chili&vanília

A ribizli a nyár gránátalmája!

Gasztro

A nyári hónapokban ritkán probléma az ihlet hiánya, már ami a főzést illeti. Elég csak egy kört tenni a szombat reggeli piacon, és máris dőlnek az ötletek. Ember legyen a talpán, aki ilyenkor nem vásárolja túl magát, és akit nem kap el a júniusi piaci láz és transz. Nagyon résen kell ám lenni, hogy az ember nehogy lemaradjon az évszak valamelyik sztárjáról, olyan korán és olyan hamar érnek le a gyümölcsök, hogy a kulináris tempóval is igencsak fel kell pörögni. A cukkini viszonylag jól kitart nyár végéig, amúgy is az egyik leguniverzálisabb zöldség, mindig kapható, mindenre jó. Ha apró, édes, gyenge bébicukkinihez jutunk (pl. a Lehelen a 32-es standnál), azt egyszerűen csak grillezzük meg, jobb dolog nem történhet vele. A hetekben érik a ribizli is, vékony, fürtös szárairól a kis bogyók leszedése macerás, de megéri. Nem csak magában vagy desszertekhez fogyaszthatjuk, savanykás gyümölcsössége kiváló sós fogásokban is: grillezett gombához, salátákhoz, sültekhez, mártásokban. Például minden olyan salátára, sült zöldségre, amire máskor gránátalmamagot szórnánk, szezonjában ribizlit tehetünk helyette, ugyanazokat a tulajdonságokat hozza. Az alábbi ételben a grillezett cukkinivel találkozik – egyik nyári konyhai alapdarabom.

Grillezett cukkinisaláta ribizlivel

Hozzávalók (4 kis adag)

1 kg cukkini, lehetőleg zsenge, kis méretű

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 dl natúr joghurt

0,5 dl tahini (szezámpaszta)

½ citrom leve

15 dkg ribizli

Opcionális: friss petrezselyem, kapor

A sütőt min. 15 percig előmelegítjük grillfokozatra. Egy nagy tepsit leterítünk alufóliával, és kenőtoll segítségével vékonyan megkenünk egy evőkanál olívaolajjal. A cukkinit 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, és a tepsire helyezzük. Minden karika tetejét vékonyan megkenjük olívaoolajjal, majd sót és borsot szórunk rá. Kb. 15 percig sütjük a grillben, amíg a felülete megpirul, de még van tartása. A pontos sütési idő a sütőtől és a cukkinitől is függ, hagyományos cukkinik akár 10 perc alatt is elkészülnek. Kivesszük a sütőből, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Az öntethez simára keverünk 1 dl joghurtot, 0,5 dl tahinit 1 dl vízzel és fél citrom levével, valamint sóval. A grillezett cukkinire locsoljuk, végül rászórjuk a száráról leszemezett ribizlit.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk