Marton Lászlónak Kanadában is volt zaklatási ügye

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 01., 07:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Két évvel ezelőtt egy kanadai színház hivatalos belső vizsgálata megállapította, hogy Marton László szexuális zaklatást követett el, a kapcsolatot azonnal megszakította a rendezővel.

Két évvel ezelőtt egy kanadai színház hivatalos belső vizsgálata megállapította, hogy Marton László szexuális zaklatást követett el, a kapcsolatot azonnal megszakította a rendezővel – írja a Canadian Press hírügynökség nyomán a 444.

Életrajzi könyvében Marton büszkén emlegeti külföldi sikereit, a torontói Soulpeppernél számtalanszor rendezett és tanított.

Marton László

Marton László

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

 

2015 végén a színház egyik tagja nyújtott be panaszt, majd egy másik sértett is jelentkezett azzal, hogy a magyar rendező zaklatta. Mivel az áldozatok meg akarták őrizni anonimitásukat, a színház azonnal belső vizsgálatot indított, de nem tett jogi lépéseket Martonnal szemben.

Miután nemrég értesültek a magyarországi botrányról, a színház igazgatósága összehívta a társulatot, ismét felhívta a figyelmüket arra, milyen eszközök állnak rendelkezésükre a szexuális zaklatások ellen.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 01., 07:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 71
  rworse
  2017. november 03., péntek 19:28
  Hopp, amire vonatkozott a blogtalanról szóló kitétel, azt a kommentet éppen a megjegyzésem írásával egyidőben törölték, úgyhogy közben okafogyottá vált - legalábbis aktuálisan.
 2. 70
  rworse
  2017. november 03., péntek 19:25
  A húsgyurica a szokott módján hazudik.
  A blogtalan a szokott módján hazudik.
 3. 69
  húsleves
  2017. november 03., péntek 18:24
  A rivaldán, hallgató ajakkal
  Meddig ültök, színész madarak?
  Nincs talán még elfeledve a dal,
  Melyre egykor tanitottalak?!
  Vagy ha elmult s többé vissza nem jő
  A Víg-ének: méla hangotok;
  Legyen a dal fájdalmas, kerengő,
  Lányaim, csak zaklatódjatok!
 4. 68
  húsleves
  2017. november 03., péntek 15:46
  „helyenként fene tudja milyen szövegét referenciaként használva”
  *
  A fene (miként a fórumozó) nem tudja, milyen a szöveg, ez kétségtelen. Én viszont tudom. Nem „referencia”. Mivel az ajánlást jelent, vagyis a fenével nagyjából azonos lingvisztikai érzékkel, tudással bíró fórumozó újfent keveri a fogalmakat, ezúttal a jellemzést az ajánlással, a specifikációt a referenciával. Se magyarul nem tud, se „idegenül”.

  Azt mondtam: a nyilvános kiállást egyedül Schilling Árpád vállalta, illetve ő is az asszonyt tolta a nyilvánosság elé, mondván: mennyé, bogaram, oszt tudassad országgal-világgal: a Marton asztat monta tenéked, hogy „puszídd meg!”, s hogy ettől van még ma is női traumád!

  Ennyi. A többi „áldozat” anonim nímand, s akik maguk nevezik magukat „hülye libáknak”. Önként. Talán némi kéjjel is. Miért? Mert azt hitték, amit már Mátray Zsuzsa is cafattá énekelt anno: lesz egy kis bók, lesz egy kis csók... Aztán nem az lett. Nem csók lett a dologból, hanem péniszpusszantás (mindenkinek). Elhiszem, hogy a kettő nem ugyanaz, de Mátray Zsuzsának legalább hazudtak („te kis hazug, hol itt az ibolya?!” https://www.youtube.com/watch?v=uHNP3obIAdo
  ), míg a „hülye libák” – BEVALLÁSUK SZERINT – önmaguknak hazudták: „most jön a romantika”, item konkrétan: „egy kis bók, egy kis csók” stb. Majd jött a cerkának cumiz(tat)ása.
  Ezek a TÉNYEK.

  Mondta a csaj, hogy „én, hülye liba”, vagy nem mondta?
  Tény, hogy mondta.
  Tehát, valójában nem Kalmár szövege „referencia” (értsd: hivatkozási alap) számomra, hanem épp ellenkezőleg: Kalmár Péter elolvasta a korábbi Marton-jellemzésemet, amelyet „szargól” alkottam (ahogy itt írta valaki), majd azt az általa ismert valóságelemekkel kiegészítette. Igaz, nem hivatkozott rám, na de hát a zseniknek már csak ez a sorsuk: a lelkük közvagyon (ezért szeretnek bennünket oly nagyon).

 5. 67
  rworse
  2017. november 03., péntek 14:49
  áldozatnak
 6. 66
  rworse
  2017. november 03., péntek 14:48
  "A Marton-ügyben tíz (vagy nem tudom, hány) névtelen „áldozat” általánosságai hangzottak el, ám az már valami!"

  A húsgyurica szokásához híven gonoszul hazudik, például ebben, hiszen a Marton-ügyben részben egyelőre névtelen, részben magukat már most megnevezett, idézőjel nélküli áldazatnak magukat vallók részéről jellemzően KONKRÉT ESETLEÍRÁSOK hangzottak el. A húsgyurica további szövegei is természetesen hasonló szarkavaró hazugságok. Különösen, amely szövegrészekben megint gyanakszik, hogy zseni, Kalmár helyenként bizonyosan téves, helyenként fene tudja milyen szövegét referenciaként használva.

 7. 65
  húsleves
  2017. november 03., péntek 12:17
  „Egy névtelen szemtanú általánosságai.”
  *
  A Marton-ügyben tíz (vagy nem tudom, hány) névtelen „áldozat” általánosságai hangzottak el, ám az már valami! Minek alapján megállapíttatott: Marton „bűncselekmények” özönét követte el.

  Nem járok színházba (a Huszonötödik Színház megszűnése óta), nem ismerem Marton Lászlót, csupán tudom, kicsoda, míg Kalmár Péterről azt sem tudtam, hogy létezik. Viszont elhiszem róla, ismeri Marton Lászlót. És mit ad isten?!, szinte szó szerint úgy jellemzi a kollégáját, ahogyan én tettem korábban, több Narancs-cikk kommentálása közben.

  „Marton László se nem bűnöző, se nem szexuális ragadozó, se nem erőszaktevő, de még csak nem is zaklató. Marton »von haus aus« egy jó családból származó szerencsés ember volt, a sors kegyeltje, egy elegáns, finom úr, kellemes társalgó, jó diplomáciai érzékkel és jó megérzésekkel megáldott színházi ember. Marton soha nem volt igazán nagy művész, ellenben egy biztos kezű, jó ízlésű, simulékony, konfliktuskerülő, egyszersmind megoldó és megvalósító színi direktor […] Senkit nem tett tönkre szándékosan, talán még szándékán kívül sem. Ez is ritkaság. […] S bár Marton egy elegáns, finom úriember… mégis arra vágyott, hogy olyan kemény legyen, mint Clint Eastwood […] Az ő vétsége tehát pusztán annyi, hogy ezt is benézte, akár a Zsótér Sanyi Kék madarát […] Ahogy a Vígszínházban aránytévesztés volt a Koltai Tamáshoz való igazodási kényszer, ugyanilyen disszonáns volt ő is ezekhez az idolokhoz [Clint Eastwoodékhoz] viszonyítva, mert Marton ezeknél a macsóknál jóval puhányabb, gyávább, simább és unalmasabb karakter volt, épp ezért tőle rettenetesen hamisan hatott, amikor úgy viselkedett fiatal, csinos nőkkel, ahogy azok a férfiak, akiket a lelke mélyén irigyelt. Ha Clint Eastwood… vagy akár Woody Allen tette volna oda egy fiatal lány kezét a sliccére, vagy a lakására hívta volna korrepetálni, vagy az irodájában szorította volna a falhoz a nőt, biztos, hogy a vége egy orbitális – vagy épp vicces – baszás lett volna. Martonnál maradt a disszonancia. Mint a Vígszínházban.
  Amit a pályáján megúszott, azt a nőkkel szemben nem.”

  Mintha csak magam mondtam volna https://www.youtube.com/watch?v=oMvNRNzkblo . Illetve én lakonikusan és alliterációval fogalmaztam meg ugyanezt (már nem emlékszem, melyik cikk kommentálása közben): Marton egy tapizós takony. Nem kevesebb, de nem is több.
  A letapizottak pedig „hülye libák”, ahogy önmagukat minősítik. Hol azt gágogják, hogy „megbocsátok”, hol pedig azt, hogy mégse. Attól függően, hogy a (szín)házi-döbrögi uruk éppen mit macsó-parancsol nékik.

  Kalmár Péter idézett szövegét olvasva újfent fölvetődött bennem a megalapozott gyanú: zseni vagyok.
 8. 64
  rworse
  2017. november 03., péntek 07:21
  63

  Kezdetnek nem rossz, de még nem az igazi. Ettől még nem valószínű, hogy elindul a lavina. Egy névtelen szemtanú általánosságai. A lavina addig valószínűleg nem indul el, amíg egy konkrét károsult konkrétan személyében ki nem áll, konkrét eseteket leírva, amik vele történtek - mármint konkrét abúzusról szóló konkrét eseteket.
 9. 63
  blogtalan
  2017. november 02., csütörtök 22:50
  62
  Tessék:
  http://ellenszel.hu/2017/11/02/ofelsege-asszisztense-voltam-kitalalt-kero-segedrendezoje/
 10. 62
  rworse
  2017. november 02., csütörtök 22:11
  61

  Mert egyelőre nincsenek károsultak, szemtanúk, akik vállalták volna a megszólalást, nem véletlenül. Ugyanis a vád szerinti pederaszta barom az ügyvédje által jogi következményekkel való fenyegetést küldözget most mindenkinek, akik pedzegetik az ügyet. Súlyosabb helyzeteket is elsimított már a vád szerinti pederaszta mint ez a Kalmár levél. Talán, ha valaki érintett felvállalná a Sárosdi-féle szerepet, megroggyanna a vád szerinti pederaszta védőfala, akinek azonban a vád szerint sokkal cifrább módszerei vannak, mint például Martonnak.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...