Verseny nélkül vehetett állami földeket Rogánné falujában egy volt fideszes hozzátartozója

Belpol

A magántulajdonosokkal együtt az állam is eladja földjeit Rogán Antalné falujában, ahol néhány hete vásárolták meg a kastélyt és hozzá földterületeket V. kerületi vállalkozók. Nyílt pályázatra, versenyre nem volt szükség, anélkül kerülhettek egy volt fideszes képviselő családjához a földek Dédestapolcsányban és a szomszédos Tardonán. A kastély felújítása sem késlekedik, munkások kezdtek serénykedni az épületben.

Nem ért véget a földeladási sorozat Dédestapolcsányban, ahol a Serényi-grófok kastélyához tartozó történeti birtoktest restaurációján fáradoznak budapesti belvárosi üzletemberek: az állam is megválik ottani földjeitől. Egy debreceni magánszemély, Kellermann Péter Pál három földterületet vásárolt Rogán Antalné falujában. Május végén 0,2328 hektárnyi legelőt, 0,1784 hektárnyi legelőt és 0,1782 hektár szántót vett a Nemzeti Földügyi Központtól. A három állami földterületért 41 ezer forintért, 32 ezer forintért, illetve 61 ezer forintért jutott hozzá. Nyilvános pályáztatás és árverés nélkül szerezhette meg a földeket, miután beadta ajánlatát. A versenyeztetés mellőzésére a földtörvény jogosítja fel az államot, 10 hektár alatt ugyanis nem kötelezhető más jelöltnek is biztosítani az adásvétel, a licit lehetőségét.

A debreceni Kellermann család nem nélkülözi a kormánypárti kötődést. Kellermann Péter Pálné ugyanis 1994-1998 között az MDF-KDNP, 1998-2002 között, Kósa Lajos első polgármesteri ciklusában a Fidesz jelöltjeként lett önkormányzati képviselő Debrecenben. Kellermanné 2006-ban alapította családi vállalkozásukat, az Architerra Szaktanácsadó Bt.-t, amelynek jelenleg is beltagja, Kellermann Péter Pál pedig ügyvezetője. Kellermanné legutóbb két éve 36 millió forintért vásárolt a debreceni önkormányzati vagyonából ingatlant.

Mint megírtuk, Dédestapolcsányban az utóbbi hónapokban fokozódó érdeklődést mutatnak a helyi ingatlanok iránt a főváros V. kerületében működő menő vállalkozók. Májusban a Serényi grófok eklektikus stílusban épült 5 ezer négyzetméter alapterületű kastélyát vette meg a hozzá tartozó 5 hektáros parkkal a Dunai Fedélzet Zrt.

A faluban az adásvételnek azzal ment híre, hogy a kastély új gazdája maga Rogán Antal, akinek új felesége, Rogán Barbara Dédestapolcsányba való. A vevő azonban nem a miniszterelnök kabinetfőnöke, hanem egy olyan üzletember, akinek az érdekeltségei félmilliárd forintért jutottak belvárosi önkormányzati ingatlanokhoz átlagosan 30 százalékos árengedménnyel azokban az években, amikor Rogán Antal vezette az V. kerületi önkormányzatot. A Dunai Fedélzet Zrt. mögött Fintha-Nagy Ádám áll, ám ahhoz, hogy megvegye, hálával tartozik a Le Roy. Co. Kft., ami szintén az V. kerületben tevékenykedik, a Bazilika környékén működtet éttermet, és szimbiózisban a Dunai Fedélzettel segítette a kastély megvételét. A Le Roy Kft. 2019 augusztusától 2020. decemberig tartotta a kezét a kastélyon azzal, hogy arra vételi jogot szerzett, ennek köszönhetően más nem tudott hozzáférni. A fordulat idén májusban következett: ekkorra a vendéglátós cég lemondott szándékáról, átengedve a kastélyt Fintha-Nagy Ádám cégének. A Le Roy- társtulajdonos Sztanó Tamás azonban nem lépett le a színről a kastély eladása után, mivel nem is volt szándéka. Egy héttel az előtt, hogy a földhivatalba beérkezett Fintha-Nagy cégének a kastély tulajdonjogi változás bejegyzési kérelme, 12 földterületet vásárolt Dédestapolcsányban az épület körül, 17 millió forintból 5,8 hektárnyit.

Sztanó Dédestapolcsányban vásárolt földjeinek van egy lényeges összekötő eleme: mind a Serényi-kastélyhoz kapcsolódnak. Az adásvételi szerződésekben külön pontban hívták fel a figyelmet e rendkívüli körülményére, hogy Sztanó azért vásárol földeket, mert elővásárlási jogot szerzett a kastélyra. Eszerint „az ingatlannal egy integrált, fenntartható, és a helyi viszonyokat figyelembe vevő, és azok közé szervesen illeszkedő, életképes, a kastélyhoz tartozó korábbi történeti birtoktest legalább részbeni visszaállításával létrejövő komplex mezőgazdasági egység” létrehozása a célja. Ennek érdekében Sztanó – olvasható az egyik adásvételi szerződésben – „a kastély közelében egyéb termőföldek vonatkozásában is szerződéseket kötött”.

 
Fotó: Narancs.hu

A kastély és a hozzá tartozó uradalom visszaállítására vonatkozó szándék és folyamat felépítettségét jelzi, hogy Sztanó földművesi státuszát 2019. augusztus 7-én vette nyilvántartásba a szentendrei járási földhivatal. Ez volt az első lépés, amire mindenképpen szükség volt, hogy földtulajdonos lehessen. Második lépésben, bő három hét elteltével a Le Roy megszerezte a kastélyra vonatkozó vételi jogot. Harmadik lépésben Sztanó Le Roy Kft.-je elállt vételi szándékától, átengedve a kastélyt Fintha-Nagy Ádámnak, majd a következő lépésben hozzálátott körbevásárolni a földeket.

Ezzel a restaurációs szándék beteljesedhet, Dédestapolcsányban, Rogán Antal feleségének falujában sikerülhet újrateremteni a földesurak világát.

Kérdés, Kellermannék is részt vesznek-e restaurációs folyamatban, mint újdonsült földesurak Dédestapolcsányban, hiszen a vendéglátó-üzletember Sztanó eddig nem jeleskedett agrárfejlesztésekben. Kellermannénak, aki a Kisgazdapárt jelöltjeként elbukta 2002-ben az önkormányzati képviselő-választást Debrecenben, viszont van mezőgazdasági szaktudása. Szaktanácsadóként szerepel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a földek adásvételét jóváhagyó köztestület hivatalos jegyzékében. E szervezet feladatai között szerepel, hogy a földek adásvételénél érvényesüljenek a helyi gazdálkodók érdekei, kiszűrjék a spekulatív földszerzőket, a birtokviszonyokat átláthatóvá tegyék. A kamara tanácsadójának családtagja egyébként nem csak Dédestapolcsányban, hanem a szomszédos Tardonán is vehetett állami földet.

Kiváló pályázatával Kellermann Péter Pál szintén versenyeztetés nélkül 0,97 hektár állami legelő birtokosa lett 92 ezer forintért májusban.

Kérdéseinket elküldtük Kellermannék családi cégének, amely a kamara tanácsadói névjegyzékben is olvasható, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Mindeközben a Serényi-kastély felújítása is jól halad: kezdetét vette a gépészeti eszközök, vízvezetékek és a fűtés cseréje, amin számos munkás dolgozik serényen.

(Címlapképünkön: a Serényi-kastély Dédestapolcsányban. Fotó: a szerző felvétele)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?