Vádat emeltek Szász János ellen

  • narancs.hu
  • 2024. február 15.

Bűn

A filmrendezőt és két társát azzal vádolják, hogy a kórház engedélye nélkül szereztek meg felvételeket a bangladesi ikrek ritka műtéti beavatkozásáról.

A Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak elmondta, vádat emeltek Szász János filmrendező ellen a bangladesi sziámi ikrek ügyében. A három férfire pénzbüntetést kértek, ugyanakkor a vádlottak tagadják, hogy illegálisan szereztek volna meg felvételeket, és azt állították, hogy nem loptak el adathordozókat.

Három évvel ezelőtt házkutatást tartottak Szász János budakeszi otthonában, amikor lefoglalták a mobiljaikat, a számítógépüket és az adathordozókat is. A magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus állt a házkutatás háttérben – mondta akkor a filmrendező.

A vádirat alapján Szász és két társa 2019 júliusában a technikai személyzet tagjaként utaztak Bangladesbe, hogy dokumentumfilmet készítsenek a ritka sebészeti beavatkozásról. A műtő mennyezetén kamerarendszert helyeztek el. Szász Jánost és két társát azzal vádolják, hogy a műtét utáni napokban kibontotta az érintett helyiség álmennyezetét és eltulajdonították a felvételeket, és a mikroszkóp felvételét a saját adathordozójukra másolták a kórház tudta és engedélye nélkül.

A műtét után a filmkészítők és a család között megromlott a kapcsolat, a megműtött személyek képviselői felszólították a férfit, hogy tegyen le a filmkészítési szándékáról.

Az ügyészség pénzbüntetést kért a három férfire információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette, tiltott adatszerzés bűntette, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt.

A filmrendező azóta elköltözött Magyarországról, egy washingtoni színházi előadását több kategóriában rangos díjra jelölték.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk