A szélsőjobbos Kárpátia énekesét uszítás miatt ítélték el Romániában

  • narancs.hu
  • 2018. január 4.

Fekete Lyuk

A román legfelsőbb ügyészség 2015-ben emelt vádat Petrás János ellen, mert az énekes a Kárpátia nemzetirock-együttes 2014. június 6-i csíkszeredai koncertjén „hozzájárult a románellenes érzelmeik gerjesztéséhez és felerősítéséhez, és a románok elleni intoleranciára és fizikai erőszakra uszított”.

Balog Zoltán kitünteti Petrás Jánost

Balog Zoltán kitünteti Petrás Jánost

Fotó: MTI

A 444 szúrta ki a Csíki Hírlap cikkét, mely arról tudósít, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság 9000 lej (630 ezer forint) pénzbírság kifizetésére kötelezte és a romániai fellépésektől 3 évre eltiltotta Petrást, akit munkásságáért Balog Zoltán 2013-ban Arany Érdemkereszttel tüntetett ki. Mint arra a portál rámutat, a bírósági ítélet szerint a Kárpátia énekese az „emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszát, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését” tiltó törvénycikket sértette meg, és a tettét nagy nyilvánosság előtt követte el.

A romániai ügyészség szerint Petrás a Kárpátia 2014. júniusi csíkszeredai koncertjén elhangzott dalokkal harcra hívta a magyarokat a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzésére a Krím félszigeten érvényesített orosz modell alapján. Ugyanakkor fegyveres harcra szólított, hevesen vitatta a trianoni békeszerződés előírásait, elnyomóknak és bocskorosoknak minősítette a románokat.

Figyelmébe ajánljuk