Benne vagyunk a kagylószezon kellős közepében – Brüsszelben, a világ egyik legjobb kagylóevő városában legalábbis azt állítják: azokban a hónapokban a legfinomabb, amikor „r” betű is van a hónap nevében. A hosszú nyári kihagyás után tehát szeptemberben, októberben következhet a tobzódás. Néhány éve még alig lehetett itthon kapni, ma már azonban szerencsére egyre több helyen lehet friss halakat, rák- és kagylóféléket beszerezni. (Az ára ráadásul egyáltalán nem horrorisztikus, kilója kedvezőbb, mint sok húsfélének.) A fekete kagyló elkészítése igen egyszerű, ha betartjuk a szabályokat. A klasszikus fehérborral, fokhagymával, tejszínnel vagy paradicsomosan készül, de millióféle ízesítéssel főzhetjük. Az alábbi kókusztejesben az ázsiai konyha jelenik meg, curryvel, gyömbérrel párosul a kagyló finom tengeri édes sóssága. A kagyló mennyisége sok mindentől függ. Kagylórajongóknak egészen nyugodtan számolhatunk 1 kg/fő-vel – Brüsszelben így kalkulálnak. Ha csak kóstolónak vagy előételnek készül, akkor 1 kg négy főre elég.
Fekete kagyló kókusztejes currymártással
Hozzávalók (2–4 adag)
2,5 dkg vaj
1 hagyma, finomra aprítva
4 fokhagymagerezd, finomra aprítva
2 cm friss gyömbér, finomra aprítva
1 teáskanál currypaszta
2 dl kókusztej
1 kg feketekagyló
só, bors
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
Nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a currypasztát, elkeverjük, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a lángot erősebbre vesszük. Egy-két percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. (Ha megkóstoljuk, kissé sótlannak kell érezni, mert a kagylótól még sósabb lesz.) Közben előkészítjük a kagylókat: nagy edényben friss vízbe dobjuk őket, alaposan átmossuk, hogy minél több homok leázzon a héjukról, a víz legyen teljesen tiszta. Ha valamelyikből „szakáll” lóg ki, attól megszabadítjuk. