Orvosok, akik durva partidrogokat használnak a gyógyításban

szerző
Kránicz Dorottya
publikálva
2018. szept. 06., 18:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Készen állunk-e rá, hogy ecstasyval üljünk be pszichoterápiára, vagy ketaminnal tartsuk vissza magunkat az öngyilkosságtól?

Illegálisan Magyarországon is zajlanak ilyen terápiák, de van olyan szakértő, aki szerint 2021-re e drogok gyógyászati felhasználása már legális lehet. A Magyar Narancs legfrissebb számában riportot olvashat arról, hogyan használják ezeket a tiltott szereket az orvoslásban.

„Megvilágosodás” – széles vigyor kíséretében csak ennyit mond Anna, amikor MDMA-val (metiléndioxi-metamfetamin, magyarul: ecstasy – a szerk.) kísért terápiájáról kérdezzük. Először az interneten hallott erről a módszerről, majd egy Magyarországon élő amerikai orvos vezetésével próbálta ki csoportterápián.

„Egyhetes felkészítő terápia előzte meg az egynapos MDMA-s alkalmat, ezalatt volt pszichodráma, álomfejtés, ilyesmik. Szombat reggel 10–12-en bevettük, eközben két pszichológus asszisztált. Ők a liberális módszer hívei voltak, szóval nem irányítottak. Mindenkinek volt matraca, szemfedője, lefeküdtünk, és többnyire elvoltunk saját magunkkal” – idézi fel Anna, aki egzisztenciális szorongása miatt vállalkozott a terápiára, s azt azóta már egyéni formában is kipróbálta.

„Egy pszichológus azt mondta, hogy nem tudja garantálni, hogy az fog történni velem, amit szeretnék, de azt igen, hogy az, amire szükségem van. Ez nagyon megnyugtatott, és tulajdonképpen így is történt. Az első alkalommal rengeteg feszültség feloldódott bennem, és a legutóbbin például a dohányzásról is sikerült leszoknom.”

Ma még tiltottak ezek a szerek, de hogy mire lehet őket használni, hogy lehet útját állni annak, hogy a páciensek rászokjanak és hogy engedélyezhetik-e használatukat, erről a friss Magyar Narancsban olvashat bővebben.

A lap kapható a standokon, vagy megrendelhető itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

szerző
Kránicz Dorottya
publikálva
2018. szept. 06., 18:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Blog

még több cikk