Megbüntették az első nőt Dániában, amiért nikábot hordott

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az országban május óta törvény tiltja ezt a viseletet.

Néhány napja van érvényben az a törvény, amelynek értelmében Dániában nem lehet teljes arcot takaró ruhadarabokat nyilvánosan viselni. A rendelkezés ennek értelmében tiltja a nikáb és a burka hordását is, az első bírságot – ötvenezer forintnak megfelelő korona – már ki is szabták – írja az Index.

A dán rendőrség egy 28 éves nőt bírságolt meg, miután egy bevásárlóközpontban dulakodásba keveredett egy másik nővel, aki le akarta tépni róla az arcát takaró ruhadarabot. A helyszínre érkező rendőrök egyébként felajánlották a nőnek a pénzbírság elengedését, ha az leveszi a nikábot, de a fiatal nő inkább a büntetést választotta.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 54
  yoyo
  2018. augusztus 06., hétfő 12:58
  Cyrano, láthatóan nem tudom világossá tenni, miről beszélek.
 2. 53
  Kovacs
  2018. augusztus 06., hétfő 12:41
  Cyrano bejegyzését olvasva, itt tényleg nem lehet értelmes vitát vagy ahhoz hasonlót folytatni. Az ész totális kapitulációja, ami itt folyik. Szép napot!
 3. 52
  Cyrano
  2018. augusztus 06., hétfő 11:59
  Fordítsuk meg, yoyo: nézd a lány, asszony szemszögéből. Abban bízott, itt változik az élete. Ehelyett megtapasztalta, hogy családfenntartó lehet (szívesen alkalmazzák a lányokat sok helyen), de nem öltözhet úgy, mint a dán lányok.... mit gondol, mit vár el? Segítséget. Hogy ez nem tökéletes segítség? Nem, de az első lépés.
  Mi hányszor mondjuk, amikor a saját kiúttalanságunkat, honfitársaink hülyeségét látjuk, hogy az Unió miért nem segít? (Úgy különösen, hogy egyrészt a demokratikus berendezkedés megóvását tekinti céljának, és a pénzével jelentősen hozzájárul az orbáni diktatúra kiépítéséhez.)
 4. 51
  Kovacs
  2018. augusztus 06., hétfő 11:50
  46: Te azt mondod [mármint yoyo], hogy rossz irányba büntetnek a dánok, amikor a nikábos nőt büntetik, én meg azt, hogy nem tudsz okosabbat.
  Mondjuk, yoyo nem ezt mondta, mert nem az a lényege egy liberális demokráciának, hogy a parlament összeül és "kit büntessünk ebben a legiszlatúr periódusban"című műsor kerül hébe-hóba szavazásra. Jobb híján most a "nikábos" asszonyok kerülnek sorra.(hehe) A társadalmi feszültségeket nem így oldjuk meg. Ez a bemondás pedig, hogy nem tudsz okosabbat...hogy mi van?
  (Egyébként pedig a szorgos állampolgár, aki leráncigálta a "nikábot"(mint minden gonosz jelképét), nagyon elfelejtette, hogy nem ő a végrehajtó hatalom...ide vezetnek a "nem tudsz okosabbat" populista rendelkezések)
 5. 50
  hóvarjú
  2018. augusztus 06., hétfő 10:12
  Ne viselj burkát,
  egyél inkább hurkát,
  az egészet úgyis kihányod,
  aztán felveheted a nikábot.
 6. 49
  yoyo
  2018. augusztus 06., hétfő 09:49
  Cyrano, vannak skandináviai benyomásaim, természetesen az árnyaltabb kép mellett is meglehetősen pozitív, irigylésre méltó, innen nézve.

  Nem ismerem a burkaviselést tiltó szabály keletkezését, könnyű rámondani, hogy nettó nőjogi (emberi jogi) megfontolás áll mögötte, de nem tudom, volt-e mögötte, milyen mértékben bevándorlóellenes intenció (azaz mennyire találkozik az emberi jogi megfontolás az ottani toroczkizmus szándékaival).

  Ám én itt ebben a vitában nem a burkaviselés joga mellett érveltem.

  Arról beszéltem az első kommentemtől kezdve, hogy csak rossz és rossz megoldás között

  "Ezzel a problémával nem nagyon fog sikerülni zöldágra vergődni. Mindenképpen fájni fog, bármelyik ujját harapja is meg az ember.
  Elvégre Európai alapérték a magánélet, a lelkiismereti és vallásszabadság szentsége, de alapérték a szekularizáció és a női egyenlőség is."

  A magánélet és a vallásgyak emlegetésével NEM azt mondtam, hogy szép és tisztelendő hagyomány a burka és a nők jogfosztása, hanem hogy európában ezekbe a kérdésekbe rendeleti vagy törvényi úton beavatkozni az alapértékek durva megsértése (még ha nemcsak a batmanjelmezes muszlim nők, hanem mondjuk a női pongyolás, prosztataproblémás katolikus papok is felvethetnek jogos kérdéseket)

  Sajnos ennek a megértésére már nagyon kevesen képesek, túl sokat éltünk illiberális (kreatív/modern/fasizálódó) politikai környezetben.
 7. 48
  Cyrano
  2018. augusztus 06., hétfő 08:00
  yoyo: Dániában is vannak hülyék. És ezt erősíti a bevándorlók egy részének viselkedése. És nem, nem csak a muszlimoké. A lengyelekkel és magyarokkal is vannak gondjaik, hidd el. Náluk pl. veszett nagy sértés, ha az utcán beszólsz egy nőnek, utána fütyülsz. Vagy ha az építkezésen a lapátot támasztod.
  Mindenki ragaszkodik a szokásaihoz, ha attól merőben eltérőt tapasztal, jobb esetben bosszús lesz, rosszabb esetben rasszista.
  A közelünkben dolgozott a 90-es évek elején egy csomó kubai lány. Megőrültünk tőlük. Ők azt szokták meg, hogy este tízkor kirittyentették magukat, levittek az utcai lámpa alá valami baszom nagy hangszórós rádiót, és hajnali kettőig, háromig táncoltak, énekeltek. Első alkalommal még jópofa volt, a tizedik átalvatlan éjszaka után már iszonyú zavaró. Akkor már azt sem díjazta senki, hogy milyen gyönyörűek voltak a lányok. Csak aludni szeretett volna....ők meg nem értették, miért ordibál velük mindenki, vagy biztatásnak vették, mert még feljebb csavarták a hangerőt. Nem, nem lettem rasszista, de a környékünkön sokan. Ennyin múlik, ezt kellene érteni, yoyo.


  Tudod, ha nem otthon vagyok, nem eszem kézzel a koviubit.: :XD
 8. 47
  yoyo
  2018. augusztus 06., hétfő 07:21
  "Dániát rasszizmussal vádolni, ti nem igazán vagytok magatoknál.:(
  Amikor a dán fajvédők megjelentek a motorjaikon Odenseben (a gettónak nevezett Vollsome-ban) és gyújtogatni, lövöldözni kezdtek " (Cyrano)

  2015-ben a dán néppárt 21%-ot (!) ért el. Ez a párt programját tekintve bevándorlás- és bevándorlóellenes. Pl. tervet készítettek a bevándorlók Grönlandra vagy Tanzániába való kitelepítéséről.

  Dánia, a dán társadalom és a dán politika magyar nézőpontból szabályos tündérország.
  De ne bagatellizáljuk az igenis létező idegenellenességet.
 9. 46
  rworse
  2018. augusztus 05., 22:02
  yoyo, 41

  Te nem arra reagálsz amit én mondok. Én azt mondom, hogy a nikábos nő megbüntetése a felszabadításának a része, nem az elnyomásának. Te azt mondod, hogy rossz irányba büntetnek a dánok, amikor a nikábos nőt büntetik, én meg azt, hogy nem tudsz okosabbat. Ennyike.
 10. 45
  Kovacs
  2018. augusztus 05., 20:10
  Cyrano, ha olvasod, amit írtam a "négy éven belül helyett" (a saját fordítói programom szerint) a helyes kifejezés: az utóbbi négy évben lenne. Tartalmilag pedig totál "tisztességes"és korrekt kritika, amit írtam. (Még konzervatív szempontból is.)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs