chili&vanília

Kagyló, kókusztej

Gasztro

Benne vagyunk a kagylószezon kellős közepében – Brüsszelben, a világ egyik legjobb kagylóevő városában legalábbis azt állítják: azokban a hónapokban a legfinomabb, amikor „r” betű is van a hónap nevében. A hosszú nyári kihagyás után tehát szeptemberben, októberben következhet a tobzódás. Néhány éve még alig lehetett itthon kapni, ma már azonban szerencsére egyre több helyen lehet friss halakat, rák- és kagylóféléket beszerezni. (Az ára ráadásul egyáltalán nem horrorisztikus, kilója kedvezőbb, mint sok húsfélének.) A fekete kagyló elkészítése igen egyszerű, ha betartjuk a szabályokat. A klasszikus fehérborral, fokhagymával, tejszínnel vagy paradicsomosan készül, de millióféle ízesítéssel főzhetjük. Az alábbi kókusztejesben az ázsiai konyha jelenik meg, curryvel, gyömbérrel párosul a kagyló finom tengeri édes sóssága. A kagyló mennyisége sok mindentől függ. Kagylórajongóknak egészen nyugodtan számolhatunk 1 kg/fő-vel – Brüsszelben így kalkulálnak. Ha csak kóstolónak vagy előételnek készül, akkor 1 kg négy főre elég.

Fekete kagyló kókusztejes currymártással

Hozzávalók (2–4 adag)

 

2,5 dkg vaj

1 hagyma, finomra aprítva

4 fokhagymagerezd, finomra aprítva

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

1 teáskanál currypaszta

2 dl kókusztej

1 kg feketekagyló

só, bors

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

 

Nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a currypasztát, elkeverjük, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a lángot erősebbre vesszük. Egy-két percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. (Ha megkóstoljuk, kissé sótlannak kell érezni, mert a kagylótól még sósabb lesz.) Közben előkészítjük a kagylókat: nagy edényben friss vízbe dobjuk őket, alaposan átmossuk, hogy minél több homok leázzon a héjukról, a víz legyen teljesen tiszta. Ha valamelyikből „szakáll” lóg ki, attól megszabadítjuk. Amelyik ki van nyílva, kidobjuk. Az előkészített kagylókat hozzáadjuk a kókusztejes currymártáshoz. Erősre vesszük a lángot, a lábast lefedjük, és 6 percig így főzzük. Ekkorra a kagylók gyönyörűen kinyílnak. Finomra aprított, friss korianderrel megszórva fogyasztjuk. (Amelyik zárva maradt, azt kidobjuk.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Az Amerika–EU-vámalku tovább nyomhatja a magyar gazdaságot

Noha sikerült megfelezni az EU-t fenyegető amerikai vám mértékét, a 15 százalékos általános teher meglehetősen súlyos csapást mérhet az európai gazdaságokra, így a magyarra is. A magyar kormány szerint Orbán Viktor persze jobb megállapodást kötött volna, de a megegyezés az orosz gázimportra is hatással lehet. 

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.