Demeter Szilárd elnézést kér: "Slendrián és figyelmetlen voltam"

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Fekete Lyuk

Eltévesztette a Meseország mindenkié című könyv kiadóját.

Demeter Szilárd néhány napja interjút adott a hvg.hu-nak - tette mindezt a maga sajátos módján. Értjük ez alatt azt, hogy a lap megkeresésére reagált ugyan, de ahogy válaszait elküldte az újságírónak, az interjút kiposztolta a Facebook-oldalára.

Ez a megoldás nem ismeretlen, júniusban ugyanez történt velünk is, amikor megkerestük azzal, hogy az akkor nyilvánossá vált DIA-bővítési névsorral kapcsolatban kérdéseket tegyünk fel neki. Demeter ezt úgy értette, interjút kértünk tőle és válaszait kitette a Facebook-ra, bőven azelőtt, hogy cikkünk megjelent volna.

Demeter Szilárd hazudik, az Origo lop

Sajtótörténeti esemény, meglepő tanulságokkal. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd ma kora reggel megosztotta a Facebookon levelezésünket a Digitális Irodalmi Akadémia bővítése kapcsán. Azt állítja Demeter, hogy azért tett így, mert én a Magyar Narancs számára egy interjút készítettem vele, amit azonban a „lapzártáig" nem küldtem el neki „visszamutatásra".

Most ugyanez történt, ráadásul Demeter tévedett is egy nagyot. A hvg.hu azért kereste a PIM főigazgatóját, hogy foglaljon állást azzal kapcsolatban, hogy "a szélsőjobboldalon újabban könyveket semmisítenek meg, a könyvszakmát pedig napok óta vegzálják, mert megjelent egy érzékenyítő mesekönyv a piacon."

Egy válaszában úgy fogalmazott: "Az alapképlet tehát a következő: a Pagony kiadott egy könyvet, amiről tudták, hogy sokaknál ki fogja verni a biztosítékot. A botrány hatására egyébként a könyv sokkal jobban fogy, mint bármilyen hagyományos marketinggel megtámogatva, vagyis nagyobb a profit. Nem tudom, tudatos volt-e a stratégia, de az biztos, hogy pénzt termel. Ez egy klasszikus üzleti kockázatvállalás."

A könyvet azonban nem a Pagony adta ki, hanem a Labrisz Egyesület, és a Pagony boltjaiban forgalmazza. Erre felhívták Demeter figyelmét is, ahogy arra is, hogy a cég "csak szokásos kereskedelmi tevékenységét végzi, abban sem stratégia, sem üzleti számítás nincs, a nagyobb terjesztőknek nagyobb hasznot hajt a helyzet."

Demeter ezután - szintén a Facebook-oldalán - bocsánatot kért a Pagonytól.

"Szóval a Pagony csak terjesztője, nem a kiadója a Meseország mindenkié c. könyvnek. Slendrián és figyelmetlen voltam, elnézést kérek érte a Pagonytól."

Figyelmébe ajánljuk