Megbüntették az első nőt Dániában, amiért nikábot hordott

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az országban május óta törvény tiltja ezt a viseletet.

Néhány napja van érvényben az a törvény, amelynek értelmében Dániában nem lehet teljes arcot takaró ruhadarabokat nyilvánosan viselni. A rendelkezés ennek értelmében tiltja a nikáb és a burka hordását is, az első bírságot – ötvenezer forintnak megfelelő korona – már ki is szabták – írja az Index.

A dán rendőrség egy 28 éves nőt bírságolt meg, miután egy bevásárlóközpontban dulakodásba keveredett egy másik nővel, aki le akarta tépni róla az arcát takaró ruhadarabot. A helyszínre érkező rendőrök egyébként felajánlották a nőnek a pénzbírság elengedését, ha az leveszi a nikábot, de a fiatal nő inkább a büntetést választotta.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 64
  Kovacs
  2018. augusztus 07., kedd 10:45
  63: Nagy kár, hogy így feladod és kapitulálsz a "tömegdemráciának". (hehe) Én javasolni fogom, hogy az arceltakaró özvegyi fátylat is fel kell venni a tiltások közé. Ez a csoport talán még kisebb, mint a burkaviselőké (lehetnek kb.összesen európa szerte 100-150-en a nyolcvan és kilencven évesek köz között?)
 2. 63
  yoyo
  2018. augusztus 07., kedd 08:08
  rworse, el kell ismernem, azoknak (rworse, cyrano és sokan mások) van igazuk, akik a rendőrállami módszerrel a jelenséget megszüntethetőnek képzelik.
  És ezennel fogadom, többet a témához nem szólok.
 3. 62
  rworse
  2018. augusztus 07., kedd 07:54
  yoyo, 61

  És hogy reagálsz arra a helyzetre, hogy az adott kultúra nőinek jelentős százalékában (legalább a felük) mélyen interiorizálódott a nikábviselés, hiszen születésüktől fogva ebbe nőttek bele, és nem a családi terrortól való félelmükben, hanem öntudtaból hordják a nikábot, foggal-körömmel ragaszkodni akarván hozzá? Mert azt tartják helyesnek. Amint esetleg az éppen megbüntetett nő is. Tegyük fel, a konkrét nő konkrét "embere" egyáltalán nem bánná, ha a nő levetkőzné a barbár szokást, és a kulturális nikábja úgy hullna le róla, mint ruha másról a boldog szerelemben. Az érintett kultúrák nőinek legalább a felében mélyen interiorizálódott a nikábviselés helyessége, elengedhetetlensége. Javaslom, ezt is vedd be valahogy a vitaalapodba.
 4. 61
  yoyo
  2018. augusztus 07., kedd 06:56
  Vitaalapnak esetleg azt fogadnám el, ha egy nikábot viselő nő CSALÁDTAGJAIT, akik a ruha viselését elvárják tőle, rákényszerítik, idézzék be, és kezdjenek egy procedúrát, pl. válasszanak, végigcsinálnak-e egy emberi jogi szemináriumot, és a végén vagy elfogadják az ott elhangzottakat, vagy lemondanak a letelepedési, munkavállalási engedély, állampolgárság megszerzéséről, vagy vállalják, hogy viselik a jogi következményeit annak, hogy jogaiban korlátozzák egy családtagjukat. Amúgy ez is nagyon problematikus, de a nő emancipációja nem elérhető az áldozat hatósági vegzálása által - ez nonszensz.

 5. 60
  yoyo
  2018. augusztus 07., kedd 06:41
  hóvarjú, tettem rá utalást, arra is, mennyire problematikusnak tartom ezeket a precedenseket (a holokauszttagadást, a horogkereszt viselését, stb. mint bűncselekményt), és hogy mennyire nem tartom egy minőségnek a provokatív akciót (önként viselt horogkeresztes tetoválás) és az elszenvedett jogfosztást. Az analógia az lenne, ha valakire erőszakkal horogkeresztet tetoválnak és utána még meg is büntetik. Ilyet Indiában csinálnak, amikor egy nőt megerőszakolnak, utána a család tagjai még ki is bántalmazzál/közösítik/megölik stb.
 6. 59
  hóvarjú
  2018. augusztus 06., hétfő 22:45
  Nem olvastam végig a hozzászólásokat, és nem szeretnék bekavarni, az analógiám pedig lehet, hogy alapvetően hibás, de például a nikáb viseletének a szankcionálása nem emlékeztet-e az önkényuralmi jelképek nyilvános használatának szankcionálásához? Van ahol büntetik, van ahol nem, az alkotmányos jogok ütközésének mérlegelése alapján.
 7. 58
  yoyo
  2018. augusztus 06., hétfő 15:30
  Cyrano, az 55-ös kommentemet a mondanivalóm szempontjából tekintsd mellékes, zárójeles megjegyzésnek.
  Amúgy nem is mellékes.
 8. 57
  Cyrano
  2018. augusztus 06., hétfő 15:25
  Ja, Kovács itt csak egy és oszthatatlan igazság van, a tiéd.
  Már csak azon merengek, hogy a pápai csalhatatlanság jogával bírsz-e, vagy te vagy maga a pocakos vezénylő tábornok
 9. 56
  Cyrano
  2018. augusztus 06., hétfő 15:23
  yoyo: ki beszélt itt az agresszióról?
  Egy törvényről beszélünk.
 10. 55
  yoyo
  2018. augusztus 06., hétfő 13:14
  Kovacs, ja, a nikáb lerángatását tényleg nehéz lenne emberi jogi aktusnak, a társadalmi érzékenyítő program első pozitív megnyilvánulásának tekinteni.

  Mi is lehetett az üzenet? "bazmeg, szabadujjá má fel" vagy "mit képzelsz, nem megmondták, hogy így nem járkálhatsz köztünk?"

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs