Chilében egy hónap alatt megtriplázódott a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tovább durvul a chilei pedofilbotrány.

Több mint háromszorosára nőtt Chilében egy hónap alatt a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma, amelyekben nyomozást folytatnak az illetékes hatóságok – írja az MTI a dél-amerikai ország ügyészségének közlése alapján.

A chilei ügyészség júliusban még arról számolt be, hogy 36 ügyben folytatnak nyomozást. Az ügyek száma egy hónap alatt 119-re emelkedett – tudatták a nyomozó hatóságok.
A chilei egyházat komoly pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok 167 embert, köztük 7 püspököt és 96 papot, valamint az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza. A gyanú szerint számos visszaélést követtek el 178 áldozat, köztük 79 kiskorú ellen.

Egy korábbi felmérés szerint a chileiek 96 százaléka úgy véli, hogy az egyház védelmezi a szexuális visszaélésekkel vádolt papokat, és 83 százalékuk szerint a papság se nem őszinte, se nem átlátható.

Ferenc pápa korábban az ügyben úgy nyilatkozott, hogy súlyos félreértések történtek a helyzet értékelésében és felmérésében, főként az igaz és nem részrehajló információk hiánya miatt. A chilei főpásztorokhoz intézett levelében azt írta: „Azt hiszem, hogy a meghallgatások peranyagának alapos áttanulmányozása után kijelenthetem: az összegyűjtött tanúvallomások egyöntetűen, közvetlenül és minden hozzáadás, kiszínezés nélkül beszélnek sok keresztre feszített életről. Bevallom, hogy ez fájdalmat és szégyent ébreszt bennem.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 07:16
  – Ki az a pap?
  – Én.
  – Micsoda mázli, éppen tegnap hoztak be néhány utcakölyköt, itt vannak a fogdában.
  – Mit követtek el?
  – Semmit.
  – Akkor miért vannak még mindig bezárva?
  – Meg kell várni, amíg az ezredes úr megérkezik. Szeretne velük „közelebbről megismerkedni” (kacsint), érti, ugye?
  – Felháborító! Nem szégyellik magukat?! Maguk az emberek védelmére esküdtek fel!
  – Mit csináljunk, ebből a nyamvadt rendőri fizetésből nem telik kurvákra.
 2. 12
  yoyo
  2018. szeptember 02., 10:50
  tiszapolgári:
  én tisztelem az egyházak, a tradíciók iránti elkötelezett odaadásodat, de azt az érvelési módszert, hogy ha van pedofilia az egyházin kívül, akkor ne beszéljünk egyházi pedofiliáról, mert akkor hasonlóan járunk el, mint a cigánybűnőzés emlegetésekor, ezt elfogadhatatlannak tartom.
  A cigányság nem intézmény, így tagjai egyénként nem felelősek a köztük lévő bűnösök cselekedeiért.
  Az egyház tagjai tehetnének azért, hogy a köztük lévő - nagy számú - undorító gazember polgári bíróság elé kerüljön, bűneiért büntetésben részesüljön, és deklarálják, az egyház elfogadhatatlannak tart minden múlt-, jelen- és jövőbeli aljasságot, és nem érdeke a szervezet védelmében eltitkolni, eltussolni azokat.

  Hogy bűnöket mások is elkövetnek, ne keltsünk hangulatot: ez visszataszító.
 3. 13
  yoyo
  2018. szeptember 02., 11:49
  (Az előzőhöz: természetesen a cigánybűnözéssel nem te hoztad kapcsolatba, azt példának hoztam fel.)
 4. 14
  yoyo
  2018. szeptember 02., 11:56
  és még annyi, hogy a cölibátus nyomora vagy akármi más áll is a jelenség mögött: igenis, rendszerszerű, intézményes a papi pedofília, nem pusztán a tömeges méretek miatt, hanem a gyakorlat "kezelése" miatt is, ahogy elhallgatják, ahogy az áldozatokat hallgatásra bírják, ahogy az elkövetőket a rendszer falai között észrevétlenné teszik.
 5. 15
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 13:17
  yoyo

  Nem írtam és nem is terveztem olyat írni, hogy ne beszéljünk egyházi pedofíliáról. Szerintem még egyetlen olyan kommentet sem írtam, amiben bárminek az elhallgatását javasoltam volna.
  Nem az egyházon belüli botrányok eltussolása mellett érveltem, hanem amellett, hogy a pedofília nem csak a cölibátusban élő papok és szerzetesek között fordul elő, hanem legalább annyira a világiak között is.
  Természetesen ezt nem tudom számokkal bizonyítani, semmilyen infóm nincs arról, hogy kb. hány gyereket molesztálhattak a pap bácsik, és hányat katonák, rendőrök, tanárok, intézeti nevelők, szomszéd bácsik, nagypapák, sőt olykor az apukák is.
 6. 16
  rworse
  2018. szeptember 02., 13:21
  yoyo, 12

  Nem akarnék fogadatlanprókátorkodni, de tiszapurgáli (monnyon le!) természetesen nem érvelt amellett, hogy a papok bűneit el kéne mismásolni, merthogy nem csak köztük vannak pederaszták. Természetesen eszébe se jutna ilyesmi mellett érvelni, amellett, hogy nem is utalt jel erre. Sőt. Ne viccelj már. Azért kérem ki a nevében, hogy ne neki kelljen védekeznie ilyen elvadult ötlet ellen. Ismered jól, hogy jut ilyen vád az eszedbe?
 7. 17
  rworse
  2018. szeptember 02., 13:23
  Na, éppen egyidőben írtuk. Szméagollam.
 8. 18
  yoyo
  2018. szeptember 02., 13:56
  tiszapolgári, az első kommentedtől kezdve folyton olyanokat reagálsz, hogy nem csak a papok molesztálják a gyerekeket. Ez mismásolás a javából.
  Az egyházi pedofília pontosan abban különbözik az összes többitől, hogy az elkövetőket maga a rendszer védelmezi, és lelepleződésük esetén kivonja őket a polgári igazságszolgáltatás alól.
  Ez olyan botrány, ami az egyház egész létjogosultságát vonja kétségbe.
  Az, hogy sok más intézményhez (iskola, kollégium, javítóintézet, sőt, sok-sok család) is pedofil cselekmények köthetők, itt teljesen érdektelen, pontosabban az összekapcsolásuk a bűnszervezet szerű gyakorlat relativizálása.
 9. 19
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 15:01
  yoyo

  Nincs mit mondanom. Később biztosan megbánnám, amit első szándékból mondani akarnék neked.
 10. 20
  yoyo
  2018. szeptember 02., 15:23
  hát jó

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...