Varga-Damm Andrea színes politikai pályája

Zavart, repült

  • Varga Domokos Péter
  • 2021. május 5.

Belpol

Facebook-oldalát 48 ezer ember kedveli. Az első Orbán-kormány idején az Igazságügyi Minisztérium tanácsadója, a második Orbán-kormánynál a Honvédelmi Minisztériumban főtanácsadó. Volt jobbikos, a múlt év óta független országgyűlési képviselő.

Varga-Damm Andrea új pártot alapít, amely az ellenzéki előválasztáson nem szándékozik indulni, az országgyűlésin viszont igen. Az önmagát jobboldali keresztény szervezetként definiáló formáció országosan aligha válik tényezővé, viszont jelenlétét a veszprémi billegő körzetben alighanem örömmel fogadja majd a kormánypárt.

Történt már hasonló Varga-Damm politikai pályafutása alatt. 2015. februárban Veszprém megye 1. számú választókerületében a Jobbik jelöltjeként (de még nem a párt tagjaként) indult a Navracsics Tibor megüresedett országgyűlési képviselői helyéért kiírt időközi választáson, miközben a parlamenti ellenzék nagyobb része a később győztes független Kész Zoltánt támogatta. 2018 tavaszán immár a Jobbik tagjaként ismét elindult, és ezúttal nemcsak ő, hanem a többi ellenzéki párt által újra támogatott Kész is vereséget szenvedett fideszes vetélytársuktól – igaz, Kész akkor is megelőzte Varga-Dammot. (Utóbbi viszont a pártlistáról bekerült az Országgyűlésbe.)

Ha Varga-Damm 2022-ben is indulna Veszprémben egyéni képviselőjelöltként akár függetlenként, akár pártja színeiben – de az ellenzéki összefogáson kívül –, akkor a dolgok jelenlegi állása szerint az inkább a kormánypártnak kedvezne.

 

Az Orsz?ggy?l?s plen?ris ?l?se

 
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Kimaradt

Az egyik ellenzéki párthoz tartozó helyi politikus jó tárgyalópartnernek tartja. A kapcsolatot Varga-Damm kezdeményezte vele, és a megbeszéléseiken a veszprémi ügyek hátteréről érdeklődött. Beszélgetőpartnerünk úgy érzékeli, az ellenzéki szavazók egy része is elfogadja Varga-Dammot, hiszen rendszeresen nyilvánul meg az átlagemberek vagy a vesztes oldalon állók szószólójaként; például jogi megoldást dolgozott ki a devizahitelesek kártérítése ügyében.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk