Magyarországra is jutott a mérgező tojásból

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. augusztus 15.

Élet + Mód

De csak az egészséget nem veszélyeztető mértékben találtak méreganyagot.

Fipronillal szennyezett tojást és tojásterméket találtak Magyarországon is a hatóságok, a termékekben azonban az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben volt szermaradék – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden. Ettől függetlenül elrendelték a tételek forgalomból történő kivonását, illetve zárolását.

A hivatal közleménye szerint az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett figyelmeztetés a Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékre, amelyből egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez is szállítottak Németországból.

Tojások megsemmisítése a hollandiai Onstweddében

Tojások megsemmisítése a hollandiai Onstweddében

Fotó: MTI/EPA – Vincent Jannink

A hivatal közölte azt is, hogy a tojásokra korábban elrendelt vizsgálat négy tételben – egy német és három lengyel – mutatta ki kedden fipronil (növényvédő szer hatóanyaga) jelenlétét, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben.

Az immár több mint egy hete tartó fipronilbotrányban eddig 16 EU-tagállamban, valamint Svájcban és Hongkongban mutatták ki a májra és vesére káros, ezért az unióban tiltott hatóanyagot. A szennyeződés valószínűleg Belgiumban vagy Hollandiában keletkezett.

Figyelmébe ajánljuk