Zsidó családot védő házaspár kapta a Világ Igaza kitüntetést

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. október 14.

Belpol

Nagy Sándor és Bergován Mária posztumusz kitüntetését az unokájuk vette át.

 Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.

A posztumusz kitüntetéssel és az érdemjellel Nagy Sándornak, a Honvédelmi Minisztérium egykori nyugalmazott tisztjének és feleségének, Bergován Máriának emberségét és bátorságát ismerték el. A család fél éven keresztül nyújtott rejtekhelyet Jellinek Mihály és felesége családjának, összesen tizenegy embernek Budapesten 1944-ben. A kitüntetést a Nagy házaspár unokája, Nagy Sándor vette át. 

Az 1963-ban alapított Világ Igaza elismerés célja, hogy tisztelettel és hálával adózzon azon nem zsidók előtt, akik saját és családjuk életét kockáztatták azért, hogy megmentsék a zsidókat a közvetlen haláltól.

Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy a Világ Igaza kitüntetettjei magasra helyezték a mércét emberségből, szolidaritásból és jóakaratból, hiszen saját életük kockáztatásával mentettek meg másokat a világháború idején. Vállalták, hogy ha missziójuk elbukik, ők is üldözöttekké válnak. A kitüntetés azt üzeni, hogy aki akár csak egyetlen embert is megment, az a világot menti meg – mondta a miniszter, hangsúlyozva: embereket származási vagy vallási okokból nem lehet kirekeszteni, meggyalázni.

Jákov Hadasz-Handelszman arról beszélt az eseményen, az emberek kötelessége, hogy folyamatosan emlékezzenek a holokauszt kegyetlenségeire. A kitüntetett Nagy Sándort és feleségét, Bergován Máriát méltatva döbbenetesnek nevezte a bátorságukat és a gyermekeik bátorságát is, akik szintén jelentősen hozzájárultak a tizenegy fős zsidó család megmentéséhez.

leadkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk