Varga-Damm Andrea színes politikai pályája

Zavart, repült

  • Varga Domokos Péter
  • 2021. május 5.

Belpol

Facebook-oldalát 48 ezer ember kedveli. Az első Orbán-kormány idején az Igazságügyi Minisztérium tanácsadója, a második Orbán-kormánynál a Honvédelmi Minisztériumban főtanácsadó. Volt jobbikos, a múlt év óta független országgyűlési képviselő.

Varga-Damm Andrea új pártot alapít, amely az ellenzéki előválasztáson nem szándékozik indulni, az országgyűlésin viszont igen. Az önmagát jobboldali keresztény szervezetként definiáló formáció országosan aligha válik tényezővé, viszont jelenlétét a veszprémi billegő körzetben alighanem örömmel fogadja majd a kormánypárt.

Történt már hasonló Varga-Damm politikai pályafutása alatt. 2015. februárban Veszprém megye 1. számú választókerületében a Jobbik jelöltjeként (de még nem a párt tagjaként) indult a Navracsics Tibor megüresedett országgyűlési képviselői helyéért kiírt időközi választáson, miközben a parlamenti ellenzék nagyobb része a később győztes független Kész Zoltánt támogatta. 2018 tavaszán immár a Jobbik tagjaként ismét elindult, és ezúttal nemcsak ő, hanem a többi ellenzéki párt által újra támogatott Kész is vereséget szenvedett fideszes vetélytársuktól – igaz, Kész akkor is megelőzte Varga-Dammot. (Utóbbi viszont a pártlistáról bekerült az Országgyűlésbe.)

Ha Varga-Damm 2022-ben is indulna Veszprémben egyéni képviselőjelöltként akár függetlenként, akár pártja színeiben – de az ellenzéki összefogáson kívül –, akkor a dolgok jelenlegi állása szerint az inkább a kormánypártnak kedvezne.

 

Az Orsz?ggy?l?s plen?ris ?l?se

 
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Kimaradt

Az egyik ellenzéki párthoz tartozó helyi politikus jó tárgyalópartnernek tartja. A kapcsolatot Varga-Damm kezdeményezte vele, és a megbeszéléseiken a veszprémi ügyek hátteréről érdeklődött. Beszélgetőpartnerünk úgy érzékeli, az ellenzéki szavazók egy része is elfogadja Varga-Dammot, hiszen rendszeresen nyilvánul meg az átlagemberek vagy a vesztes oldalon állók szószólójaként; például jogi megoldást dolgozott ki a devizahitelesek kártérítése ügyében.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.