Brutális köztéri plakát gyalázza Trumpot, és nem is szedik le, amíg hivatalban marad

  • narancs.hu
  • 2017. március 24.

Fekete Lyuk

Az alkotó több halálos fenyegetést kapott.

Az arizonai Phoenix lakói arra ébredtek múlt pénteken, hogy a dühös Donald Trump mered rájuk egy apokaliptikus tájkép közepéről. A hirdetőtábla szimbolikája nem finomkodik: kétoldalt egy-egy horogkeresztbe oltott dollárjel díszeleg, az elnök háta mögött pedig a nukleáris robbantások után látható gombafelhők gomolyognak. Vannak elsőre nem észlelhető játékok is a képen: a felhők például egy nevető bohócot is formáznak, Trump zakóján pedig ott a szokásos zászlós kitűző – csakhogy nem amerikai, hanem orosz.

false

 

Fotó: Twitter

A műalkotást egy helyi galéria rendelte, amely már korábban is állított ki képeket ugyanezen a hirdetőtáblán, és amely úgy nyilatkozott, hogy amíg Trump elnök marad, addig marad a kép is. Karen Fiorito, a képet jegyző művész azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy művével arra szeretné inspirálni az embereket, hogy ne féljenek, hanem emeljék fel a szavukat, álljanak ki magukért. Mert különben baj lesz. Szerinte a hirdetőtábla azért nagyon jó eszköz a művészek kezében, mert ezzel nemcsak a szokásos közönséget érik el, hanem a lehető legváltozatosabb embereket.

Fiorito később arról számolt be, hogy őt és a férjét folyamatosan zaklatják, és telefonon több halálos fenyegetést kaptak.

(WaPo, The Hill)

Figyelmébe ajánljuk