Verseny nélkül vehetett állami földeket Rogánné falujában egy volt fideszes hozzátartozója

  • Zsidai Péter
  • 2021.07.21 07:53

Belpol

A magántulajdonosokkal együtt az állam is eladja földjeit Rogán Antalné falujában, ahol néhány hete vásárolták meg a kastélyt és hozzá földterületeket V. kerületi vállalkozók. Nyílt pályázatra, versenyre nem volt szükség, anélkül kerülhettek egy volt fideszes képviselő családjához a földek Dédestapolcsányban és a szomszédos Tardonán. A kastély felújítása sem késlekedik, munkások kezdtek serénykedni az épületben.

Nem ért véget a földeladási sorozat Dédestapolcsányban, ahol a Serényi-grófok kastélyához tartozó történeti birtoktest restaurációján fáradoznak budapesti belvárosi üzletemberek: az állam is megválik ottani földjeitől. Egy debreceni magánszemély, Kellermann Péter Pál három földterületet vásárolt Rogán Antalné falujában. Május végén 0,2328 hektárnyi legelőt, 0,1784 hektárnyi legelőt és 0,1782 hektár szántót vett a Nemzeti Földügyi Központtól. A három állami földterületért 41 ezer forintért, 32 ezer forintért, illetve 61 ezer forintért jutott hozzá. Nyilvános pályáztatás és árverés nélkül szerezhette meg a földeket, miután beadta ajánlatát. A versenyeztetés mellőzésére a földtörvény jogosítja fel az államot, 10 hektár alatt ugyanis nem kötelezhető más jelöltnek is biztosítani az adásvétel, a licit lehetőségét.

A debreceni Kellermann család nem nélkülözi a kormánypárti kötődést. Kellermann Péter Pálné ugyanis 1994-1998 között az MDF-KDNP, 1998-2002 között, Kósa Lajos első polgármesteri ciklusában a Fidesz jelöltjeként lett önkormányzati képviselő Debrecenben. Kellermanné 2006-ban alapította családi vállalkozásukat, az Architerra Szaktanácsadó Bt.-t, amelynek jelenleg is beltagja, Kellermann Péter Pál pedig ügyvezetője. Kellermanné legutóbb két éve 36 millió forintért vásárolt a debreceni önkormányzati vagyonából ingatlant.

Mint megírtuk, Dédestapolcsányban az utóbbi hónapokban fokozódó érdeklődést mutatnak a helyi ingatlanok iránt a főváros V. kerületében működő menő vállalkozók. Májusban a Serényi grófok eklektikus stílusban épült 5 ezer négyzetméter alapterületű kastélyát vette meg a hozzá tartozó 5 hektáros parkkal a Dunai Fedélzet Zrt.

A faluban az adásvételnek azzal ment híre, hogy a kastély új gazdája maga Rogán Antal, akinek új felesége, Rogán Barbara Dédestapolcsányba való. A vevő azonban nem a miniszterelnök kabinetfőnöke, hanem egy olyan üzletember, akinek az érdekeltségei félmilliárd forintért jutottak belvárosi önkormányzati ingatlanokhoz átlagosan 30 százalékos árengedménnyel azokban az években, amikor Rogán Antal vezette az V. kerületi önkormányzatot. A Dunai Fedélzet Zrt. mögött Fintha-Nagy Ádám áll, ám ahhoz, hogy megvegye, hálával tartozik a Le Roy. Co. Kft., ami szintén az V. kerületben tevékenykedik, a Bazilika környékén működtet éttermet, és szimbiózisban a Dunai Fedélzettel segítette a kastély megvételét. A Le Roy Kft. 2019 augusztusától 2020. decemberig tartotta a kezét a kastélyon azzal, hogy arra vételi jogot szerzett, ennek köszönhetően más nem tudott hozzáférni. A fordulat idén májusban következett: ekkorra a vendéglátós cég lemondott szándékáról, átengedve a kastélyt Fintha-Nagy Ádám cégének. A Le Roy- társtulajdonos Sztanó Tamás azonban nem lépett le a színről a kastély eladása után, mivel nem is volt szándéka. Egy héttel az előtt, hogy a földhivatalba beérkezett Fintha-Nagy cégének a kastély tulajdonjogi változás bejegyzési kérelme, 12 földterületet vásárolt Dédestapolcsányban az épület körül, 17 millió forintból 5,8 hektárnyit.

Sztanó Dédestapolcsányban vásárolt földjeinek van egy lényeges összekötő eleme: mind a Serényi-kastélyhoz kapcsolódnak. Az adásvételi szerződésekben külön pontban hívták fel a figyelmet e rendkívüli körülményére, hogy Sztanó azért vásárol földeket, mert elővásárlási jogot szerzett a kastélyra. Eszerint „az ingatlannal egy integrált, fenntartható, és a helyi viszonyokat figyelembe vevő, és azok közé szervesen illeszkedő, életképes, a kastélyhoz tartozó korábbi történeti birtoktest legalább részbeni visszaállításával létrejövő komplex mezőgazdasági egység” létrehozása a célja. Ennek érdekében Sztanó – olvasható az egyik adásvételi szerződésben – „a kastély közelében egyéb termőföldek vonatkozásában is szerződéseket kötött”.

 
Fotó: Narancs.hu

A kastély és a hozzá tartozó uradalom visszaállítására vonatkozó szándék és folyamat felépítettségét jelzi, hogy Sztanó földművesi státuszát 2019. augusztus 7-én vette nyilvántartásba a szentendrei járási földhivatal. Ez volt az első lépés, amire mindenképpen szükség volt, hogy földtulajdonos lehessen. Második lépésben, bő három hét elteltével a Le Roy megszerezte a kastélyra vonatkozó vételi jogot. Harmadik lépésben Sztanó Le Roy Kft.-je elállt vételi szándékától, átengedve a kastélyt Fintha-Nagy Ádámnak, majd a következő lépésben hozzálátott körbevásárolni a földeket.

Ezzel a restaurációs szándék beteljesedhet, Dédestapolcsányban, Rogán Antal feleségének falujában sikerülhet újrateremteni a földesurak világát.

Kérdés, Kellermannék is részt vesznek-e restaurációs folyamatban, mint újdonsült földesurak Dédestapolcsányban, hiszen a vendéglátó-üzletember Sztanó eddig nem jeleskedett agrárfejlesztésekben. Kellermannénak, aki a Kisgazdapárt jelöltjeként elbukta 2002-ben az önkormányzati képviselő-választást Debrecenben, viszont van mezőgazdasági szaktudása. Szaktanácsadóként szerepel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a földek adásvételét jóváhagyó köztestület hivatalos jegyzékében. E szervezet feladatai között szerepel, hogy a földek adásvételénél érvényesüljenek a helyi gazdálkodók érdekei, kiszűrjék a spekulatív földszerzőket, a birtokviszonyokat átláthatóvá tegyék. A kamara tanácsadójának családtagja egyébként nem csak Dédestapolcsányban, hanem a szomszédos Tardonán is vehetett állami földet.

Kiváló pályázatával Kellermann Péter Pál szintén versenyeztetés nélkül 0,97 hektár állami legelő birtokosa lett 92 ezer forintért májusban.

Kérdéseinket elküldtük Kellermannék családi cégének, amely a kamara tanácsadói névjegyzékben is olvasható, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Mindeközben a Serényi-kastély felújítása is jól halad: kezdetét vette a gépészeti eszközök, vízvezetékek és a fűtés cseréje, amin számos munkás dolgozik serényen.

(Címlapképünkön: a Serényi-kastély Dédestapolcsányban. Fotó: a szerző felvétele)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?