Az FBI segítségével kapták el a rejtélyes békési rablógyilkosság tettesét

Bűn

Szó szerint egy hajszálon múlt, hogy 21 év után elfogták és 20 évre ítélték az 1997-es brutális békéscsabai rablógyilkost. Az ítélethirdetés az abszurd elemektől sem volt mentes.

Megrázó rablógyilkosság sokkolta 1997. január elsején Békéscsabát. Egy helyi raktáráruház zöldségárurészlegének vezetőjét, B. Bélát hidegvérrel, három pisztolylövéssel megölték munkahelyén, az ott tárolt közel 2,5 millió forintot pedig elvitték.

A Békés megyei főkapitányság hatalmas erőket vetett be, hogy kézre kerítse az elkövetőt, ám nem jártak sikerrel. Szemtanú nem volt, s csupán egyetlen nyom akadt. Egy eldobott fekete álarc, amelyben egyetlen hajszálat találtak, de ez akkor nem vitte előbbre a nyomozást. Így ez az ügy eggyel szaporította a Békés megyében meg nem oldott súlyos, halállal végződött bűncselekmények számát.

Idetartoznak a máig is felderítetlen, vagy nem megnyugtató lezárással végződő, feltehetően az olajozáshoz köthető bűncselekmények, amelynek több rendőráldozata is volt a Viharsarokban. S ugyanide tartozik az 1998 januárjában eltűnt hétéves gyulai kislány, Szathmáry Nikolett ügye, akinek földi maradványait három évvel később nádvágók találták meg. Máig nem tudni, ki végzett Nikivel. Sokáig úgy tűnt, ezen a felderítetlen ügyek sorába tartozik a békéscsabai rablógyilkosság is, ám a technika fejlődése segített.

DNS-azonosítás 20 év után

Az egyre fejlettebb bűnügyi technológia lehetővé tette, hogy a korábbinál sokkal pontosabb DNS-azonosítást végezzenek azon a hajszálon, amely minden bizonnyal a gyilkosé volt. Az újabb vizsgálat pontos eredményt hozott, ráadásul a beazonosított személy szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban.

Az éppen a tiszalöki börtönben ülő Zsilák Róbert az ügyben első, még 2017-ben történt kihallgatásán még tagadott, de amikor elé tárták a minden kétséget kizáró bizonyítékot, akkor megtört, és bevallott mindent. A tárgyaláson sem tagadta a bűnösségét, de védőjével együtt azt hangoztatták, hogy önvédelemből cselekedett. Ám az egykori helyszíni szemle megállapításai ezzel szöges ellentétben állnak.

Zsilak a tárgyaláson

Zsilák a tárgyaláson

Fotó: Bod Tamás

 

Mégis, hogy sikerült a hajszál segítségével beazonosítani ennyi év után a tettest? A nyomozásban egykor részt vevő rendőr a Narancs.hu-nak arról mesélt, 1997-ben a DNS-vizsgálat és DNS-azonosítás még gyerekcipőben járt Magyarországon. Az álarcban talált hajszálhoz nem tartozott hajhagyma, ami Magyarországon lehetetlenné tette a DNS-minta készítését, ezért azt kiküldték az Egyesült Államokba, az FBI-hoz. Több év után érkezett vissza az eredmény.

Ám addigra az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek mindegyikétől DNS-t vettek Magyarországon, így az utóbbi években már egy hatalmas honi minta áll rendelkezésre. Ráadásul Zsilák újabb erőszakos bűncselekményt követett el, ezért egy, a 20 évvel ezelőttihez képest jóval fejlettebb technológiával DNS-mintát vettek tőle. „Az Egyesült Államokból visszaérkező mintát lefuttatták a magyar rendszeren, és az teljes egyezést mutatott a Zsiláktól vett DNS-sel. Ekkor zárult be a kör, és azonosítottuk be, hogy ki a békéscsabai raktáráruházi gyilkos” – mondta a Narancsnak egy volt Békés megyei rendőr, aki rálátott a nyomozásra.

