chili&vanília

Főzelékmánia

Gasztro

Főzelékmániám szűnni nem akar. Kétségtelenül ez az egyik kedvenc magyar fogásom, heteket simán végigcsinálnék úgy, hogy csak főzeléket főzöm és eszem. De nem ám a csirizes, menzai változatokat, hanem az újfajta, korszerűbb, zöldségközpontú, fűszerekkel és zöldekkel tarkított, pikáns verziókat.

Közösségi főzelékmaratont vizionálok, ki van benne? Ilyenkor, júniustól ráadásul egy percig sem kell gondolkozni, miből főzze az ember, a piaci kínálat adja magát. Újkrumpli, zöldborsó, új káposzta, zsenge sárgarépa, zöldbab, végre tök és még sorolhatnám. A spárga már a végét járja, legyen ez az idei spárgabúcsúztató recept! Mindkét fajtát - a fehéret és a zöldet is - lehet használni ehhez az üde főzelékhez, talán fehérből még finomabb, zöldből viszont hamarabb elkészül, vegyesen a legmutatósabb. Tíz perc alatt kész is, hidegen, melegen egyaránt remek. Lehet köret húsok vagy halak mellé, kiváló pl. tükör- vagy buggyantott tojással, de magában is csodás. Ha nincs mellé semmi, akkor az alábbi mennyiség 2 kiadós adagot eredményez. Ha van idejük, főzzenek hozzá egy gyors alaplevet, ha nincs, vízzel is megteszi! Pár csepp olívaolaj pedig minden főzeléket rettenetesen feldob!

Kapros-citromos spárgafőzelék

Hozzávalók (2-4 adag)

2 csomag (1 kg) jó minőségű fehér spárga

(meghámozva, tisztítva kb. 70 dkg)

4 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves (vagy víz)

só, bors

csipetnyi cukor

pár csepp citrom

2 dl tejszín

1 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

(vagy pl. rizsliszt)

1 citrom reszelt héja

fél csokor kapor, finomra aprítva

fél csokor snidling, finomra aprítva

Tálaláshoz: olívaolaj, csilipehely

A spárgát meghámozzuk, ha szükséges, alsó, fásabb részét eltávolítjuk, majd felkarikázzuk. A csúcsokat félretesszük, a többit feltesszük főni az alaplében (vagy vízben), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet cukrot és pár csepp citromlevet. Fedő alatt, kb. 10 perc alatt vajpuhára főzzük. A főzési idő hossza a spárga minőségétől/vastagságától függ, egy vékonyabb spárga 5 perc alatt megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a spárgacsúcsokat, ezzel is pár percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és pár kanál főzővízzel. A spárgához adjuk, és pár percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a finomra aprított kaprot és petrezselymet. Ízlés szerint igazítjuk az ízeket még pár csepp citromlével, és/vagy pici cukorral. Tálaláskor olívaolajat locsolunk rá, és csilipelyhet szórunk rá. Hidegen és melegen is nagyon finom.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.