Vitázik az Európai és a Legfőbb Ügyészség a nyírmártonfalvai lombkoronasétány miatt

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 9.

Belpol

A vita tárgya az, hogy ki nyomozhat ebben az ügyben.

A nemzetközi hírűvé vált lomb nélküli lombkorona sétány körüli eljárásokon vitázik egymással az Európai Ügyészség és a magyar Legfőbb Ügyészség – írja a Népszava. A vita lényege az, hogy az Európai Ügyészség eljárhat-e az ügyben úgy, hogy Magyarország nem tagja, de látszólag komoly korruciós és egyéb aggályokat felvető sétány mégis csak uniós forrásokból épült, konkrétan 60 millió forintnyi forrásból, és mivel annak a központja Brüsszel, ezért az elkövetés helyszíne Belgium is lehet.

„Az Európai Ügyészségnek akkor kell döntenie hatáskörének gyakorlásáról, ha csalást követnek el az EU-n kívüli országoknak, vagy a nem részt vevő tagállamoknak – köztük Magyarországnak – juttatott uniós forrásokkal kapcsolatban”

– mondta a lapnak Tine Hollevoet, az Európai Ügyészség szóvivője.

Amikor az Európai Ügyészség korábban bejelentette, hogy pályázati csalások miatt vizsgálódnak, a Legfőbb Ügyészség itthon annyit mondott, hogy „továbbra is Magyarországon folyik nyomozás az úgynevezett nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében”. Az Európai Ügyészség szerint tehát hiába nem lép be Magyarország, így is van hatáskörük nyomozni olyan esetekben, ahol uniós forrás érintett.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség aztán sajtóközleményben azt írta, valóban folyik nyomozás, de nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékes szerve nyomoz, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. Ehhez képest egy hete kiderült, hogy mégiscsak nyomoz az Európai Ügyészség is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk