Chilében egy hónap alatt megtriplázódott a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tovább durvul a chilei pedofilbotrány.

Több mint háromszorosára nőtt Chilében egy hónap alatt a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma, amelyekben nyomozást folytatnak az illetékes hatóságok – írja az MTI a dél-amerikai ország ügyészségének közlése alapján.

A chilei ügyészség júliusban még arról számolt be, hogy 36 ügyben folytatnak nyomozást. Az ügyek száma egy hónap alatt 119-re emelkedett – tudatták a nyomozó hatóságok.
A chilei egyházat komoly pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok 167 embert, köztük 7 püspököt és 96 papot, valamint az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza. A gyanú szerint számos visszaélést követtek el 178 áldozat, köztük 79 kiskorú ellen.

Egy korábbi felmérés szerint a chileiek 96 százaléka úgy véli, hogy az egyház védelmezi a szexuális visszaélésekkel vádolt papokat, és 83 százalékuk szerint a papság se nem őszinte, se nem átlátható.

Ferenc pápa korábban az ügyben úgy nyilatkozott, hogy súlyos félreértések történtek a helyzet értékelésében és felmérésében, főként az igaz és nem részrehajló információk hiánya miatt. A chilei főpásztorokhoz intézett levelében azt írta: „Azt hiszem, hogy a meghallgatások peranyagának alapos áttanulmányozása után kijelenthetem: az összegyűjtött tanúvallomások egyöntetűen, közvetlenül és minden hozzáadás, kiszínezés nélkül beszélnek sok keresztre feszített életről. Bevallom, hogy ez fájdalmat és szégyent ébreszt bennem.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 31
  Kovacs
  2018. szeptember 04., kedd 20:45
  31: Elnézést , hogy beleszólok, de amit itt tiszapolgari fejére akarsz húzni, abszurdum. Derék dolog, hogy a vallást, mint olyat meg akarod szüntetni. Abból az apropóból, hogy Chilében a katolikus egyháznak pedophil problémája van. Ez azt jelentené, hogy a vallás megszünésével a pedophília is megszünne. Ezt te sem gondolod komolyan. Tiszapolgári nem jegyzett meg mást, mint a pedophília nemcsak az egyházi intézmények problémája. (A Fidesz pedig nemcsak az államból, mint olyanból űz gúnyt, hanem már lassan az egész emberi civilizációból. Így az egyházból is.)
 2. 32
  yoyo
  2018. szeptember 04., kedd 21:16
  Kovacs, a pedofilia nem szűnik meg, de egy bűnszervezetet emiatt egy legyintéssel nem lehet elintézni.

  Amikor az első 1000 gyerekmolesztáló, -erőszakoló, -verő pap bevonul a fegyházba, nagydarab durvaarcú cellatársak közé, akkor fog megtörni az a hallgatásra alapozó intézményes szörnyűség.

  Ahogy a metoo kampány értelme se az, hogy, hogy x vagy y aljadék a nyilvánosság előtt megszégyenüljön, hanem hogy a többi ezentúl ne merjen egy rendszer falai mögött gátlástalanul visszaélni a "konszenzussal", és az áldozatok se temessék magukat 20-30 évre el, amit velük merészeltek tenni hájadék producerek.

  Ezentúl a prosztataproblémás, kenetteljes reverendások nem azzal fogják elintézni a gerjedelmüket, hogy kisfiúk bántalmazása után bűntudattól mardosott lélekkel a feszület előtt vizes bőrszíjakkal csapdossák bűnős testüket, hanem inkább valami pornómagazinnal és egy 100-as csomag pézsével félrevonulnak egy nyugalmas sarokba.
 3. 33
  Kovacs
  2018. szeptember 04., kedd 22:26
  32: Nem értem, hogy konkrétan mit akarsz.
  "Amikor az első 1000 gyerekmolesztáló, -erőszakoló, -verő pap bevonul a fegyházba, nagydarab durvaarcú cellatársak közé, akkor fog megtörni az a hallgatásra alapozó intézményes szörnyűség."
  Egyrészt magad sem gondolhatod komolyan amit ideírtál, másrészt pedig tudhatnád, hogy engem ilyen szintre nem lehet lehúzni.
 4. 34
  Cheyenne
  2018. szeptember 05., szerda 20:51
  @Kovacs

  Finoman szólva is elcsúsztatod a lényeget.

  Nem csak Chiléről van szó, hanem MINDEN földrészen meglévő katolikus pedofil esetek tömkelegéről. Ez több mint százezres szám az USA-tól Ausztrálián át Írországig és az EU-ig. Csúsztatsz, és nem akarod észrevenni, hogy az Egyház mint szervezet ÉPPEN AZÉRT amilyen szervezet: azaz a feltétlen tekintélyre és a feltétlen engedelmességre építve a megkérdőjelezhetetlen Igazságra, Jézus örömhírére hivatkozva MÓDSZERESEN követi el gyermekek ellen a legaljasabb gaztetteket. Aztán a tekintélyének megóvása érdekében degenerált módon titkolja, rejti el bűnös papjait. Teheti mindezt azért, mert a vallásos tudat kritikátlan alávetettségére, szolgalelkűségére, alattvaló tudatára apellálhat. Én ezt a vallásos tudatot támadom. Mert ez a vallásos tudat az, amely hazug,. képmutató módon kimagyaráz, menteget, menthetetlen szervezetet, az Egyházat.

  Ismétlem: nincs más szervezet, amely túlélne egy ekkora évtizedeken át (sőt, meggyőződésem, hogy évszázadokon át) elkövetett gaztettek egész sorát. Amely gaztettek elkövetését éppen a szervezet tette lehetővé, mert kiszolgáltatott emberi lelkeket tettek tönkre, mert ha az atya kéri, akkor Isten akarata, ugye? Kevés nagyobb emberi aljasságot tudok elképzelni ennél.

  Én a felelősségre vonás követelésén túl (azaz világi hatóságok, ügyészség, bíróság) vizsgálja ki az ügyeket, hozza meg az ítéletet. Amerikában a hadsereget, az államot is lehet perelni. Mindezidáig csak kártérítési perek ezreit veszítette el az Egyház. Büntetőper az Egyház mint intézmény ellen nem indult. Vajon miért? Mert a vallási tudat ostobasága felháborodna ezen.

  És valóban, a pedofília nem tűnne el az Egyház eltűnésével, azonban az aljas, kiszolgáltatott, bűntudatra épített vallásos pedofília, az eltűnne. Nem tudom, te hogy vagy ezzel, de én minden 10 vagy 100 ezerrel kevesebb áldozatnak örülnék.

  A Fidesz párhuzamot sem akarod érteni: azt állítom, hogy Orbán tudatosan a vallási tudatra épít: a vallási tudat alattvalói tudat. A feltétlen hit a Tekintélyben, mert isteni igazság birtokosa. Apróbb részletekben lehet kritizálni, de a lényeg érintetlen, érinthetetlen. Mert Igaz. Akár az orbánizmus, a NER, akár Jézus Anyaszentegyháza, (akár Allah, akár a zsidók Tórája).

  Mindegy mekkora baromságok, gyalázat, embertelenség van a fentiekben. A nyelv zsarnokai kimagyarázzák, mert csak egy igazság van. Szerencsétlenek nem értik, hogy az egyetlen igazság, mindig a Sátán, az Ördög, a GONOSZ igazsága. Mert ott nincsenek kérdések, csak válaszok vannak.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...