Szexuális zaklatások: az egyház jövője a tét a pápa szerint

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 18.

Bűn

Ferenc pápa arra kéri a közép- és kelet-európai püspököket, hallgassák meg a szexuális visszaélések áldozatait, tekintsenek rájuk partnerként, így mindenki jobban jár.

Ferenc pápa szombaton közzétett, a közép- és kelet-európai püspököknek címzett videoüzenetében arra kérte az egyházi vezetőket, hogy hallgassák meg a szexuális visszaélések áldozatait, és tekintsenek rájuk partnerként az egyház reformjában, másként a katolikus egyház jövőjét teszik kockára.

Az üzenetet azért tette közzé most az egyház feje, mert Közép- és Kelet-Európa római katolikus egyházi vezetői vasárnaptól négynapos konferenciát tartanak Lengyelországban a gyermekvédelemről. Lengyelországban tucatnyi jelenlegi és korábbi püspököt marasztalt el a Vatikán az elmúlt hónapokban, mert nem hallgattak az áldozatokra, és nem büntették meg a gyerekeket molesztáló egyházi személyeket.

„Az egyház csak akkor válhat ismét a befogadás és a biztonság helyévé a szükséget szenvedők számára, ha szembenéz ennek a kegyetlenségnek a valóságával, és alázatosan bocsánatot kér” – szögezte le az egyházfő.

Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a szomorúság szavait konkrét lépésekre kell váltani a visszaélések megakadályozása és az egyház megreformálása érdekében, és hallgatni kell az áldozatokra, mert ezek a fontos viták közvetlen hatással vannak az egyház jövőjére.

Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek egyaránt többször elítélte, hogy egyházi vezetők sokszor jobban aggódtak az egyház megítéléséért, mint az áldozatokért. Korábban több áldozat is arra panaszkodott, hogy az egyház olyan ellenségként kezeli őket, akik csak botrányt akarnak csapni vagy pénzt akarnak kieszközölni, miközben a legtöbben azért álltak a nyilvánosság elé, hogy megakadályozzák, hogy bántalmazóik másoknak is árthassanak.

Arról, mit élnek át az ilyen esetek áldozatai, idén könyvet jelentetett meg Perintfalvi Rita teológus:

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk