Megbüntették az első nőt Dániában, amiért nikábot hordott

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az országban május óta törvény tiltja ezt a viseletet.

Néhány napja van érvényben az a törvény, amelynek értelmében Dániában nem lehet teljes arcot takaró ruhadarabokat nyilvánosan viselni. A rendelkezés ennek értelmében tiltja a nikáb és a burka hordását is, az első bírságot – ötvenezer forintnak megfelelő korona – már ki is szabták – írja az Index.

A dán rendőrség egy 28 éves nőt bírságolt meg, miután egy bevásárlóközpontban dulakodásba keveredett egy másik nővel, aki le akarta tépni róla az arcát takaró ruhadarabot. A helyszínre érkező rendőrök egyébként felajánlották a nőnek a pénzbírság elengedését, ha az leveszi a nikábot, de a fiatal nő inkább a büntetést választotta.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Kovacs
  2018. augusztus 04., szombat 16:19
  Gratulálunk Dániának. Az 5,7 milliós lakosságát természetesen összezavarja a feltehetőleg összesen 200 burkaviselő.Ezért intézkedni kell. Törvényileg.
  A legszebb az az, hogy az álszakáll viselése is tiltott. Tehát fel kell készíteni a fiúkat Dániában, hogy ügybuzgó hölgyek megráncigálhatják a szakállukat. Az abszurditások korszakába léptünk.
 2. 2
  yoyo
  2018. augusztus 04., szombat 16:50
  Ezzel a problémával nem nagyon fog sikerülni zöldágra vergődni. Mindenképpen fájni fog, bármelyik ujját harapja is meg az ember.
  Elvégre Európai alapérték a magánélet, a lelkiismereti és vallásszabadság szentsége, de alapérték a szekularizáció és a női egyenlőség is.

  Azt még talán joggal lehet mondani, ha valaki egy közösség tagja szeretne lenni, akkor fogadja el annak értékeit, bár az értékek tiszeteletét "behajtani" már csak jogi eszközökkel lehetne (illetve lehet, ahogy ez a dán példa is mutatja) - ám azzal olyan mezőbe kell átlépni, ahol pont az egyik legnagyszerűbb érték, az egyén önkéntes és szuverén viszonyulása kérdőjeleződik meg (akár tetszik a kifejezés, akár nem - fasizálodik a közeg).

  Egy Techet Péter nevű szerző elmélkedett arról, hogy ha a török származású német fodbalista lefényképezkedett az erdogannal, akkor nem német többé. Lehet visszatetszőnek tartani a focistát azért, amit tett (ahogy a svájci csapat albánjait, akik kézjelekkel küldtek - nem svájci - nacionalizmusukra utaló üzenetet), de azt mondani, hogy akkor többé nem németek vagy svájciak, az nagyon hasonló arra, amikor büdös nácik azt mondják francia (angol, német, stb.) focistákra, hogy nem franciák (angolok, németek, stb.).

  És az a francia játékos (német kebabos, angol informatikus vagy pizzafutár), akit eurábnak, majomnak, akárminek neveznek, joggal érezheti úgy, hogy szuverén állampolgárként nem tekintik egyenrangúnak, és esetleg hazafias, européer önérzete megrendül.

  És az európai országokban élő soktízmillió menekült, bevándorló jelentős része sorsából adódóan a befogadó társadalom aljára, perifériájára kerül, ott pedig származástól függetlenül nagyobbak a feszültségek, a szociális problémák - a többségi társadalom pedig óhatatlanul azt tapasztalja, hogy a drogterjesztéstől a prostitúcióig kiemelkedően magas a bevándorlók, vagy bevándorló hátterűek aránya. És a társadalmi előítéletek óhatatlanul növelik az iszlám fundamentalizmus európai bázisát. Cefet nehéz helyzet, amire sok jó és egyre több nagyon rossz válasz születik.

  Ez a dán megoldás például az én értékítéletem szerint az utóbbi.
 3. 3
  yoyo
  2018. augusztus 04., szombat 17:11
  A dán törvény nyomán pedig többé egy rossz szót se lehet többé szólni a jobbik veszettjeire az ásotthalmi - nikáb-, burka- és mecsetügyi rendelet miatt. Mit hörögtök, lipsik, a fejlett nyugat is minket követ.
 4. 4
  Cyrano
  2018. augusztus 04., szombat 17:17
  Kovács, az nem zavar, hogy egy csomó helyen van dresszkód? Nem mehetsz Vatikánba rövid gatyába, fedetlen karokkal. Ugyanezt nem teheted meg Szaúd Arábiában sem. Ott elfogadod, itt nem?
  Hadd döntsék el a dánok, hogy mit akarnak.
  (Nem mellékesen ez pont az egyenjogúság irányába vivő lépés, szerintem. Szerintem minden csaj szívesebben visel olyan ruhát, amiben megnézik, mint olyant, amiben nem látszik.)
 5. 5
  Kovacs
  2018. augusztus 04., szombat 17:40
  Igen, de azt elfelejted például, hogy azok, akik ellen hozták ezt a törvényt, már több éve vagy évtizede éltek az országban (Ausztriában is). Eddig nem zavarta a dánok értékeit. Dánia és Ausztria a demokratikus, az emberi jogok mellett elkötelezett civilizált országokhoz tartozónak véli magát. (Szaud-Arábia és a Vatikán nem az) Itt teljesen másról van szó, nem gondolod?
 6. 6
  rworse
  2018. augusztus 04., szombat 17:41
  Egyetértek az arcot az arcfedés céljából a férfiak által a nőkre KÉNYSZERÍTETT ruhadarabok tiltásával européer demokráciákban. Az arcot az arcfedés céljából a nőkre kényszerített ruhadarab NEM, azaz NEM a KULTÚRA, hanem a nők elnyomásának eszköze. Modernkori tiltása nagyon helyes, egyéb okokból is - lásd például, a terrorba hajló tüntetések miatt általában elkezdték tiltani az érintett országok az azonosítást gátló álarckendők használatát. De a lényeg, hogy a nikáb és társai nem kultúra, hanem elnyomás.
  Nem mellesleg, számos iszlám vagy iszlám többségű államban is régóta vagy nemrégóta tiltják a nikábot és társait, ilyen-olyan okokból.
 7. 7
  Kovacs
  2018. augusztus 04., szombat 17:42
  Öltözékek tilalma az én gondolkodásmódomban minden lehet, csak nem az egyenjogúsághoz vezető út.
 8. 8
  Kovacs
  2018. augusztus 04., szombat 17:56
  Rworse bejegyzése után én csak azt tudom mondani, hogy az abortusz tiltásával például nem a nők egyenjogúságát védjük. Az iszlám öltözetek betiltásával sem. Alapvetően másképp gondolkodunk.
  (Egyébként pedig konkrétan a muszlimok ellen akarnak fellépni, a burka viselők csak szimbolikus játékszerek ebben a hadjáratban. Elég szomorú az egész.)
 9. 9
  yoyo
  2018. augusztus 04., szombat 18:01
  Cyrano, ahogy a hozzászólásomban írtam, nagyon rossz irányba tett lépésnek tartom.
  Az európai értékeket (szekularizáció, női egyenjogúság) nem lehet megvédeni úgy, hogy törvényileg tiltok olyasmit, ami a magánélet szentsége és a szabad vallásgyakorlás körébe tartozik.

  És ahogy azt is próbáltam kifejteni, az egyén identitásának kérdésébe törvényileg beavatkozni is rossz irány.

  De a legrosszabb, amire az előtted írt kommentemben hivatkoztam: baszki, lényegében ugyanazt mondod, csak másként, amit Toroczkai László, a magyar ku klux klan harcosa.
 10. 10
  yoyo
  2018. augusztus 04., szombat 18:02
  rworse is csatlakozott Toroczkai Istvánhoz vagy kihez.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...