rés a présen

A mély Tirannoszaurusz

Potyondi Linda, a Cirko Film munkatársa

  • rés a présen
  • 2011. november 3.

Film

rés a présen: A Cirko-Gejzír filmszínház hogyan élte túl az artmozik megtépázását? Mi a helyzet most?

Potyondi Linda: Minket is nagyon megviselt a forgalmazási és a moziüzemeltetési támogatás megszűnése. Mivel a baj már előre látható volt, elkezdtünk nemzetközi intézményekhez is pályázni, és így pótolni a hiányt. Sajnos ez a támogatás csak részben tudja fedezni a kieső részt. Nekünk 8-9 hónapra előre van forgalmazási tervünk, és ha addig nem írnak ki új pályázatokat, vagy nem juthatunk hozzá a már megítélt támogatásokhoz, akkor a mi helyzetünk is nagyon bizonytalanná válik.

rap: Mi a véleményed a budapesti artmozihálózatról? Mennyire fogtok össze?

PL: Budapest kulturális életének szerves része az artmozihálózat. Amióta a fővárosi mozik leváltak az országos Artmozi Egyesületről, sokkal hatékonyabban tudjuk érvényesíteni az érdekeinket. Ennek köszönhetően tavaly és idén is sikerült "kilobbiznunk" egy 70 millió forintos támogatást a fővárostól. Ezt az összeget egyrészről iskolai csoportok szervezésére, másrészről a mozik között osztjuk el a teremszám alapján.

rap: Mi szerint válogattok, honnan hozzátok a filmeket?

PL: A nemzetközi kapcsolataink jól kiépültek, és 15 éve remekül működnek, azt is mondhatnám, hogy félszavakból értjük egymást, pontosan ismerik a Cirko profilját, tehát eleve tudják, hogy mi érdekel minket, vagy mit ajánlhatnak. Sokat utazunk filmfesztiválokra, ahol nyilván a legfrissebb alkotásokat mutatják be, de megtekintő DVD-ket is szoktunk kapni, különösen, ha egy olyan film készül el, amit régóta várunk, vagy egész egyszerűen többen is szeretnénk látni, mielőtt döntést hozunk.

rap: Milyen bemutatók lesznek még az évadban?

PL: Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy most már olyan filmeket is mi hozunk el a magyar közönségnek, amiket korábban csak a nálunk sokkal nagyobb forgalmazók. Ezt mi sem példázza jobban, mint, hogy októberben mi mutattuk be Mike Leigh Még egy év és Lars von Trier Melankólia című filmjeit, decemberben Nanni Moretti Van Pápánk! című filmje érkezik. Persze ugyanúgy szeretjük a kis gyöngyszemeket, ahogyan eddig is, ilyenek lesznek a Tomboy és a Santiago '73 című igazi cirkós őrületek.

rap: Melyek a személyes kedvenceid a repertoárból?

PL: Mindig más. Van már kedvencem a 2012-es évből is, Aki Kaurismäki Kikötői története, idén pedig az angol Tirannoszaurusz az, amit egy igazán különleges és mély filmnek gondolok.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.