Szexuális bűnözés a katolikus egyházban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 11:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szálak közvetlenül a Vatikánig vezetnek; belső ellenzéke máris lemondásra szólította fel Ferenc pápát.

Részletes cikket olvashatnak az e heti Magyar Narancsban a katolikus egyházat érintő szexuális ügyekkel kapcsolatban, amelyből néhány részletet közlünk. A teljes cikket keresse aktuális lapszámunkban.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Orbán Viktor az elmúlt napokat Kirgizisztánban töltötte, ahol is megtekintette a Nomád Világjátékok ünnepélyes megnyitóját (így a nomádnak beöltözött magyar küldöttség bevonulását is, később ő maga is beállt közéjük), és remélhetőleg jól szórakozott a férfipróbáló sporteseményeken (lovaglás, íjászat, levágott kecskefejjel focizás lóhátról).

Pennsylvania főállamügyésze, Josh Shapiro augusztus 14-én közzétett jelentésében hajmeresztő esetek sokaságáról számol be. A 900 oldalas jelentés az elmúlt hetven évben történt zaklatási ügyeket vizsgálta, több ezer oldalnyi titkos egyházi dokumentum, írott vagy szóbeli püspöki beszámolók, illetve áldozati vallomások alapján. A két évig tartó vizsgálati munka hat egyházmegyében háromszáz zaklató pap, s több mint ezer, nagyrészt gyermekkorú áldozat ügyét tárta fel.

Nem kell a vatikáni diplomácia szakértőjének lenni ahhoz, hogy lássuk, a zaklatási ügyeket nem lehet egy-egy pápa „sarának” felfogni; a Szentszék öröklésével együtt öröklődtek az eltussolt bűnök, eltitkolt botrányok is. Hogy Ferenc konzervatív ellenzéke igyekszik az ő érintettségét kihangsúlyozni, az egy meglehetősen piszkos hatalmi játszma része.

XVI. Benedek családilag is érintett volt az egyik legcsúnyább ügyben: egy 2010-ben kirobbant botrányt követő független vizsgálat megállapította, hogy a regensburgi katolikus gyermekkórus és kórusiskola diákjai szisztematikus abúzusnak voltak kitéve 1945 és 1995 között, amikor 547 kiskorút bántalmazott bizonyíthatóan 49 egyházi kötelékben dolgozó elkövető. A legsúlyosabb ügyek a 60-as évekből kerültek elő – a regensburgi gyermekkórus vezetője 1964-től 1994-ig Georg Ratzinger volt, a későbbi pápa testvére.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 11:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  rworse
  2018. szeptember 10., hétfő 06:52
  8

  Igen, elvileg felfoghatatlan. A gyakorlatban pedig business as usual.
 2. 8
  tiszapolgári
  2018. szeptember 09., 18:11
  4

  Hibáztam, idézőjelbe kellett volna tenni: Kívülállóként felfoghatatlan, hogy egyetlen szülő "sem vett észre" semmit. Értsd: nem akarta vagy félt észrevenni.

 3. 7
  yoyo
  2018. szeptember 09., 12:36
  jellemzőnek mondják, hogy az áldozatok között magas az apa nélkül nevelt vagy elhanyagolt gyerekek aránya - az ilyen gyerekek nemcsak azért fordulnak egy pap felé különleges tisztelettel, mert a papnak eleve nagyobb a tekintélye, "tisztelendő", hanem mert nagy igény él bennük egy felnőtt férfi figyelmére, törődésére.
  Az ezzel való visszaélés különlegesen undorító.
 4. 6
  yoyo
  2018. szeptember 09., 10:19
  Annyit azért mondanék, Ferenc pápa inspiráló személyisége ellenére olyan gesztust tett, ami eléggé komoly aggályokat vet fel vele kapcsolatban: ős is csupán bocsánatkérésben és nem polgári bíroság előtti felelősségre vonásban gondolkodik.
 5. 5
  yoyo
  2018. szeptember 09., 10:15
  tiszapolgári:
  nekem egy barátnőm mesélte a kisgyerekkori plábánosbácsis élményét.
  36 éves korában.
  A szüleinek egy szót se mert róla annak idején mesélni.

  A spotlightban hangzik el, kb. ez: ahhoz, hogy egy gyereket felneveljenek, egy egész közösség szükséges, és ahhoz, hogy megrontsanak, szintén.

  Gondolom, a filmforgatókönyv hiteles vallomásokon, beszámolókon alapszik.
  Az egyik áldozat elmondta, hogy amikor ellátogatott hozzájuk az őt megrontó pap, talán a vagyoni kártérítési ajánlattal. A gyerek meg volt döbbenve, ahogy az édesanyja fogadta és süteménnyel kínálta meg. 6. 4
  rworse
  2018. szeptember 09., 08:56
  tiszapolgári

  Természetesen sokan (vagy kevesen, de elegen) tudták, figyelmeztették... Business as usual. Ne legyél már ennyire naiv mindig, ha vallásról van szó - vagy Netanjahuról.

  -.-.-.-.-.-

  Itt is kérdezem. Az ifjútörök forradalmárok találnak-e Ferenc helyére olyan bíborost, aki nem tudott semmiről, például arról sem, hogy a bő ezer éve szakmányban működő papi pederasztamaffia (nem homoszexualitás, hanem pederasztia) mostanság is él és virult? És az a bíboros hol élt eddig, a Holdon?
 7. 3
  tiszapolgári
  2018. szeptember 09., 07:50
  "szisztematikus abúzusnak voltak kitéve 1945 és 1995 között"

  Ami ötven év, fél évszázad, több generációnyi idő. Kívülállóként felfoghatatlan, hogy egyetlen szülő sem vett észre semmit, egyetlen bántalmazott fiú sem figyelmeztette a fiatalabb korosztályokat. eszükbe ne jusson jelentkezni a kórusba.


  Drámai fejleménynek tartanám, ha az elődeihez képest nyitottabb, a külvilág számára is jobban elfogadható, a legégetőbb kérdésekben rendre emberbarátin nyilatkozó Ferenc pápa belebukna ebbe a teljességgel megoldhatatlan problémahalmazba.

 8. 2
  yoyo
  2018. szeptember 08., szombat 22:08
  Készséggel elhiszem, hogy vannak, akik Ferenc pápa ellen próbálják felhasználni ezeket az ügyeket.

  De
  - ettől a pedofil bűncselekmény pedofil bűncselekmény marad, és igenis, a botrány szóljon olyan hangosat, amilyet csak lehet.
  - Ferenc pápa sok szempontból nagyon vonzó, "keresztényies" figurája a katolikus egyházon belül kifejezetten rokonszenves, de ha köze volt bármihez is, akár fáj, akár nem, kerüljön a nyilvánosság elé, és viselje az esetleges következményeket.
 9. 1
  rworse
  2018. szeptember 08., szombat 16:51
  "a zaklatási ügyeket nem lehet egy-egy pápa „sarának” felfogni"

  Hát dehogynem, mindegyiknek egyenként, aki eltussolt eseteket vagy szemet hunyt eltussolásuk felett - akár korábbi, akár friss ügyek. Bűnösök közt cinkos, aki néma - és fordítva.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...