Uniós biztos: hamarosan indul a Magyarország elleni jogállami mechanizmus

  • narancs.hu
  • 2021. október 18.

Belpol

Az Európai Bizottság ledobja a pénzügyi atombombát, visszatartanák az országnak járó EU-forrásokat.

Nagyon rövid időn belül aktiválja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust –mondta a Bloombergnek Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos.

A cikk szerint, melyet a hvg.hu szemlézett, legfeljebb napokon vagy heteken belül élesítik az uniós eszközt, amelynek segítségével elzárják a pénzcsapot a jogállami normákat megsértő tagállamoknál.

Elsősorban Magyarország és Lengyelország esetében járhat el ilyen szigorral az EB. Ugyanez a két ország az, amelyeknek a helyreállítási alapokból származó kifizetéseit a Bizottság egyelőre blokkolja. Magyarország esetében 7,2 milliárd, Lengyelország esetében pedig 36 milliárd euróról van szó.

A jogállamisági mechanizmus viszont kiterjed nemcsak erre a forrásra, hanem a hétéves költségvetésből származó, ennél lényegesen nagyobb összegre is. Reynders az a Bloombergnek azt is mondta, hogy

Jelenleg a lehető legerősebb fájlt próbáljuk felépíteni a reagáláshoz.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság nem várja meg annak a pernek a végkimenetelét, amelyet a magyar és a lengyel kormány kezdeményezett az Európai Bíróságon, kérve a jogállamisági rendelet megsemmisítést. Abban az ügyben múlt héten tartott tárgyalást a bíróság, a főtanácsnoki véleményt december 2-én ismertetik, az ítélet pedig jövő év elejére várható.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk