Varga-Damm Andrea színes politikai pályája

Zavart, repült

  • Varga Domokos Péter
  • 2021. május 5.

Belpol

Facebook-oldalát 48 ezer ember kedveli. Az első Orbán-kormány idején az Igazságügyi Minisztérium tanácsadója, a második Orbán-kormánynál a Honvédelmi Minisztériumban főtanácsadó. Volt jobbikos, a múlt év óta független országgyűlési képviselő.

Varga-Damm Andrea új pártot alapít, amely az ellenzéki előválasztáson nem szándékozik indulni, az országgyűlésin viszont igen. Az önmagát jobboldali keresztény szervezetként definiáló formáció országosan aligha válik tényezővé, viszont jelenlétét a veszprémi billegő körzetben alighanem örömmel fogadja majd a kormánypárt.

Történt már hasonló Varga-Damm politikai pályafutása alatt. 2015. februárban Veszprém megye 1. számú választókerületében a Jobbik jelöltjeként (de még nem a párt tagjaként) indult a Navracsics Tibor megüresedett országgyűlési képviselői helyéért kiírt időközi választáson, miközben a parlamenti ellenzék nagyobb része a később győztes független Kész Zoltánt támogatta. 2018 tavaszán immár a Jobbik tagjaként ismét elindult, és ezúttal nemcsak ő, hanem a többi ellenzéki párt által újra támogatott Kész is vereséget szenvedett fideszes vetélytársuktól – igaz, Kész akkor is megelőzte Varga-Dammot. (Utóbbi viszont a pártlistáról bekerült az Országgyűlésbe.)

Ha Varga-Damm 2022-ben is indulna Veszprémben egyéni képviselőjelöltként akár függetlenként, akár pártja színeiben – de az ellenzéki összefogáson kívül –, akkor a dolgok jelenlegi állása szerint az inkább a kormánypártnak kedvezne.

 

Az Orsz?ggy?l?s plen?ris ?l?se

 
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Kimaradt

Az egyik ellenzéki párthoz tartozó helyi politikus jó tárgyalópartnernek tartja. A kapcsolatot Varga-Damm kezdeményezte vele, és a megbeszéléseiken a veszprémi ügyek hátteréről érdeklődött. Beszélgetőpartnerünk úgy érzékeli, az ellenzéki szavazók egy része is elfogadja Varga-Dammot, hiszen rendszeresen nyilvánul meg az átlagemberek vagy a vesztes oldalon állók szószólójaként; például jogi megoldást dolgozott ki a devizahitelesek kártérítése ügyében.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!