chili&vanília

Kagyló, kókusztej

Gasztro

Benne vagyunk a kagylószezon kellős közepében – Brüsszelben, a világ egyik legjobb kagylóevő városában legalábbis azt állítják: azokban a hónapokban a legfinomabb, amikor „r” betű is van a hónap nevében. A hosszú nyári kihagyás után tehát szeptemberben, októberben következhet a tobzódás. Néhány éve még alig lehetett itthon kapni, ma már azonban szerencsére egyre több helyen lehet friss halakat, rák- és kagylóféléket beszerezni. (Az ára ráadásul egyáltalán nem horrorisztikus, kilója kedvezőbb, mint sok húsfélének.) A fekete kagyló elkészítése igen egyszerű, ha betartjuk a szabályokat. A klasszikus fehérborral, fokhagymával, tejszínnel vagy paradicsomosan készül, de millióféle ízesítéssel főzhetjük. Az alábbi kókusztejesben az ázsiai konyha jelenik meg, curryvel, gyömbérrel párosul a kagyló finom tengeri édes sóssága. A kagyló mennyisége sok mindentől függ. Kagylórajongóknak egészen nyugodtan számolhatunk 1 kg/fő-vel – Brüsszelben így kalkulálnak. Ha csak kóstolónak vagy előételnek készül, akkor 1 kg négy főre elég.

Fekete kagyló kókusztejes currymártással

Hozzávalók (2–4 adag)

 

2,5 dkg vaj

1 hagyma, finomra aprítva

4 fokhagymagerezd, finomra aprítva

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

1 teáskanál currypaszta

2 dl kókusztej

1 kg feketekagyló

só, bors

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

 

Nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a currypasztát, elkeverjük, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a lángot erősebbre vesszük. Egy-két percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. (Ha megkóstoljuk, kissé sótlannak kell érezni, mert a kagylótól még sósabb lesz.) Közben előkészítjük a kagylókat: nagy edényben friss vízbe dobjuk őket, alaposan átmossuk, hogy minél több homok leázzon a héjukról, a víz legyen teljesen tiszta. Ha valamelyikből „szakáll” lóg ki, attól megszabadítjuk. Amelyik ki van nyílva, kidobjuk. Az előkészített kagylókat hozzáadjuk a kókusztejes currymártáshoz. Erősre vesszük a lángot, a lábast lefedjük, és 6 percig így főzzük. Ekkorra a kagylók gyönyörűen kinyílnak. Finomra aprított, friss korianderrel megszórva fogyasztjuk. (Amelyik zárva maradt, azt kidobjuk.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.