tévésmaci

Almát eszik a kakas

  • tévésmaci
  • 2013. június 23.

Film

Amikor Sztupa és Troché ellopták a családfát, szerfelett óvatosan kellett intézkedniük, hiszen a fa nagyon szem előtt volt. Mindjárt a platános szélén, rögtön az út mellett, ráadásul még a sétány is pont előtte bírt kanyarogni - babakocsit toló bébiszitterek, szabadságos katonák, kutyasétáltatók és hasonlók korzóztak előtte, csupa dologtalan népség, fényes délelőttől a késő esti villanyoltásig. Még ha leszállt az éj, akkor sem takarodott haza mindenki, fiatalok és örökifjak maradtak a fák alatt csókolózni, meg ki tudja, mit etyepetyézni.

Sztupa és Troché ideje jóformán csak a hajnallal érkezett el, fél három-három tájt merészkedtek csak ki, de biztonsági okokból ekkor is földmérőnek öltözve, ami annál is hasznosabb volt, mert például egy részeget a mérővesszővel kellett elkergetni a helyszínről, hisz' attól nem ijedt meg, hogy lefotózzák a teodolittal, s elküldik a képet a rokonainak. Hót mátón a családfa alatt, mit szólnak majd? Mit is, csuklotta a részeg, csoda-e hát, ha Troché a vesszejéhez kapott? Nem csoda. Mikor végre nyugalom és csend lett, kezdődhetett a szemrevételezés! Az A terv az volt, hogy először kicserélik a szomszédos fával a családfát, s ha nem tűnik fel senkinek, egyszerűen elszállítják a családfát, hisz ki reklamálna azért, mert elvitték a szomszédos fát. A baj csak az volt, hogy a családfa alig is hasonlított a szomszéd fára, ami egy tök rendes platán volt, a családfa meg egy ilyen szerteágazó, gubancos valami. Troché még csak meresztette fél szemét a hajnali homályban (a másikat nagy igyekezetében lecsukta, mint célzáskor), mikor Sztupa már tudta, hogy mit kell tenni: nyírni fogunk, mondta eltökélten, s egy lendületes mozdulattal átvetette magát a családfát körülfogó vékony fehér léckerítésen. Troché benyújtotta neki a célszerszámot, "mafa feljegyzései itt drótvágót említenek, de ez nyilván marhaság. Elég az hozzá, hogy Sztupa sutty, lekapott vele menten egy nagybácsit, aki a munkásotthont védte '56-ban Csepelen. Ott, nézd, mutatott Troché egy másik rakoncátlan ágra, de hogy mi lett a berceli körorvos kikapós asszisztensével, azt csak a tévéműsor után tudjuk meg.

Pénteken (24-én) a Film+ adja délután negyed hattól Antal Nimród tök hollywoodi buktáját, A szállítmányt, aminek a mentségére nyilvánvalóan pont elegendő, hogy Antal a másik helyi filmjében, a Ragadozókban felléptette Walton Gogginst, a fiatal Jack Nicholson 21. századi alakmását. Ám a Ragadozókat nem adja a tévé. A magukat ínyencnek vallók viszont korábban keljenek fel, mert közvetlenül előtte a csatornán egy olyan Columbo lesz, amit maga Steven Spielberg rendezett, értelemszerűen: jó rég. A Fem3-on tíztől A kéjnő Kaliforniába készül, ami a hülye magyar cím ellenére Martin Ritt remek filmje Tommy Lee Jonessal és Sally Fielddel.

Szombaton eljön az én napom, a Duna Tv ugyanis ebédre (negyed egy után) lezúzza a Pardaillan lovagot, serdületlen éveim egy kétségkívül szórakoztató barmocskáját; azt figyeljék, amikor bekötik ronggyal a lovak patáját, hogy ne üssenek neszt, a főszerepben Gérard Barray, a szegény ember Jean Marais-ja, d'Artagnan Charles, San Antonio felügyelő és Surcouf Robert hű megformálója, Scaramouche, a különös komédiás. Negyed hét előtt kezdődnek a Story4-en Az ifjú Churchill kalandjai.

Vasárnap Mesterházi Lajos életművének tagadhatatlan zászlóshajója, a Zebegényiek köt ki délidőben a Dunán, hát, az sem semmi, amikor piacra dobják benne a Zebe-zabát, fele tök, fele eper alapon. Este kilenctől ugyanitt Hideg napok. A Fem3-on tíz után Kémnők (nyilván a Kéjnő folytatása).

Hétfőn Kutyaszorítóban a Film+-on, 23.00-tól.

Kedden az AXN Sci-fi elindítja végre (este tizenegykor) az €kta Människort, a múlt szezon legjobb skandináv sorozatát, nem krimi, sci-fi, akkor is. Két jó hír van mellé: a királyi akadémia felvette a svéd szavak közé a "hubot" kifejezést, és ősztől jön a második évad. Kilenctől a Filmboxon indul a VIII. Henrik, természetesen Ray Winstone-nal, aki azonnal levágatja a fejedet, ha megtudja, hogy tévézel.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.