Magyarországra is jutott a mérgező tojásból

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. augusztus 15.

Élet + Mód

De csak az egészséget nem veszélyeztető mértékben találtak méreganyagot.

Fipronillal szennyezett tojást és tojásterméket találtak Magyarországon is a hatóságok, a termékekben azonban az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben volt szermaradék – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden. Ettől függetlenül elrendelték a tételek forgalomból történő kivonását, illetve zárolását.

A hivatal közleménye szerint az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett figyelmeztetés a Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékre, amelyből egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez is szállítottak Németországból.

Tojások megsemmisítése a hollandiai Onstweddében

Tojások megsemmisítése a hollandiai Onstweddében

Fotó: MTI/EPA – Vincent Jannink

A hivatal közölte azt is, hogy a tojásokra korábban elrendelt vizsgálat négy tételben – egy német és három lengyel – mutatta ki kedden fipronil (növényvédő szer hatóanyaga) jelenlétét, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben.

Az immár több mint egy hete tartó fipronilbotrányban eddig 16 EU-tagállamban, valamint Svájcban és Hongkongban mutatták ki a májra és vesére káros, ezért az unióban tiltott hatóanyagot. A szennyeződés valószínűleg Belgiumban vagy Hollandiában keletkezett.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?