Első változat

Pénzről nem beszélünk

szerző
Kálmán C. György
publikálva
2015. márc. 20., 14:36
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lánczi Tamás vezető elemző és az MTVA vezető bloggere méltatlankodik, mert többen kifogásolták: túl sokat keres bloggerként. Nem illendő dolog piszkos anyagiakat szóba hozni.

Az igazi úriembereket (és úriasszonyokat) a pénz nem érdekli.

Nemcsak nem gondolkodnak rajta, és nemcsak nem hiányzik nekik soha, de némi undorral fordulnak el, ha valaki effélét akár csak szóba hoz. (Már amennyi undort az úriemberségi-úriasszonysági státus megenged.) Furcsálkodnak rajta, távol tartják magukat tőle, kerülik – mint az ürítkezés vagy a nemiség kérdéseit és késztetéseit. Pénzről beszélni pedig – kizárt dolog, szégyenletes, undorító, méltatlan.

Jól tudta ezt Kosztolányi, aki – például – az Esti Kornél két ciklusában két helyen is ír erről. Az „Omelette à Woburne” előkelő svájci vendéglőjében (Esti Kornél kalandjai) Esti átböngészi az étlapot. „Akadtak … olyan fogások is, melyek mellett nem szerepeltek tételek, csak kérdőjelek, mintha az előkelő tulajdonos évszázados vagyoni körülbástyázottságában gúnyosan a vállát vonná, fittyet hányva minden kicsinyes kíváncsiságnak. Általában itt se a pincérek, de a vendégek sem beszéltek ilyesmiről, gondosan kerültek minden célzást, mely a pénzre vonatkozik, arra a megvetendő, szennyes, szégyenletes valamire, amiből természetszerűleg annyi van mindenkinek.” – A novella egyik vezérmotívuma a pénztelen Esti szorongása attól, hogy ki tudja-e majd fizetni azt a nyomorúságos rántottát és vizet, amit megengedhet magának – és hogy mennyire nem számít ez senki másnak, milyen érzéketlen, közönyös és lenéző a (pénzes) külvilág.

Az Esti KornélTizenegyedik fejezete”  pedig a világ legelőkelőbb szállodájáról szól, ahol is Esti a csodálatos lakosztályt látva megkérdezi a portástól, mibe is kerülne ez. „A portás nem válaszolt. Úgy rémlett, hogy nagyot hallott. … Kérdésemet tehát ordítva ismételtem meg, ahogy süketekhez szokás beszélni. Az agg föltaláló ezt meghallotta. De úgy tetszett, hogy megütközött rajta, s egy kicsit elszomorodott. Szemét lesütötte.

A személyzet, mely könnyed vigyázzállásban feszült előttünk, szintén lesütötte szemét, szemérmesen.

Finom lelkületüket, mely bizonyára magasabb égövekben mozgott - oly eszmekörökben, ahová nem hatolhatott az anyagiasság szennyes gondolata -, kellemetlenül érintette hétköznapiságom, akár az ihlet lázában égő költőt, akitől a burgonya árát tudakolják.

Mindnyájan hallgattak.”

A pár napos tartózkodás után végül Esti fizetés nélkül távozik. „Végre lehetetlen ilyen előkelő szállodát, ilyen előkelő alkalmazottakat megsérteni azzal, hogy fizessünk is nekik. Ez tapintatlanság lett volna, durva tapintatlanság.”

false

Tiszta szerencse, hogy az ilyen úriemberi (úriasszonyi) erények ma sem koptak ki társadalmunkból. Ott van például Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója, aki – mint magam is, sokakkal együtt, megírtam – havonta igen komoly pénzt vesz fel azért, hogy egy blogot vezessen és írjon a mindannyiunk pénzéből működtetett MTVA honlapján. De erről ne beszéljünk, Isten ments.

Már maga a gondolat is, pfuj.

A kereskedelmi rádió riportere is érzi, hogy ez nagyon visszataszító téma, főműsoridőben, amikor gyerekek is hallhatják, ilyesmivel nem lehet előhozakodni. Tehát amikor meginterjúvolja a „vezető elemzőt” (a 23. perc körül kezdődik a linkelt hangfájlban), igyekszik is gyorsan tisztázni: ezzel az izével, khm, pénzzel semmi baj nincsen, hiszen Lánczi maga mondja el: szerkesztőként is dolgozik, és gondoskodik arról, hogy a blog működjön, mindig új és új vélemények jelenjenek meg rajta. Tehát, így a riporter, „ha valaki munkát végez, akkor illő, hogy ha megfizetik...” Lánczi nem is tudja tovább magában tartani méltatlankodását, közbevág: „Igen csak hát azért tartottam ezt fontosnak elmondani, elnézést, hogy közbevágok, mert olyan hisztérikus hangulatú vagy hangvételű cikkek jelentek meg ezzel kapcsolatban, amelyekre én magam őszintén szólva nem találtam semmilyen okot, ráadásul személyemet érintően olyan elképesztő kijelentések jelentek meg egyébként diplomás, egyetemen tanító emberek börtönben akartak látni például, sőt egyesek lámpavasat kívántak nekem...”

