chili&vanília

A spárga tízszer

Gasztro

Az idei szezon megkezdődött, következzen hát néhány ötlet, hogy minél jobban és változatosabban tudjuk kihasználni a spárgaheteket! Az első adag mindig a sütőben készül, hatperces, folyós sárgájú tojás és enyhén mézes, ropogósra sütött hajdina kerül rá. Amikor megjelenik majd az eper is, akkor jöhet a spárga eperrel: a megsütött sípokra citromlével, csilivel és olívaolajjal kevert felkockázott epret és morzsolt fetát halmozunk (szenzációs!). Kókusztejes, csípős, currys krémlevesek (pl. sárgarépa vagy spenót) betétjeként is nagyszerű wokban pirítva. Ha már ázsiai irányzat, akkor dobva-rázva, csirkével, szójaszósszal, fokhagymával is pazar. Carbonara tésztához adva is kiváló, felkarikázva, főtt gerslivel, sok zöldfűszerrel bekeverve. Régimódi, de klasszikus kedvenc elkészítési mód a flamand módra: petrezselyemmel, olvasztott vajjal, citromhéjjal kevert keménytojás kerül a spárga tetejére. Hollandi mártással soha nem megy ki a divatból. Kapros-citromos főzelékként sem utolsó. Az idei fejlesztés pedig az alábbi változat: lágy körözöttkrémmel és ropogós, füstölt paprikás szotyival.

 

Sült spárga körözöttkrémmel és paprikás

napraforgómaggal

Hozzávalók (4 adag)

 

Körözöttkrém:

25 dkg puha juhtúró

25 dkg túró

2 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál köménymag, megpirítva

0,5 dl sör

1 nagy lila hagyma, finomra aprítva

só, bors

 

Paprikás napraforgómag:

25 dkg hántolt napraforgómag

1 evőkanál őrölt füstölt paprika

1 evőkanál só

 

Sült spárga:

1 csomag (500 g) spárga

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szoba-hőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll. A spárgához a sütőt előmelegítjük 210 fokra (légkeverés). A spárgák legalsó 1–2 centijét letörjük (hang alapján lehet érezni, hogy hol kell megtörni), majd a legalját zöldséghámozóval meghámozzuk. Zöldspárgánál a többi részt nem szükséges pucolni, a kis lapos „tüskéket” eltávolíthatjuk a szárról. Ha a receptet fehérspárgával készítjük, annak a teljes szárát meg kell pucolni. A spárgákat egy tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és kb. 10 perc alatt megsütjük (a pontos sütési idő a spárga fajtájától és vastagságától függ).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk