chili&vanília

Kebab karaz

Gasztro

Marhahús és meggyszósz - de mennyire másképp, mint a mi napközis fogásunknál! Ez az étel az elmúlt év egyik nagy felfedezésének bizonyult számomra; egy New York-i szír étteremben volt szerencsém kóstolni - remélem, egyszer majd eredeti származási helyén, a nagy múltú közel-keleti városban, Aleppóban is megtehetem (amely manapság sajnos nem éppen kitűnő gasztronómiájától hangos).

A levantei konyha (ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába) híres, gazdag, változatos és igen sokszínű. Egy-egy aleppói ételnek számos változata létezik, hiszen a gasztronómiát is megannyi különböző behatás érte: Törökország és Libanon közelsége, nem utolsósorban pedig az örmény ráhatás formálta ezt az igazi fúziós konyhát.

A világ legrégebb óta lakott települései közé tartozó Aleppó egyik leghíresebb, emblematikus fogása, a meggyszószos húsgolyó kebab karaz néven fut. A pikáns, savanykás, gránátalmasziruppal kiegészített meggyszósz (édességről szó sincs!) sűrűn vonja be a fűszeres húsgolyókat; általában pitával tálalják. Még tart a meggyszezon, itt az alkalom egy kis könnyed kísérletezésre!

Szír meggyszószos húsgolyó (kebab karaz)

Hozzávalók (4 adag)

40 dkg darált bárány- vagy marhahús

1 kis hagyma, finomra aprítva

1 kávéskanál őrölt koriander

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 csipet őrölt fahéj

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

30 dkg magozott meggy

3 dl víz

fél citrom leve

1 fahéjrúd

fél dl gránátalmaszirup

Tálaláshoz: pirított fenyőmag, pita

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Elkészítjük a fűszeres húsgolyókat: a darált húshoz keverjük a finomra aprított hagymát, a koriandert, a római köményt, a fahéjat, a friss koriandert és az olívaolajat; sózzuk, borsozzuk. Nedves kézzel diónyi méretű húsgolyókat formázunk, amelyeket egy sütőpapírral vagy alufóliával leterített sütőlapra teszünk. Ebből a húsmennyiségből összesen kb. 35 golyó jön ki. Kb. 20 percre a sütőbe tesszük őket, amíg nagyjából átsülnek, de nem száradnak ki.

Közben elkészítjük a meggyszószt: a meggyet, a vizet és a citromlevet egy lábasba tesszük, felforraljuk, majd kb. 15 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük. Ekkor hozzáadjuk a fahéjrudat, valamint a gránátalmaszirupot, sózzuk, borsozzuk, végül addig főzzük, kb. 15 percig, amíg kissé besűrűsödik, és sűrűn bevonja egy kanál felületét. Amikor megsültek a húsgolyók, áttesszük őket a lábasba, amelyben a meggymártás fő. Fedő alatt kb. 5 percig főzzük. Tálaláskor pirított fenyőmaggal (vagy más maggal, például mandulával) szórjuk meg. Pitával, kuszkuszszal, esetleg bulgurral vagy rizzsel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk