Vádat emeltek az áramszolgáltató al-alvállalkozói ellen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. augusztus 13.

Bűn

Otthagyták a tetőről lelógó vezetéket egy gyulai portán, a gazda össze akarta tekerni, megütötte az áram.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 57 éves és egy 52 éves büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, akik villanyszerelőként foglalkozásuk több szabályát megszegték, és emiatt megrázott az áram egy szintén gyulai férfit – közölte a Békés Vármegyei Főügyészség kedden.

A közlemény szerint a sértett férfi a gyulai családi házukban az áramhálózat bővítését kérte a szolgáltatótól. A hálózatbővítéshez arra is szükség volt, hogy a mérőhely megfeleljen a szabványnak. Ehhez át kellett alakítani a rendszert. A munkával az áramszolgáltató megbízott egy vállalkozót, aki kiadta a feladatot két alvállalkozónak, a villanyszerelőknek. Ők 2022. november 24-én dolgoztak a háznál. A régi csatlakozóvezetéket levágták az utcai villanyoszlopról, és annak a helyére új csatlakozóvezetéket helyeztek fel, majd elvégezték a mérőhely szabványosítását. Mivel közben elromlott az idő, úgy döntöttek, hogy az utcai villanyoszlopról már levágott, azonban a ház tetőszerkezetén található kiállásról még el nem távolított csatlakozóvezetéket nem bontják el.

Úgy mentek el, hogy ez a vezeték a ház tetejéről lógott le. A tulajdonos ezt a drótot elkezdte összetekerni, hozzáért a vezeték szabadon álló végéhez és áramütést szenvedett. A házban ez idő alatt még három ember volt, köztük egy négy és fél éves kisgyerek is. 

Az ügyészség álláspontja az, hogy „a terheltek foglalkozási szabályszegéseikkel az ingatlanban tartózkodók egészségét, illetve testi épségét közvetlen veszélynek tették ki, a cselekményükkel közvetlen ok-okozati összefüggésben következett be az ingatlan területén az áramütéssel járó baleset, amely során a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett”.

A vádirat arra tesz indítványt, hogy a bíróság a két férfit tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a villanyszerelői foglalkozás gyakorlásától, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült 850 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk