Semjén Zsolt benyújtotta a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvényjavaslatot

  • narancs.hu
  • 2020. május 27.

Belpol

A törvényjavaslat indoklásában az ország elleni "összehangolt politikai kampányról és hisztériakeltésről" beszélnek.

Kevéssel éjfél előtt nyújtotta be Semjén Zsolt a parlamentnek a veszélyhelyzet megszűnéséről és a koronavírus-törvény visszavonásáról szóló törvényjavaslatot - ami a kormány számára rendkívüli, és határidő nélküli felhatalmazást biztosított a koronavírus járvány elleni védekezésre, szúrta ki az atv.hu.

A törvényjavaslat indoklásában többek között azt említik, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban "a Törvény által adott felhatalmazásnak köszönhetően Magyarország Kormánya gyors és hatékony intézkedéseket hozhatott". A járványügyi helyzet azonban mára stabilizálódott, így a törvényt hatályon kívül lehet helyezni és ezzel a veszélyhelyzeti különleges jogrendet meg lehet szüntetni.

Kiemelik, hogy "összehangolt politikai kampány és hisztériakeltés zajlott hazánk határain belül és kívül. Bár az alaptalan támadások szerencsére nem befolyásolták a járványügyi védekezés sikerét, történelmi felelősséget viselnek mindazok, akik a küzdelem legnehezebb időszakában kérdőjelezték meg a rendkívüli intézkedéseket és próbálták meg aláásni a kormányzati döntések legitimitását."

Ahogy azt mi is megírtuk, Varga Judit már kedden azt írta a Facebook-oldalán, hogy június 20-án megszűnhet a veszélyhelyzet az országban.

"Megint bebizonyosodott, hogy a hazai és a brüsszeli baloldal alaptalanul, politikai alapon vádolta a magyar kormányt az elmúlt hónapokban, hiszen ma benyújtásra kerül az a törvényjavaslat, amellyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy szüntesse meg a veszélyhelyzetet. A törvény elfogadásával, számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet kivezetésre kerül Magyarországon" – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter kedden az Európa Tanács Általános Ügyek Tanácsának videokonferenciáját követően.

Varga Judit: június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet Magyarországon

Az igazságügyi miniszter szerint ebből is látszik, hogy a kormányt politikai alapon kritizálták a felhatalmazási törvény miatt. „Megint bebizonyosodott, hogy a hazai és a brüsszeli baloldal alaptalanul, politikai alapon vádolta a magyar kormányt az elmúlt hónapokban, hiszen ma benyújtásra kerül az a törvényjavaslat, amellyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy szüntesse meg a veszélyhelyzetet.

Figyelmébe ajánljuk