Ilyen súlyos hackertámadás még nem érte a Facebookot

  • narancs.hu
  • 2018. október 13.

Bűn

Az FBI nyomozni kezdett.

Huszonkilencmillió felhasználó fiókjához fértek hozzá a Facebookot ért eddigi legsúlyosabb hackertámadásban – jelentette be a vállalat pénteken. A fiókok feltörése során a hackerek 15 millió felhasználó nevéhez és elérhetőségéhez, így telefonszámához vagy e-mailjéhez fértek hozzá attól függően, hogy profiljukon milyen információkat tároltak. További 14 millió felhasználónak az előbbi információkon felül a profiljukon tárolt más személyes adataihoz is hozzáférhettek. A bűnözők ennél a személyi körnél megszerezhették egyebek között a születési dátumokat, a munkahelyre és tanulmányokra, valamint vallásra vonatkozó adatokat, kideríthették, hogy a felhasználók milyen számítástechnikai eszközöket használnak, mely oldalakat követnek, legutóbb milyen kereséseket végeztek, illetve honnan jelentkeztek be a közösségi oldalra. A hackerek ezen felül másik 400 ezer felhasználó bejegyzéseit, valamint ismerőseinek listáját is megtekinthették.

false

A közösségi oldal szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított, de arra kérte a vállalatot, ne hozza nyilvánosságra arra vonatkozó feltételezéseit, hogy ki állhat a hackertámadás mögött. Biztonsági intézkedésként a Facebook újraindított 90 millió felhasználói fiókot, kiléptetve az érintett felhasználókat.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.