felülvizsgálatáról és szükség esetén leállításáról fog beszélni.

Mindennek ellenére a Telex úgy tudja, maradtak vitás részkérdések, információik szerint például a Jobbik azt megvétózta, hogy a közös ellenzéki program tartalmazza a melegházasság engedélyezését, és egyelőre arról sem született valódi döntés, azaz tényleges hatpárti határozat, hogy Márki-Zay Péter kérésére 3 roma politikus befutó helyet kap majd a közös listán. A listaügy még meglehetősen lezáratlan.

Egyelőre a lista eleje van még csak meg, ez Márki-Zay javaslatának megfelelően elvileg így néz majd ki:

  • Márki Zay Péter, miniszterelnök-jelölt
  • Dobrev Klára, DK
  • Karácsony Gergely, Párbeszéd
  • Jakab Péter, Jobbik
  • Fekete-Győr András, Momentum

Eszerint az előválasztási erősorrendben szerepelnek majd a miniszterelnök-jelöltek, őket pedig a 6. helyen az MSZP-s Tóth Bertalan, a 7. helyen pedig az LMP-s Ungár Péter követi majd.

Úgy tudni, a listát és a programot január végéig szeretnék véglegesíteni, addigra prognisztizálják, hogy összegyűjtik a népszavazáshoz szükséges kétszázezer támogató aláírást is. Így a tervek szerint az ezen a héten meginduló, látványosnak szánt, új, közös arculatot tükröző összefogáskampány január utolsó napjaira teljes fordulatszámra kapcsolhat majd.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk