Marian Osuch pokoljárása - Az éjszakai portás szemével; A nyugdíjas éjszakai portás szemével

  • - minek -
  • 2008. október 30.

Film

Krzysztof Kieslowski, megannyi érdekfeszítő játékfilmes tézisdráma készítője dokumentaristaként sem tagadta meg önmagát. Erre bizonyság, hogy számos művét, például az 1971-es Munkások '71 televíziós dokudrámát (ebben gyári munkások tárgyalják meg az előző év végi sztrájkok és véresen levert megmozdulások tanulságait) a cenzorok csak megcsonkítva engedték a nézők elé. Kieslowski ezért is fordult a játékfilm felé, ám a doksikról sem feledkezett meg - legalábbis erre utal az 1977-ben (a 76-os relatíve kisebb méretű és a 80-81-es, majdnem mindent elsöprő társadalmi megmozdulások között félúton) forgatott Az éjszakai portás szemével című alig negyedórás darab. - minek -

Krzysztof Kieslowski, megannyi érdekfeszítő játékfilmes tézisdráma készítője dokumentaristaként sem tagadta meg önmagát. Erre bizonyság, hogy számos művét, például az 1971-es Munkások '71 televíziós dokudrámát (ebben gyári munkások tárgyalják meg az előző év végi sztrájkok és véresen levert megmozdulások tanulságait) a cenzorok csak megcsonkítva engedték a nézők elé. Kieslowski ezért is fordult a játékfilm felé, ám a doksikról sem feledkezett meg - legalábbis erre utal az 1977-ben (a 76-os relatíve kisebb méretű és a 80-81-es, majdnem mindent elsöprő társadalmi megmozdulások között félúton) forgatott Az éjszakai portás szemével című alig negyedórás darab. Marian Osuch, az akkortájt az ötvenes éveiben járó gyári portás vall mindennapjairól, melyek a vidám motozások, a rosszul blokkoló munkaerő lecseszése, minősített esetben feljelentése közepette telnek. De a jó biztonsági őr munka után sem bírja letenni a szerszámot: önkéntesként horgászokat terrorizál, akiket felszerelésük, no meg a kifogott hal elkobzásával büntet. A parkokban romantikázó fiatalok sincsenek tőle biztonságban - diákigazolvány elvétele, kicsapatással, szigorított tanintézettel való fenyegetés, a megfélemlített alanyok rimánkodásában való kéjelgés: remek elfoglaltságok az üzemi szarkák és notórius lógósok üldözésében megfáradt szakerőnek. Mondhatnánk, hogy a mai néző csak hüledezik az efféléken, pedig dehogy! Marian Osuch az a típus, akinek az erőszakszervezetekre és a finomabb-durvább terrorra épülő rezsim hasznos elfoglaltságot és meleg hajlékot biztosít - mielőtt még, hajlamainak megfelelően, szociopata bűnöző válna belőle. Kieslowski azt sugallja, hogy az efféle rendszerek (mint Gierek Lengyelországa) nem egyszerűen a külső erőszakra, hanem a sokunkban benne rejlő rossz ösztönökre épülnek.

Andreas Horvath osztrák filmkészítő majd három évtizeddel Kieslowski után, immár tényleg szabadon, megtalálta kissé exhibicionista hősünket, aki ismét sikerrel vállalkozott arra, hogy bevezessen minket zavartan is rendszerszerű elméje titkaiba és mindennapjaiba. Horvathnak sikerült az is, ami Kieslowskinak csak félig-meddig: őszinteséget kicsikarni a kisszerű vén gazemberből, ami rögvest rá is világít a letűnt rezsim másik, ha lehet, még jellemzőbb vonására. A három évtizeddel előtti Osuch még büszke kérlelhetetlenségére - most már bevallja, hogy csak egy korrupt láncszem volt a gyári tolvajlás gépezetében, sáp ellenében segített kilopni, amit csak lehetett. És persze a snecivadászok réméről is gyorsan kiderül, hogy csak másokkal volt oly kíméletlen, a maga részéről annyi halat vitt haza, amennyit nem szégyellt. Hogy meglátása szerint a régi rendszer jobb volt, nem meglepetés - ő akkor volt (relatíve) fiatal, felelősségteljes munkát kapott, sok száz ember retteghetett tőle. Ráadásul a szükségállapot idején is megtalálta őt a feladat - ekkor ugyanis a militarizált lengyel pártállam álciviljei egyszerűen visszaöltöztek egyenruhába, s Osuch lett, ami nyilván azelőtt is volt, afféle karhatalmista. Szenvedélyei persze mit sem változtak az évek alatt: még mindig támogatja a nyilvános akasztásokat, de többnyire már csak teleszörföléssel és szendvicsevéssel telnek napjai, minden vasárnap inget vált, megborotválkozik, s néha megpróbálja megtalálni elhunyt neje sírját - több-kevesebb sikerrel.

A cowboyfilmeket még mindig jobban szereti mindennél - hiába, minden kiszáradt lelkű emberben ott bújik valahol a macskát nyilazó hülyegyerek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.