Közösségi főzelékmaratont vizionálok, ki van benne? Ilyenkor, júniustól ráadásul egy percig sem kell gondolkozni, miből főzze az ember, a piaci kínálat adja magát. Újkrumpli, zöldborsó, új káposzta, zsenge sárgarépa, zöldbab, végre tök és még sorolhatnám. A spárga már a végét járja, legyen ez az idei spárgabúcsúztató recept! Mindkét fajtát - a fehéret és a zöldet is - lehet használni ehhez az üde főzelékhez, talán fehérből még finomabb, zöldből viszont hamarabb elkészül, vegyesen a legmutatósabb. Tíz perc alatt kész is, hidegen, melegen egyaránt remek. Lehet köret húsok vagy halak mellé, kiváló pl. tükör- vagy buggyantott tojással, de magában is csodás. Ha nincs mellé semmi, akkor az alábbi mennyiség 2 kiadós adagot eredményez. Ha van idejük, főzzenek hozzá egy gyors alaplevet, ha nincs, vízzel is megteszi! Pár csepp olívaolaj pedig minden főzeléket rettenetesen feldob!
Kapros-citromos spárgafőzelék
Hozzávalók (2-4 adag)
2 csomag (1 kg) jó minőségű fehér spárga
(meghámozva, tisztítva kb. 70 dkg)
4 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves (vagy víz)
só, bors
csipetnyi cukor
pár csepp citrom
2 dl tejszín
1 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
(vagy pl. rizsliszt)
1 citrom reszelt héja
fél csokor kapor, finomra aprítva
fél csokor snidling, finomra aprítva
Tálaláshoz: olívaolaj, csilipehely
A spárgát meghámozzuk, ha szükséges, alsó, fásabb részét eltávolítjuk, majd felkarikázzuk. A csúcsokat félretesszük, a többit feltesszük főni az alaplében (vagy vízben), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet cukrot és pár csepp citromlevet. Fedő alatt, kb. 10 perc alatt vajpuhára főzzük. A főzési idő hossza a spárga minőségétől/vastagságától függ, egy vékonyabb spárga 5 perc alatt megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a spárgacsúcsokat, ezzel is pár percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és pár kanál főzővízzel. A spárgához adjuk, és pár percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a finomra aprított kaprot és petrezselymet. Ízlés szerint igazítjuk az ízeket még pár csepp citromlével, és/vagy pici cukorral. Tálaláskor olívaolajat locsolunk rá, és csilipelyhet szórunk rá. Hidegen és melegen is nagyon finom.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com