chili&vanília

Az utolsó sárgabarackok

Gasztro

Olyan tempót diktál az időjárás, hogy a piacon gyakorlatilag minden egyszerre van az egrestől a görögdinnyéig, a málnától a kukoricáig. Le is érik minden pár hét alatt, mi lesz itt augusztusban? A sárgabarack is végét járja, a baracklekvárokat a többség már eltette. Ilyenkor még kicsit tobzódhatunk néhány kedvenc desszerttel: pitékkel, piskótákkal, linzerekkel. Vagy a létező leglustább (de roppant finom) nyári édességgel, a morzsasütik családjának fapados változatával, a „Barackos Betty”-vel: a gyümölcsre olvasztott vajjal és cukorral kevert kenyér- vagy kalácsmorzsa kerül, amely a sülés során ropogóssá válik. A szirupos sült sárgarabarack zárt dobozban hűtőben néhány napig eláll, szenzációs fagylalton, rizskochon, zabkásán (1 dl cukros vagy mézes, vaníliás szirupban sütjük 170 fokon, kb. 15 percig a félbevágott gyümölcsöket, közben egyszer megfordítjuk). Eggyel összetettebbnek tűnik, holott minimális munkával járó, látványos villámsütemény az alábbi mandulakrémes szelet. Langyosan a legfinomabb, és adhatunk mellé vanília- vagy pisztáciafagylaltot is, nem tesz neki rosszat.

 

Sárgabarackos, mandulakrémes villámsütemény

Hozzávalók (8 szelet)

 

10 dkg darált mandula (vagy dió)

5 dkg porcukor

5 dkg puha vaj

1 tojás

csipet só

esetleg pár csepp természetes mandulaesszencia (nem aroma!)

1 csomag (27,5 dkg) előre kinyújtott leveles tészta

8 szem érett, de kemény sárgabarack

1 tojássárgája + 2 evőkanál tejszín vagy tej a szélek megkenéséhez

A tetejére: 5 dkg sárgabaracklekvár, 3 evőkanál víz

Durvára vágott pisztácia vagy mandula

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Először elkészítjük a mandulakrémet: egy tálban elektromos kézi keverővel összekeverjük a darált mandulát a porcukorral és a puha vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a mandulaesszenciát. Előkészítjük a legnagyobb tepsinket – amelyre majd ráfér a nyolc szelet sütemény –, és lefedjük sütőpapírral. A leveles tésztát középen félbe-, függőlegesen pedig négy oszlopba vágjuk, így összesen nyolc, téglalap formájú szeletet kapunk. Mindegyik szélét éles késsel kb. 1 cm mélységig körbevágjuk, de úgy, hogy ne vágjuk át a tésztát. Ennek a mozzanatnak köszönhető majd, hogy a sütemény széle mintegy keretként felemelkedik. A téglalapok középső részébe kb. 2-2 teáskanálnyi mandulakrémet töltünk, amit egyenletesen elkenünk rajta (a krémből maradni fog). A sárgabarackokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, majd cikkelyekre szeleteljük. Ezeket szorosan a mandulakrémek tetejére helyezzük, vágott felükkel lefelé. A tészták széleit megkenjük a tojássárgával, amit kikevertünk a tejszínnel és kevés vízzel. Kb. 25–30 percig sütjük, amíg a széle szép aranybarnára sül és a barack is elveszíti a nyerseségét. Amíg sül, egy kis lábasban összeforraljuk a sárgabaracklekvárt a vízzel. Ezzel a mázzal megkenjük a megsült barackos téglalapokon a gyümölcsök felületét. Tálaláskor megszórjuk durvára vágott pisztáciával vagy mandulával. Adhatunk mellé vaníliafagylaltot is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk