chili&vanília

Kebab karaz

Gasztro

Marhahús és meggyszósz - de mennyire másképp, mint a mi napközis fogásunknál! Ez az étel az elmúlt év egyik nagy felfedezésének bizonyult számomra; egy New York-i szír étteremben volt szerencsém kóstolni - remélem, egyszer majd eredeti származási helyén, a nagy múltú közel-keleti városban, Aleppóban is megtehetem (amely manapság sajnos nem éppen kitűnő gasztronómiájától hangos).

A levantei konyha (ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába) híres, gazdag, változatos és igen sokszínű. Egy-egy aleppói ételnek számos változata létezik, hiszen a gasztronómiát is megannyi különböző behatás érte: Törökország és Libanon közelsége, nem utolsósorban pedig az örmény ráhatás formálta ezt az igazi fúziós konyhát.

A világ legrégebb óta lakott települései közé tartozó Aleppó egyik leghíresebb, emblematikus fogása, a meggyszószos húsgolyó kebab karaz néven fut. A pikáns, savanykás, gránátalmasziruppal kiegészített meggyszósz (édességről szó sincs!) sűrűn vonja be a fűszeres húsgolyókat; általában pitával tálalják. Még tart a meggyszezon, itt az alkalom egy kis könnyed kísérletezésre!

Szír meggyszószos húsgolyó (kebab karaz)

Hozzávalók (4 adag)

40 dkg darált bárány- vagy marhahús

1 kis hagyma, finomra aprítva

1 kávéskanál őrölt koriander

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 csipet őrölt fahéj

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

30 dkg magozott meggy

3 dl víz

fél citrom leve

1 fahéjrúd

fél dl gránátalmaszirup

Tálaláshoz: pirított fenyőmag, pita

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Elkészítjük a fűszeres húsgolyókat: a darált húshoz keverjük a finomra aprított hagymát, a koriandert, a római köményt, a fahéjat, a friss koriandert és az olívaolajat; sózzuk, borsozzuk. Nedves kézzel diónyi méretű húsgolyókat formázunk, amelyeket egy sütőpapírral vagy alufóliával leterített sütőlapra teszünk. Ebből a húsmennyiségből összesen kb. 35 golyó jön ki. Kb. 20 percre a sütőbe tesszük őket, amíg nagyjából átsülnek, de nem száradnak ki.

Közben elkészítjük a meggyszószt: a meggyet, a vizet és a citromlevet egy lábasba tesszük, felforraljuk, majd kb. 15 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük. Ekkor hozzáadjuk a fahéjrudat, valamint a gránátalmaszirupot, sózzuk, borsozzuk, végül addig főzzük, kb. 15 percig, amíg kissé besűrűsödik, és sűrűn bevonja egy kanál felületét. Amikor megsültek a húsgolyók, áttesszük őket a lábasba, amelyben a meggymártás fő. Fedő alatt kb. 5 percig főzzük. Tálaláskor pirított fenyőmaggal (vagy más maggal, például mandulával) szórjuk meg. Pitával, kuszkuszszal, esetleg bulgurral vagy rizzsel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.