A most 51 éves vádlott nem először került összetűzésbe a törvénnyel. Korábban kábítószer-fogyasztás, kábítószerrel való visszaélés, zsarolás kísérlete és testi sértés miatt ült már börtönben. Egész életében bűnözői életmódot folytatott, akkor is, amikor 1988-ban Ausztriába disszidált és nagy tételben kávéval, hűtőládákkal és videómagnókkal seftelt.

Ketten visszaléptek

Az Orosházán élő férfi két ismerősével nagyobb akcióra készült, a tippadó éppen egyikőjük volt, aki abban a raktáráruházban dolgozott, amely később a gyilkosság helyszíne lett.

Ő mesélte el, hogy mekkora pénzek forognak a cégnél, hol vannak a titkos, padlóba épített pénzkazetták, s hogy hétvégén vagy ünnepnapon érdemes a rablást végrehajtani. Több ok miatt. Egyrészt, ilyenkor nincsenek vevők a cégnél, de a banánérlelés miatt egy-egy alkalmazottnak be kell mennie, akire rá lehet ijeszteni, hogy kinyissa a rejtett kasszát. Azt is érdemes felidézni, hogy a múlt évszázad kilencvenes éveinek közepén és második felében a banki átutalások ritkák voltak. Gyakorlatilag minden fizetés készpénzben történt.

A három férfi elhatározta, hogy 1997. január elsején hajtják végre a rablást. Előtte közösen szilvesztereztek Csorváson és Orosházán, de kettejük végül visszalépett. Így csak Zsilák Róbert maradt, aki azonban nem hátrált. Elhatározta, egyedül is végrehajtja a bűncselekményt, hogy sok millió forintot szerezzen.

false

 

Fotó: Bod Tamás

 

Semmit nem bízott a véletlenre. Korában szerb alvilági emberektől pisztolyt és töltényeket vásárolt, fekete álarcot szerzett be, így utazott az említett napon Orosházáról Békéscsabára. A vasútállomásról a téli hidegben és hóban egyenesen a közeli raktáráruházhoz ment, és egy elhagyatott részen átmászott a kerítésen. Itt elbújva több órát várt arra, hogy a zöldségrészleg vezetője megérkezzen. Ekkor lépett akcióba. Még azt is tudta a tippadótól, hogy várhatóan B. Béla jön be, aki egy átlagos testalkatú, jámbor ember, akinél nem kell attól tartania, hogy ellenállna. De minden másként történt.

Hátba lőtte áldozatát, mégis önvédelemre hivatkozott

A zöldségrészleg vezetője nem úgy reagált a támadásra, ahogy a tippadó feltételezte. B. Béla a kezében élesre töltött, kibiztosított pisztollyal és maszkban belépő, őt a pénz átadására felszólító rablóval szemben fellépett: egy teli pezsgősüveget vett a kezébe, és azzal próbálta megütni a támadóját.

A tárgyaláson Zsilák Róbert azt mondta, hogy többször mondta áldozatának, hogy nem akarja őt bántani, csak a pénzt viszi el. Ennek ellentmond, hogy négyszer lőtt. Elsőként az áldozat mellkasába, majd a hasába. Elmondása szerint ezt dulakodás előzte meg az irodahelyiségben, majd az első két lövés után még néhány szót váltottak, s újfent arról akarta meggyőzni a rabló az áldozatot, hogy csak a pénzt akarja. A harmadik lövés a falba fúródott, míg a negyedik az irodából menekülni kívánó áldozatot a hátán érte. Ez volt a halálos lövés.

Minderre nem egyszerűen hazug, hanem kegyeletsértő is a jogos önvédelem teóriáját felépíteni. Mindenesetre a vádlott védője ezt tette a Gyulai Törvényszék elsőfokú, 20 év fegyházbüntetést kiszabó, és összességében 5 millió forintos pénzbüntetést tartalmazó ítélete után. Az ügyben jogerősen a Szegedi Ítélőtábla dönt.

Figyelmébe ajánljuk