Elhízik a világ: pár év múlva a lakosság fele túlsúlyos lesz

Élet + Mód

Figyelmeztet az Elhízástudományi Világszövetség: ha nem történikváltozás, a világ lakosságának 51 százaléka túlsúlyos vagy elhízott lesz 2035-ig.

Ha nem történik érdemi előrelépés, a világ lakosságának 51 százaléka, azaz több mint négymilliárd ember túlsúlyos vagy elhízott lesz 2035-ig

– írta friss jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation).

A jelentés szerint különösen meredeken emelkedik az elhízottak aránya a gyerekek, valamint az alacsonyabb jövedelmű országok lakói között.

Louise Baur, a szövetség elnöke "egyértelmű figyelmeztetésnek" nevezte a beszámolót, és felszólította a politikai döntéshozókat: tegyenek lépéseket, hogy ne romoljon tovább a helyzet. Közleményében azt írta: különösen aggasztó, hogy a gyerekek és a kamaszok körében nő a leggyorsabban az elhízottak aránya.

A jelentés megállapította, hogy

2035-re a gyermekkori elhízás a 2020-as számokhoz képest több mint kétszer annyi kiskorút, azaz 208 millió fiút és 175 millió lányt érinthet.

A túlsúlyossággal összefüggő betegségek jelentős többletterhet róhatnak a társadalomra: 2035-ig évente több mint 4 billió dollárt, a globális GDP három százalékát kényszerülhetnek erre fordítani az érintett országok – mutattak rá a szerzők.

Hozzátették, úgy gondolják, hogy a megelőzéshez az elhízás társadalmi, környezeti és biológiai tényezőit kell középpontba állítani.

A jelentés a testtömeg és a testmagasság négyzetének hányadosaként meghatározott testtömegindexet (BMI) vette alapul értékeléséhez. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 25-nél nagyobb BMI-vel rendelkezők a túlsúlyos, míg a 30 feletti BMI-vel rendelkezők az elhízott kategóriába esnek. 2020-ban a Föld lakosságának 38 százaléka, azaz 2,6 milliárd ember esett ezekbe a kategóriába.

A világszövetség szerint leginkább az alacsony, valamint a közepes jövedelmű ázsiai és afrikai országokban jelent majd problémát az elhízás a következő években.

Az adatokat a következő héten az ENSZ döntéshozóival és tagállamaival is ismertetik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk