Uniós pénzből épít sörgyárat Matolcsy barátja
Matolcsy Ádám, Szemerey Bertalan és Pintér Máté

Uniós pénzből épít sörgyárat Matolcsy barátja

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. január 10.

Belpol

Beindultak Matolcsy Ádám barátai. Egyikük luxuslakásokat épít a Vörösmarty téren, másikuk 305 milliós uniós támogatásból kezd sörgyártásba. Részlet a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő cikkéből.

2017. eleji bejegyzése után néhány hónappal a Hübris Projekt Kft. 350 millió forintos uniós támogatást nyert sörfőző üzemének berendezésére. A szeptemberben kiírt közbeszerzés novemberre le is zárult, a pályázatból pedig kiderül, hogy a beruházást nem aprózzák el: 2000 literes kapacitással terveznek, amivel akár évi 6000 hl sört is le lehet főzni.

A Hübris korábban a Matolcsy Ádámtól bérelt egy 2,7 hektáros területet, az üzlet azonban annyira felpörgött, hogy nem volt idő saját csarnokot építeni, most már egy székesfehérvári ipari park a leendő gyár helyszíne.

A Hübris székhelye Balatonakarattyán van, egy olyan családi házban, amely a Frank Digital tulajdona. A Frank Digital egy kreatív ügynökség, amelyet Száraz István alapított, nem sokkal a vs.hu portál elindítása után. (Matolcsy Ádám nyilvános megjelenéséig Száraz István építette azt a médiabirodalmat, amely most Matolcsy György jegybankelnök fiáé. A vs.hu egyébként megroggyant, amikor kiderült: titokban mintegy 600 millió forint támogatást kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól – erről korábban itt írtunk)

Honlapja szerint a Frank elsősorban baráti megrendelésekből és közbeszerzésekből él: dolgoztak a Magyar Nemzeti Banknak, és a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában lévő MKB-nak. A Frank 230 milliót kapott az ’56-os emlékév büdzséjéből, de népszerűsítették a budapesti olimpiát is.

Pintér Máté, Száraz István és Matolcsy Ádám

Pintér Máté, Száraz István és Matolcsy Ádám

 

Az Opten adatai szerint a Hübris Projekt Kft. többségi tulajdonosa egy bizonyos F Trans Kft., amelynek tulajdonosai – személyes adataik alapján – a Hübris ügyvezetőjének, a 31 Farkas Tímeának szülei és nagybátyja. Farkas Tímea több szálon is kötődik a Matolcsy Ádám, ifjabb Szemereyk és Száraz István révén ismertté vált baráti-üzleti körhöz.

Farkas Tímea 2016 végén megalapította a Seedstrom Property nevű ingatlankezelő céget, amely a cégadatok szerint rögtön kapott is egy majdnem egymilliárd forintos hitelt attól a Növekedési Hitelbanktól (NHB), amelynek tulajdonosa a Matolcsy unokatestvér Szemerey Tamás. A Seedstromon keresztül részben Farkasé a Qut Kft. is. A Qutról a 444 írt korábban egy meglehetősen furcsa, és szintén Matolcsyékhoz köthető beruházás kapcsán: a Qut a tulajdonosa a budai Várnegyed egyik különösen értékes telkének, ahol egy apartmanhotel építésébe kezdett, a kivitelező pedig az a Raw Development, amely szintén erősen kötődik a Matolcsy családhoz.

Matolcsy Ádám és Pintér Máté

Matolcsy Ádám, Szemerey Bertalan és Pintér Máté

 

Farkas férjével, a szintén Matolcsy Ádám baráti köréhez tartozó Pintér Mátéval és Száraz Istvánnal egyszerre volt tulajdonos a belvárosi Macesz Huszár étteremben. A 32 éves Pintér Máté benne van a Harang Kft.-ben, amely a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Raqpart nevű helyet viszi a nyári szezonban. A Harangban Pintér tulajdonostársa többek között Száraz István, az ismert tévés, Dévényi Tibor, és az ehhez a baráti társasághoz tartozó fia, Dévényi Dániel is.

A legérdekesebb azonban Pintér Infit Invest nevű cége, amelynek székhelye a Vörösmarty tér 3. Ez a híres Kasselik-ház, a volt Luxus Áruház műemlék épülete. Pintér 2015 decemberében lett az Infit tulajdonosa, és a társaság Pintér felbukkanása után nem sokkal 891 millió forintos hitelt kapott az NHB-tól, erről a 444 számolt be. Arra, hogy valójában mit csinál a cég és mire kell a gigahitel, a választ egy 2017 tavaszán kiadott építési engedély adja meg, amelyre az V. kerületi kormányhivatal honlapján bukkantunk. Eszerint az Infit a műemlék Kasselik-ház 2., 3. és 4. emeleti irodáiból luxuslakásokat alakít ki. Érdemes megjegyezni, hogy Pintér felbukkanásával szinte egy időben, 2015 szeptemberében az épület földszinti és magasföldszinti részeit az MNB-alapítványok egyik projektcége vásárolta meg.

Az ifjabb Matolcsyhoz köthető beruházások további részleteiről és a tulajdonosok hátteréről a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Megjelenésünk napján már csak egyet kell aludni, s Csehországban elindul a mindközönségesen elnökválasztásnak nevezett kétnapos folyamat, amelynek egyik lehetséges, sőt nagyon is valószínűsíthető kimenetele az, hogy további öt esztendeig marad a Hradzsinban a méltatlanságát elmúlt hivatali idejében napi rendszerességgel bebizonyító Miloš Zeman.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.