Mai programok
Szóval: ne csináljuk ezt. Rongyos (és bruttó!) 380 ezer havonta, az igazgatói fizetés mellé, ilyen súlyos, felelősségteljes, nehéz munkáért – most nem is az, hogy megérdemli, de hát megdolgozik érte, nem? Egy (ein) keményen dolgozó kisember. És hát pénzről nem beszélünk, olyan gusztustalan. Más zsebében turkálni. Feltépni, sóval szórni a zsebeket.

Nekem speciel tiszta a lelkiismeretem, én csak azt kívántam, hogy szakadjon rájuk az ég – de nem specifikusan Lánczi Tamásra, hanem erre az egész mocskos pénzéhes bagázsra, díszes társaságra. Semmi börtön, semmi lámpavas. Nem gázoltam Lánczi Tamás csipkefinom lelkébe, amelyben holmi anyagiaknak semmi keresnivalójuk.

Apropó keresnivaló. Az én közegemben (humán értelmiségiek, tanárok, oktatók, kutatók) az a kereset, amit az 1978-ban született „vezető elemző” a blog irányításáért (másodállásban) kap, a legkvalifikáltabb, nyugdíjközeli korú, közismert és elismert dolgozók számára is: elérhetetlen álom. Tudják persze ők is – mint Lánczi és készséges riportere - , hogy pénzről beszélni kínos és illetlen. De valahogy mégis mindig eszükbe jut. Mint Esti Kornélnak a svájci étteremben.

szerző
Kálmán C. György
publikálva
2015. márc. 20., 14:36
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Eeyore2
  2015. március 20., péntek 16:20
  Becsületes kurva kérkedik azzal, ha sokat keres. Lánczi úrinő-kurva, miközben sok pénzért csinálja, közbe még szemérmeskedik is.
 2. 2
  Eeyore2
  2015. március 20., péntek 16:23
  Itt látható Rogán keményen dolgozó kisembere. Őértük, általuk épül a NER.
 3. 3
  Bán Sándor
  2015. március 20., péntek 18:13
  Na már bocsánat .... A kurváknál legalább tudja az ember mit kap ... és azért erkölcsileg sokkal magasabb szinten állnak mint ez az izé
 4. 4
  tiszapolgári
  2015. március 22., 07:41
  A csóringer Esti Kornél helyett én inkább a Dr. Mendel ebédel című Nagy Lajos-novella hősével szimpatizálok. Ő ritka jó étlapolvasó volt, mindig a lap bal oldalát böngészte, ahol az ételek szerepelnek, és nem a jobb oldalát, ahol az árak vannak. Nem a bukszánkat kell tehát tapogatni, és a rostélyos helyett zónapörköltet rendelni, mert akkor a kisfröccsre is futja majd, hanem merni kell csakis a várható élvezetekre és a szolgáltatás színvonalára koncentrálni.
  Amíg Lánczi Tamás magas színvonalon teljesít – például: „Nem először éri provokáció az Orbán Viktor beszédét hallgató tömeget” (értsd: Gyurcsány!) – addig nincs helye a garasoskodásnak, az ilyen aranygondolatok minden pénzt megérnek.
 5. 5
  deruyter
  2015. március 23., hétfő 15:34
  Na most kérem van olyan, hogy az állam (MTVA, +SZÁZADVÉG megbízója) megkér bizonyos embereket (akiket ilyenkor szakértőnek meg elemzőnek hív), hogy magyarázzák már el az embereknek a világ dolgait, meg, hogy világítsanak rá a mélyebb összefüggésekre szóval magyarázzák el mi a jó, meg mi nem. És vannak köztük olyanok akik mindig pont éppen a kormány tetteivel, álláspontjával értenek egyet. Hát kérem vannak ilyen emberek akik mindenben (értsd: nem a legtöbb dologban, hanem MINDENBEN) egyetértenek Orbán Viktorral. Vannak ilyen véletlenek.
  Azt csak a hozzá nem értők meg kukacoskodók gondolhatják Lánczit (több szempontból beszédes név...) hallgatva, hogy egy pártkatonával vagy Orbán viktor ügyvédjével állnak szemben. Természetesen erről szó se nincsen.
  De azért ha mégis, akkor 2018-tól ráküldenék egy új Budai Gyulát, hogy kutakodjon utána aztán meg járatnám bíróságra évekig. Vagy mondjuk kérnék ellene egy vagyonosodási vizsgálatot, blokkoltatnám minden hatósági ügyét, hogy megtanulja mi a magyarok istene.

Komment írásához vagy regisztrálj

Összes blog Itt

Blog

még több cikk