Újra felütötte fejét a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

Belpol

Ezúttal egy közel 3500 egyedet számláló hízólúdtelepet ért el a fertőzés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsa településen található, körülbelül 3500 hízóludat számláló állományban igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét. Az állattartó figyelmét a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel a fertőzés gyanújára, aminek végül a H5N1 altípusát azonosították - közölte az állami hírügynökség.

Az állomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a járvány terjedésének elkerülése érdekében pedig a kontaktgazdaságokat és a 3 kilométeres körzetben található állományokat is felszámolják. A kijelölt védőkörzetben, valamint a szakemberek által meghatározott 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben további vizsgálatok indultak, és életbeléptek az állatmozgatási korlátozások is. Az esetről az országos főállatorvos tájékoztatta a partnerországokat.

A Nébih ismét az állattartók felelősségére és a járványvédelmi előírások szigorú betartására hívja fel a figyelmet. A magaskockázatú területeken továbbra is kötelező a baromfi állományok zártan tartása, miközben a kötelezően előírt, szállítás előtti vizsgálatok is érvényben maradnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk