Felgyújtotta a betlehemet, majd megvárta a rendőröket a padon

Bűn

Az ország másik végéből érkezhetett Siófokra a tűzesetet okozó hajléktalan. 

Jönnek a kemény mínuszok, és ezzel biztosan sikerült kosztot, kvártélyt szereznie magának egy jó időre annak a hajléktalannak, aki péntekre virradóra felgyújtotta a siófoki főtérre állított betlehemet. A jászolnak aminek vízkeresztig már csak egy napot kellett volna kibírnia…

A betlehemi alakokat „megmentette”

Pályázati forrásból állított új betlehemet Siófok városa az idei adventre, a Fő tér ünnepi dísze azonban nem érte meg az első ünnepi időszak végét sem. Ahogyan arról Lengyel Róbert polgármester a Facebookon tájékoztatott, péntekre virradóra egy férfi előbb elvitt a betleheminstallációból egy szalmabálát a több száz méterre lévő, ugyancsak nemrég felújított zenepavilonig, ott a Kálmán Imre-szobor mellett felgyújtotta (szerencsére azonban a tűz nem terjedt át a zenepavilon fa szerkezetére), majd visszatért a betlehemhez és azt is lángba borította.

 
Forrás: Lengyel Róbert Facebook

A tűzoltók és a rendőrök is igen gyorsan a helyszínre érkeztek; előbbiek eloltották a tüzet, utóbbiak elfogták a tettest. Bár mindezt a városi kamerarendszer felvételeinek segítségével lehetett pontosan rekonstruálni, az elkövetőt nemigen kellett keresgélni, hiszen a helyszínen megvárta a rendőröket. Az is jól látszik a kamerák felvételén, hogy a betlehemi alakokat, a Máriát, Józsefet és a kis Jézust ábrázoló szobrot előzőleg kihúzta a fedél alól, majd miután felgyújtotta a fa pavilont, leült melléjük, egy közeli padra, mint aki jól végezte dolgát.

 
Forrás: Lengyel Róbert Facebook

Pszichiátriai ellátásra szorul

A rendőrség pénteki közleménye szerint egy járókelő tett személyesen bejelentést a hajnali tűzesetről. A nyomozók az 54 éves hajléktalan életmódot folytató férfi ellen rongálás vétsége miatt indítottak eljárást. Elszámoltatására később kerül sor, mivel zavart viselkedése okán pszichiátriai ellátásra szorul

Lengyel Róbert polgármester információi szerint a hajléktalan az ország másik végéből jött Siófokra, büntetett előéletű és jelenleg is eljárások alatt áll. Úgy tudjuk, a fedél nélkülieket rendszeresen „zaklató” városőrség emberei számára ismeretlen az elkövető, aki ezek szerint csak nemrég érkezhetett Siófokra.

Nem csak nyáron úti cél Siófok

Ősztől tavaszig működteti a város a hajléktalanok éjszakai menedékhelyét (tíz éve készült el a felújítása uniós támogatásból, fenntartása a városnak Siófok lélekszámából fakadóan nem kötelező, hanem önként vállalt feladata, így az állam nem is biztosít forrást erre), ám nem minden fedél nélküli veszi igénybe ezt a lehetőséget. Az pedig a mostani esetből következően új jelenség, hogy már nem csak a nyári időszakban érkeznek hajléktalanok Siófokra az ország más vidékeiről, hanem télen is. Ahogyan arról a Narancs.hu 2023 májusában beszámolt, a rendőrség tavaly figyelt fel arra Siófokon, hogy már német állampolgárságú fedél nélküliek is megjelentek a város közterein, továbbá hogy már a nyári szezon előtt akkora számban „foglalták el” a belvárosi padokat a fedél nélküliek, amire korábban nem volt példa. Zaklatnak, kéregetnek, büdösek, hangosak – panaszolta városlakók sora a Facebookon. Akkor a város rendőrkapitánya arról számolt be: új módszert vezettek be a közterületi hajléktalanság visszaszorítására. Egy figyelmeztetést követően helyszíni bírságot szabnak ki, mégpedig legtöbbször a törvény szerinti legmagasabb összeget, amit, ha a hajléktalan nem fizet, akkor a hatóság átvált elzárásra. Addig persze hetek, hónapok is eltelhetnek, de legalább a nyári szezonra így már többeket „ki lehetett vonni a forgalomból”.

A nyár azonban már rég elmúlt, a hajléktalanprobléma azonban nem; a siófoki polgármesternek az a véleménye, hogy az önkormányzatokat és a rendőrséget a jogalkotó magára hagyta, megoldást azzal nem ért el, hogy 2018 óta már szabálysértés és pénzbírsággal sújtható, ha valaki „a közterületen él”. De – teszi hozzá Lengyel – a nincstelen hajléktalant pénzbírsággal fenyegetni nonszensz, a mostani tűzeset miatti kár megtérülésére sincs semmi esélye a városnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk