étel, hordó

Gólvonal

  • ételhordó
  • 2016. október 15.

Gasztro

Már csak a sporttörténészek tudják, miféle vendéglő volt az 1962-ben bezárt régi Fradi-pálya környékén, de az újabbra mi is jól emlékszünk. A Könyves Kálmán körút felől lehetett bemenni, és ha szerencsénk volt, megfigyelhettünk egy-két fröccsbe, poharába meredő futball-legendát, még inkább a körülöttük lebzselő sleppet. Bennfentes helynek tűnt – a szurkolók inkább a metróhoz közelebb eső Fradi sörözőbe jártak –, de a szakács nagyon nem erőltette meg magát. 2000 környékén is az 1975-ös formát hozta, a kreativitás csimborasszója a kétszemélyes Fradi tál volt rántott bordával, párizsi szelettel, májjal, szalonnával. Miért volt ez Fradi tál? A rizibizi köret miatt.

Az új stadiont Groupama Arénának hívják, nagy meccsek helyett csak a „vénaszkenner” és a „Kubatov Gábor” szavak jutnak róla az eszünkbe… Tényleg a véletlenen múlt, hogy kiszúrtuk a Fradi vendéglő utódját, közvetlenül az ún. Fradi shop mellett. Elődjével ellentétben ezt a stadion Nagyváradi tér felé eső végébe építették, oda, ahol a madár sem jár: gyalogosforgalom nincs, autóból nem látni. Mintha maguknak építették volna.

Pedig ha nem itt lenne, simán elférne a Liszt Ferenc téren vagy a Ráday utcában is. Látszik, hogy nem sajnálták rá a pénzt, minden a legújabb divat szerinti. Az FTC-re a zöld kanapék, a nagy méretű narancssárga (!) sportolóábrázolások emlékeztetnek, de befigyel néhány címer is („erkölcs, erő, egyetértés”), illetve ilyen-olyan idézetek a dicső múltból. Népsport-tudósítások éppúgy, mint pl. Dalnoki Jenő filozófiája: „Nyújtsd mindig a legtöbbet, ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem törekedj azzá lenni, ami lehetnél!”

Ennek ellenére a Gólvonal bisztró megelégszik azzal, ami. Négyféle főétel van (rántott csirke, sertés­szűz, bundás pisztráng, spenótos tészta), kétfajta burger, az egyiket Fradinak nevezik (1890 Ft), úgyhogy ezt választjuk. Előtte nem lehet rossz szavunk a zöldborsókrémlevesre (690 Ft), simán hozza a pesti bisztrós átlagot, bár ha tejszínből húztak volna a tetejére három csíkot, mondhatnák erre is, hogy Fradi-leves. Ám titok marad, hogy a burgert miért hívják így. Tény, hogy a csírától a madársalátáig mindenféle zölddel körítették, de az egyébként kitűnő házi burgonyachipset nem tudjuk hová tenni… Na jó, hunyorítva mondhatjuk rá, hogy fehér. De a burger csak burger, se több, se kevesebb. A zsemléje teljesen rendben, a húst viszont elsózták, pedig alapból nem is lenne rossz. De igazából csak a végén örülünk: a túrófánk mentás barackpürével (990 Ft) tényleg finom.

Figyelmébe ajánljuk