Huszonöt ember ellen emeltek vádat választási csalás miatt Baranyában

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 13.

Bűn

22 embert bírtak rá, hogy változtassák meg az állandó lakhelyüket és szavazzanak az egyik polgármester-jelöltre. 

Választás rendje elleni bűncselekmény miatt emeltek vádat huszonöt ember ellen, akik a 2019-es önkormányzati választáson egy baranyai településen próbálták befolyásolni az eredményt – közölte a vádhatóság kedden az MTI-vel.

A Baranya Megyei Főügyészség közleményében azt írták, a három évvel ezelőtti önkormányzati választáson a polgármesteri címért induló két kelölt egyike folyamodott törvénytelen eszközökhöz. A győzelem érdekében két ismerősét rábírta, hogy ajánljanak fel pénzt ismerőseiknek vagy akár ismeretleneknek a településre történő átjelentkezésre, majd voksoljanak megbízójukra.

A pénzt – az átjelentkezésért és a szavazatért 5-5 ezer forintot – minden esetben az ügy elsőrendű vádlottja, a polgármesterjelölt adta át a két közvetítő személynek, akik ezt továbbították a felkért választóknak. A jelölt többeket közvetlenül is befolyásolt abban, hogy az állandó lakóhelyüket változtassák meg, majd pénzért személyére adják le voksukat.

A jelölt és két ismerőse összesen 22 embert bírt rá állandó lakóhelyének megváltoztatására és a szavazásra. A vádhatóság közleménye szerint a választások kiírása idején a névjegyzékben szereplők száma megduplázódott az átjelentkezések következtében.

A választási csalás gyanúja miatt a választási bizottság a választási eljárást megsemmisítette és megismételt eljárást írt ki, amelyen a másik jelölt nyert. Az ügyészség a bűncselekményt szervező polgármesterjelölt vonatkozásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre tett indítványt – olvasható a közleményben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk