Vekerdy Tamás Orbánnak: „Mi a te kereszténységed?”

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A gyerekpszichológus szerint, amikor utoljára „keresztény Magyarországról” beszéltek, a zsidókat üldözni kezdték.

„Mi a te kereszténységed?” – kérdezi Orbán Viktortól az Élet és Irodalom friss számában Vekerdy Tamás, aki nyílt levelet írt a miniszterelnöknek.

Az ismert gyerekpszichológus Máté evangéliumából idéz, és azt kérdezi Orbántól: „Te nem ugyanezt olvasod? Angela Merkel ezt olvasta, és Ferenc pápa is. Lúzerek. Ügyetlenek. De hát az igazi, még nem klerikus kereszténység története a lúzerek története.”

Vekerdy szerint Orbán nem szeret olyasmikre válaszolni, mint hogy mi legyen a tengerben úszó menekültekkel, és a „ gonosz feltételezése”, hogy „legszívesebben azt mondanád: igen, hagyjuk”.

„Ez a gondolkodás tényleg alkalmas egy keresztény Magyarország felépítésére? De egyáltalán: mi az, hogy keresztény Magyarország?” – teszi fel a kérdést az írásában Vekerdy, aki szerint utoljára a harmincas–negyvenes években beszéltek keresztény Magyarországról, ami akkor azt jelentette, hogy „nem zsidó”: „Húsz év zsidógyűlölet, zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelés után hatszázezer magyart adtunk halálra. Eichmann tanúsíthatná, kiemelkedő buzgalommal. (…) Aki egy embertömeget masszaként kezel – zsidó, migráns –, az elindult a legyilkolásuk felé vezető úton.”

Vekerdy Tamással legutóbb idén májusban beszélgettünk, interjúnk itt olvasható:

Vekerdy Tamás: A kormány egy jól manipulálható rabszolgatömeget akar, miközben az országot Putyinhoz, a biztos veszteshez köti

Ismét az urak és cselédek országát építjük? – kérdezi a pszichológus, akivel a kivándorlásról és a hiányzó Dózsa Györgyökről is beszélgettünk. Vekerdy Tamással legutóbb tavaly nyár elején beszélgettünk, az interjúban akkor leginkább az oktatási rendszer problémái kerültek szóba. A pszichológus azt mondta nekünk, hogy rémülten nézi azokat az őrületeket, amik az oktatásban folynak, érzése szerint „a legfelső parancsra”.

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 23
  tiszapolgári
  2018. szeptember 08., szombat 09:24
  20 jhamori: A nagy baj, hogy a keresztény egyházak, meg az igazából keresztény emberek nem emelik fel a szavukat a fidesz kereszténysége ellen.

  Dehogynem. A Narancs online is írt azokról az esetekről, amikor a váci püspök, az evangélikus püspök megszólalt menekült- és hajléktalan-ügyben, vagy a vidéki plébános vlogger, úgy emlékszem, konkrétan Orbántól kérdezte meg, hogy ki az a Habony.
  Ferenc pápa pedig már visszajáró vendéggént mond kritikákat.

  Csakhogy, a tisztelt kommentelők jó része baszik elismerni az említettek bátorságát. Ehelyett minden egyházi szereplőt egybemos, minden pap buzi és Orbán az istene.

 2. 22
  harcolj
  2018. szeptember 08., szombat 09:09
  Az olyan elvek-szavak melyet Vekerdi is képvisel kevéssé találnak megértésre, mivel a magyar emberek nem szívesen szembesülnek saját hibáikkal, inkább azok mellé állnak, akik ugyan szintén követtek el disznóságokat, de hatalmuknak köszönhetően megvédik majd őket is. Így minden hamissá és mocskossá válik, aki valóban igaz magyarnak tartja, vagy szeretné tartani magát immár nem talál olyan közösséget, mely mentes lenne a hazugságoktól, és elszigetelődik. Orbán célja ez.
 3. 21
  harcolj
  2018. szeptember 08., szombat 09:01
  Jhamori -Ez így igaz, de az egyházak azért nem nyilvánulnak meg, mert valójában nem a krisztusi tanítások képviselői, hanem a hatalom haszonlesői, és leginkább mindig is azok voltak. Ehhez sajnos a magyar mentalitás nagyon passzol, amikor is az úgynevezett vallásosság nem a szeretet központi elvét képviseli, hanem a más vallás, a másság üldözését. Orbánnak valóban nem a krisztusi tanok a fontosak, csak mint egy pajzsot vette magára a kereszténységet, hogy annak védelmében követhessen el bűntényeket.
 4. 20
  jhamori
  2018. szeptember 08., szombat 08:43
  Orbán kereszténysége "politikai" kereszténység, egy eladható árucikk, nem más. Egy marketing hívószó azok irányába, akik értelme csak eddig terjed. Semmi köze a valódi, hitbéli kereszténységhez, még a kapcsolatokat sem kell keresni közöttük.

  A nagy baj, hogy a keresztény egyházak, meg az igazából keresztény emberek nem emelik fel a szavukat a fidesz kereszténysége ellen. Nem állnak tekintélyes keresztények a nyilvánosság elé azzal, hogy orbán egyetlen szavának, betűjének nincs köze a kereszténységhez - az alaptörvénytől kezdve egészen napjainkig. orbán egy krakéler, egy hazudozó senki, akinek a kereszténységet a szájára sem szabadott volna venni.
 5. 19
  rworse
  2018. szeptember 08., szombat 08:17
  Axxtroll dzsentrinek vagy parvenunek üzenem, hogy az ősprolik, trógerek (és parasztok) tartják el az éhbérért végzett munkájukkal az Axxtroll-féle dzsentriket vagy parvenuket. Konkrétan Axxtroll esetében persze a jelző csak fonák értendő, hiszen Axxtroll csak imitálja a dzsentriséget vagy parvenuséget, hiszen valójában legalja lumpenként végzi a putyini trollkodást.
 6. 18
  Cyrano
  2018. szeptember 08., szombat 07:11
  Axxtro, bármire büszke vagyok, ami nem maga.

  Mert maga kvintesszenciája mindannak, ami ez a kormány: ostoba, beképzelt, tapló, tudatlan, szotyi-kultúrával rendelkező futballhuligán.
 7. 17
  pasas
  2018. szeptember 08., szombat 06:40
  Ez az "Axxtro", nem egy extroll, hanem valódi, működő és jól fizetett?
  Ez lett az állomáshelye?

  Csak úgy megjegyzem, egy nyílt levélre nyíltan illene válaszolni. Illene! De ebből a betűhalmazból csak az illiberalizmust ismeri a címzett...
 8. 16
  Axxtro
  2018. szeptember 08., szombat 02:01
  Ha Vekerdy Tamásnak nem tetszik valami, reklamáljon az izraeli miniszterelnöknél, ott majd elbírálják a panaszát.
 9. 15
  Axxtro
  2018. szeptember 08., szombat 01:59
  Ketteske, Hármaska és Heteske, gyorsan előbújt belőletek a nagy "baloldali eredet", ahonnan származtok eszmeileg, az ősproli, a tróger.

  Büszkék lehettek rá !
 10. 14
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 20:58
  14: Igen, viszont elképzelem, hogy Jézus találkozik Imrével, aki leadja neki ezt a szöveget, amivel megtisztelt itt minket, szerintem Jézus önként visszamászik a keresztre, mivel ennyi idő után még ő sem számított erre. Mi lenne ebben a fantasztikus.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra