Lövöldözés a prágai Károly Egyetemen, többen meghaltak

  • narancs.hu
  • 2023. december 21.

Bűn

Kilencen súlyosan megsérültek a lövöldözésben. Az elkövető az egyetem diákja volt, öngyilkos lett.

A rendőrség tájékoztatása szerint többen meghaltak és tucatnyian sebesültek meg egy lövöldözésben, ami Prága központjában a Károly Egyetemnél lévő Jan Palach téren. A rendőrség hozzátette, az épületet kiűrítették, a fegyveres férfi pedig meghalt. Az egyetemi dolgozókat arra kérték, maradjanak a helyükön, barikádozzák el magukat és kapcsolják le a villanyt - írja a BBC. A férfi a képek alapján egy hosszú fegyverrel sétált az egyetem folyosóin.

A lap információi szerint a környéken lévők több lövést is hallottak, a képek alapján pedig az egyetem épületének emeleten lévő ablakaiban kapaszkodó emberek voltak láthatók. Menekülés közben többen lezuhantak.

Vít Rakušan  cseh belügyminiszter tájékoztatása szerint a támadó egy fiatal férfi volt, és egyelőre nem zárható ki, hogy az egyetem hallgatója volt, de későbbre ígért sajtótájékoztatót.

Petr Fiala miniszterelnök minden programját lemondta a tragikus események miatt.

A Károly Egyetem filozófiai szaka már e-mailben figyelmeztette az alkalmazottjait a lövöldözésre, a hatóságok azóta az egész teret és a környék utcáit is lezárták.

Bohuslav Svoboda polgármester közlése szerint a támadó lezuhant az épület tetejéről és meghalt, nem megerősített tanúvallomások szerint pedig előbb maga ellen fordította a fegyverét. A rendőrség egyelőre nem pontosította az elkövető halálátnak körülményeit.

UPDATE: A rendőrség sajtótájékozattón közölte a részleteket. Ezek szerint 15 halottja van a prágai Károly Egyetemen történt lövöldözésnek, közölték a rendőrségi sajtótájékoztatón. A fegyveres diák öngyilkos lett, holttestét az egyetem bölcsészkarán találták meg.  A cseh belügyminiszter szerint nincs összefüggés a lövöldözés és a nemzetközi terrorszervezetek között, a 24 éves elkövetőt más iskolai lövöldözések inspirálhatták.

 A rendőrség szerint a 24 éves elkövető az egyetem diákja volt, és egy Prágától 21 km-re lévő faluból származott. A lövöldöző apjának holttestét még korábban megtalálták csütörtökön. A a férfi az apjával is végzett annak hostouňi otthonában a támadás előtt. A lövöldözés gyanúsítottja a héten azt írta ki a Telegram-oldalára, hogy utálja a világot, és minél több fájdalmat szeretne maga mögött hagyni.

Magyar áldozatról vagy érintettről nem tudni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk