Marton Lászlónak Kanadában is volt zaklatási ügye

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 01., 07:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Két évvel ezelőtt egy kanadai színház hivatalos belső vizsgálata megállapította, hogy Marton László szexuális zaklatást követett el, a kapcsolatot azonnal megszakította a rendezővel.

Két évvel ezelőtt egy kanadai színház hivatalos belső vizsgálata megállapította, hogy Marton László szexuális zaklatást követett el, a kapcsolatot azonnal megszakította a rendezővel – írja a Canadian Press hírügynökség nyomán a 444.

Életrajzi könyvében Marton büszkén emlegeti külföldi sikereit, a torontói Soulpeppernél számtalanszor rendezett és tanított.

Marton László

Marton László

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

 

2015 végén a színház egyik tagja nyújtott be panaszt, majd egy másik sértett is jelentkezett azzal, hogy a magyar rendező zaklatta. Mivel az áldozatok meg akarták őrizni anonimitásukat, a színház azonnal belső vizsgálatot indított, de nem tett jogi lépéseket Martonnal szemben.

Miután nemrég értesültek a magyarországi botrányról, a színház igazgatósága összehívta a társulatot, ismét felhívta a figyelmüket arra, milyen eszközök állnak rendelkezésükre a szexuális zaklatások ellen.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 01., 07:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  yoyo
  2017. november 01., szerda 11:45
  Egyetértek az 1-es hozzászólással.

  És hát igen, Kanadát már csak egy hajszál választja el az abnormalitás-skála origójától, a zaklatott pirézektől.

  Érzésem szerint Verebestől senki nem várta el, hogy véresen vicsorogjon, így nem tűnik különleges emberi teljesítménynek, hogy nem tette.
  Hogy Marton László példás családapa, jó barát, nagy tekintélyű színházi szakember, nem tekinthető enyhítő körülménynek, tehát egy notórius zaklató esetében bármi ilyesmire hivatkozni, igenis szerecsenmosdatás.
 2. 10
  szegedi789
  2017. november 01., szerda 11:06
  Cheyenne, bravúrosan összefoglaltad az elmúlt heteket. Rworse próféta volt. Galamb feleslegesen fecseg.

  Gyurica, hát, ööö, megint maszatolásba kezdett, mert szerinte nincs különbség a felek között. Ezért ugyanannyi, ja nem, több energiát fecől abba, hogy az áldozatokat mószerolja. Vagy pontosabban azt az egyet. Őszintén remélem,gyurica , hogy a fészbukon nem zaklatja S.L.-át.
  Éppen elég, hogy narancs kommentszekciójában mindig az ügyről szóló bejegyzések alatt aktivizálja magát. Undorító, ha engem kérdez. Bár, felesleges a jelzőkkel, mondatai szavatolnak emberi minőségéért.... "Emberi minőségéért".
 3. 9
  szegedi789
  2017. november 01., szerda 10:57
  Reuters, nem értek veled egyet. 444-es összefoglaló pl. inkább arrók szólt , mennyire máshogy állnak hozzá a szexuális zaklatás kérdéséhez. Kapásból ott kezdődik, hogy van protokoll erre. Míg nálunk verebesek turnéznak a studiókban (atv-nek mi lehetett a szándéka, egyébként ezzel ???) Bár azt nem értem, ha megvizsgálták, miért nem lett belőle feljelentés...

  Értem, hogy a bulvár vagy a fészbukos ügymenet taszít. De volt 3 cikk (444, hvg.hu, index), amiben az áldozatok elég részletesen meséltek a körülményekről, és fel lett vetve , mennyire esélytelenek a nagyhatalmú rendezővel szemben. Nagyágyúk bukásával lehet csak változás a színházi világban, mint bármely más terület esetén. Hisz, hogy tudatosulna a közvéleményben az eddig szőnyeg alá söpört probléma ????

  Hamletet megnézni egy dolog, de közben azért nincs az embernek kedve azon filózni, mi mehete közben a sötétben, vagy két próba között............
 4. 8
  rworse
  2017. november 01., szerda 10:55
  Na meg is érkezett az első hullám.
 5. 7
  reuters
  2017. november 01., szerda 10:27
  Egy komoly társadalmi probléma elemzése helyett most már szinte csak Marton László a téma. Persze megértem, ez utóbbi sokkal érdekesebb a gagyi/bulvár számára.
  Azért akit a színház is érdekel, a Hamletet ne hagyja ki!
 6. 6
  galambocskám
  2017. november 01., szerda 09:41
  rworse, én nem emlékszem hogy itt lett volna szerecsenmosdatás. Talán olyan volt, hogy a lakosság perverz kíváncsiságáról lerángatták a leplet - nincs olyan esemény aminek kapcsán a lakosság nincsen megpirongatva liberáléknál - de másra nem emlékszem.
 7. 5
  húsleves
  2017. november 01., szerda 09:38
  „És "szeretettel" várjuk a Cheyenne által parodizáltakhoz hasonló itteni kommentelős szerecsenmosdatókat.”
  *
  Cheyenne nem parodizált senkit.
  Vagyis itt az „éles kritika”, a „pikírt bírálat” (értsd: a hervadt gúnyolódásféleség) keveredik a „paródia” fogalmával.

  Egyébként jöhetnek a zaklatott pirézek is a kanadaiak után, azt már nem lehet semmissé tenni, ami megtörtént.
  Mi történt? Az asszony kegyesen megbocsátott (egykori) cerkás zaklatójának, sőt találkozni is szeretett volna vele, ám az asszony embere (ura és parancsolója) közölte: ő bizony nem bocsát meg az asszony (egykori) cerkás zaklatójának, mire az asszonycseléd de facto visszavonta a megbocsátást, és kijelentette: de jure tanúskodik azok mellett, akik szeméremsértés miatt beperelik a cerkás főrendezőt. Hogy miért teszi ezt, ha már egyszer megbocsátott? Mert az ura momentán ezt parancsolja.

  Na, kérném tisztelettel, ez a feudalizmus.

  (Megjegyzem: a barát, a kedves, tisztelt stb. kolléga melletti kiállás – miközben az illetőt „apró vadak tángálják” (Karinthy) – nem szerecsenmosdatás. Verebes világosan fogalmazott: nem helyesli, amit Marton művelt, ámde nem áll be a véreset vicsorgó cenkek közé, vagyis ahogy Ady fogalmazza: „Ezekkel együtt? Nem, nem. Köszönöm.”
  Ismétlem: ez nem szerecsenmosdatás. Ez – hogy újfent Karinthyt idézzem – „undor”.)
 8. 4
  rworse
  2017. november 01., szerda 08:37
  És "szeretettel" várjuk a Cheyenne által parodizáltakhoz hasonló itteni kommentelős szerecsenmosdatókat.
 9. 3
  rworse
  2017. november 01., szerda 08:34
  1
  +1
 10. 2
  galambocskám
  2017. november 01., szerda 08:29
  Állítólag már nincs messze a megnevezéstől egy, illetőleg több nemes lelkületű atyafi. Az egyikről azt írták hogy mellette a nemes marton eltöpül.
  Na, majd meglátjuk.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...