Csődbe mehet a produkció filmbiztosítás nélkül - Magyarországon még ritka, Nyugaton már szinte kötelező

  • (x)
  • 2010. február 4.

Film

A külső befektetők biztonságát garantálja az érvényes filmbiztosítás, éppen ezért nagyon sok esetben ennek meglétéhez kötik a finanszírozók az összegek folyósítását. Magyarországon a filmiparban sajnos még nem terjedt el ez a konstrukció, mert nem sikerült kialakítani a gazdasági alapon nyugvó filmfinanszírozást, amelybe külső befektetők tesznek be pénzt annak reményében, hogy befektetésük megtérül.

A külső befektetők biztonságát garantálja az érvényes filmbiztosítás, éppen ezért nagyon sok esetben ennek meglétéhez kötik a finanszírozók az összegek folyósítását. Magyarországon a filmiparban sajnos még nem terjedt el ez a konstrukció, mert nem sikerült kialakítani a gazdasági alapon nyugvó filmfinanszírozást, amelybe külső befektetők tesznek be pénzt annak reményében, hogy befektetésük megtérül.

Az Allianz Hungária Zrt. a nemzetközi Allianz csoport tagjaként számos pénzügyi megoldást nyújt filmkészítőknek. Az Allianz Hungária Zrt. a világ legnagyobb filmbiztosítójával, az Allianz csoporthoz tartozó amerikai Fireman's Funddal együttműködve hozta létre biztosítási szolgáltatásait speciálisan filmkészítők számára. "Rugalmasan alakítható termékeinkkel igyekszünk követni a filmek egyediségéből fakadó igényeket és minden esetben a kockázatoknak megfelelő fedezetet nyújtani" - állítja Hegyi Gábor, az Allianz Bank vezérigazgatója.

Mivel minden forgatás más és más, ezért többféle eseményhez többféle kárkockázat tartozik. A filmbiztosítás modulrendszerű, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő elemekből épül fel, a panelek pedig produkcióra szabhatók - a vagyonbiztosítástól a baleset-biztosításon keresztül a filmbefejezési garanciabiztosításig, mutat rá Hegyi. "A honi gyakorlatban újdonság, hogy a felelősségbiztosítási körbe bevettük a környezetszennyezéssel kapcsolatos károkat is. Erre azért is hívjuk fel különösen a figyelmet, mert az efféle károkozásból eredő költségeket általában nem tartják a produkciók szem előtt, holott irdatlan összegeket kell kifizetni károkozás esetén" - teszi hozzá a vezérigazgató.

A filmbiztosítás legérdekesebb eleme talán a befejezési garancia, amely a film befektetőjét védi. Ez a biztosítási elem ugyanis garantálja, hogy a film időben befejeződik, és a megszabott büdzsét sem lépik túl. Magyarországon a filmiparban sajnos még nem terjedt el, mert nem sikerült kialakítani a gazdasági alapon nyugvó filmfinanszírozást, amelybe külső befektetők tesznek be pénzt annak reményében, hogy befektetésük megtérül.

Ha már működne ilyen típusú finanszírozás, akkor a befektetési garanciának hangsúlyosabb szerep jutna, hiszen a külső befektetők biztonságát szolgálja, állítja Hegyi. "Érdekes, de nem a büdzsé nagysága, hanem a filmbiztosítási garancia elterjedtsége miatt - külföldön magától értetődő, hogy ezt megkössék" - mutat rá Hegyi. "Itthon még nem gyakorlat, hogy a producer egy efféle garanciát megkössön. Mi éppen ezért külön a magyar produkciók számára létrehoztunk egy speciális filmbefejezési garanciát, alacsonyabb költségekkel, alacsonyabb kockázatvállalás mellett" - teszi hozzá Hegyi. Elvégre minden bank fedezetet szeretne látni, ha hitelt nyújt, ez a fedezet a hazai produkciók esetében igen ritka - viszont kiválthatja a filmbefejezési garancia, mondja Hegyi. "Azaz nincs kifejezett célcsoport, inkább garanciafeltételek" - állítja a vezérigazgató. Az Allianz által nyújtott garanciabiztosítás a nemzetközi filmgyártásban jól ismert és szintén az Allianz csoporthoz tartozó IFG termékére épül.

Ennek a biztosítási terméknek a célcsoportját a magyar filmgyártó vállalkozások, illetve ezen vállalkozások vezető producerei adják, akik aktívak a nemzetközi piacon és rendszeresen készítenek magyar játékfilmet. "Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a filmforgatás egy speciális terület, és ma Magyarországon az Allianzon kívül így egy csokorban egyetlen társaság sem tudja nyújtani. Nálunk egy kézből kaphatják meg valamennyit" - hangsúlyozta a vezérigazgató. A producereknek nem kell külön-külön cégekkel tárgyalniuk, így sokkal egyszerűbb az életük.

Az Allianz egy filmprodukciót biztosítói és banki oldalról hatféle módon támogathat: a támogatások sorában az első a már említett filmbiztosítás, a második a befejezési garancia, a harmadik a Magyarországon elköltött pénzek 20 százalékának visszaigénylési lehetősége, a negyedik ennek a 20 százaléknak az előfinanszírozása, az ötödik a Magyar Mozgókép Közalapítvány által adott támogatás előfinanszírozása, a hatodik pedig a produkció részére nyújtott általános banki szolgáltatások, mutat rá Hegyi. A filmbiztosítás még nem elterjedt Magyarországon, de az érdeklődést jól mutatja az is, hogy a 41. Magyar Filmszemle produkciói közül az Allianz négy alkotást biztosított.

Figyelmébe ajánljuk