Chilében egy hónap alatt megtriplázódott a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tovább durvul a chilei pedofilbotrány.

Több mint háromszorosára nőtt Chilében egy hónap alatt a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma, amelyekben nyomozást folytatnak az illetékes hatóságok – írja az MTI a dél-amerikai ország ügyészségének közlése alapján.

A chilei ügyészség júliusban még arról számolt be, hogy 36 ügyben folytatnak nyomozást. Az ügyek száma egy hónap alatt 119-re emelkedett – tudatták a nyomozó hatóságok.
A chilei egyházat komoly pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok 167 embert, köztük 7 püspököt és 96 papot, valamint az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza. A gyanú szerint számos visszaélést követtek el 178 áldozat, köztük 79 kiskorú ellen.

Egy korábbi felmérés szerint a chileiek 96 százaléka úgy véli, hogy az egyház védelmezi a szexuális visszaélésekkel vádolt papokat, és 83 százalékuk szerint a papság se nem őszinte, se nem átlátható.

Ferenc pápa korábban az ügyben úgy nyilatkozott, hogy súlyos félreértések történtek a helyzet értékelésében és felmérésében, főként az igaz és nem részrehajló információk hiánya miatt. A chilei főpásztorokhoz intézett levelében azt írta: „Azt hiszem, hogy a meghallgatások peranyagának alapos áttanulmányozása után kijelenthetem: az összegyűjtött tanúvallomások egyöntetűen, közvetlenül és minden hozzáadás, kiszínezés nélkül beszélnek sok keresztre feszített életről. Bevallom, hogy ez fájdalmat és szégyent ébreszt bennem.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2018. szeptember 01., szombat 09:02
  A cölibátus szépségei.
 2. 2
  Cheyenne
  2018. szeptember 01., szombat 10:47
  A kierkegaardi kérdés így alakul át: a migránsok vagy a Katolikus Anyaszentegyház jelent nagyobb veszélyt a gyermekeinkre, asszonyainkra, férjeinkre?

  de a migránsok által elkövetett erőszakos cselekmények száma 1000 alatti, addig a Katolikus Anyaszentegyház által elkövetett (kiderült) szexuális bűncselekmények száma jóval a százezer felett..

  Nem tudom, nemistudom.. Ténfergek az Üdvtörténet és a Gondviselés között, és az Úr isteni akaratánakTitokban való elrejtettségén töprengek.. (miafasz?)
 3. 3
  tiszapolgári
  2018. szeptember 01., szombat 12:27
  1

  Ugye ezzel nem azt akarod mondani, hogy a nem egyházi személyek között a pedofília ismeretlen dolog, és mindenki csak a házastársával, gyermeknemzés céljából kúr?

  Engem nagyon érdekelne, hogy az egyház végül – tehát nem a jövő héten, hanem tíz-húsz év múlva – hogyan jön ki a botránysorozatból, kik azok, mennyien lesznek azok, akik a botrányok hatására morzsolódnak le, és kik azok, akik végig kitartanak az egyház mellett, és milyen megfontolásból.

 4. 4
  rworse
  2018. szeptember 01., szombat 16:44
  tiszapolgári

  Ugye nem azt akarod mondani, hogy a cölibátusra kényszerülő katolikus egyházi férfi személyek köreiben és a cölibátusra nem kényszerülő vallási vagy világi férfi személyek köreiben előforduló pedofília aránya nem legalább százszoros az utóbbi ezer évben? Különösen a homoerotikus pedofília esetében. Élcsapat...

  Engem elsősorban nem az érdekel, hogy hogyan tudnak túlélni a szekularizálódó, modernizálódó, posztmodernizálódó világban az egyházak, vallások, hanem hogy mikor szűnnek meg en bloc. Sajnos, nem érem meg.

 5. 5
  rworse
  2018. szeptember 01., szombat 16:46
  A százszoros arány persze csak egy metafora, hasraütésre.
 6. 6
  tiszapolgári
  2018. szeptember 01., szombat 19:18
  5

  Azt hittem, nevekre lebontott kimutatásod van.
 7. 7
  rworse
  2018. szeptember 01., szombat 23:46
  6

  Van, csak még nem számoltam össze.
 8. 8
  hóvarjú
  2018. szeptember 01., szombat 23:46
  Kezdem azt gondolni, hogy sokan azért lesznek cölibátusra kényszerülő katolikus papok, mert már eleve pedofilok. Szép kerek történet az ókortól napjainkig.
 9. 9
  rworse
  2018. szeptember 01., szombat 23:55
  - Buenos dias, hadnagy úr.
  - Csak őrmester. Buenos dias. Mi járatban, atyám?
  - Feljelentést szeretnék tenni. Kinél tehetném meg?
  - Milyen témában?
  - Gyerekmolesztálás témában. De nagyon kényes az ügy, mert gyónási titok. Tegnap több gyónó gyermektől is megtudtam, hogy egy pap rendszeresen megerőszakolja őket.
  - És ismeri a papot?
  - Hajjaj, nagyon is!
  - És hihetőnek tűnik, hogy gyerekeket molesztál?
  - Hajjaj, nagyon is!
  - Ki az a pap?
  - Én.
 10. 10
  hóvarjú
  2018. szeptember 02., 00:06
  Szóval, a pedofilok:pedofilok.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...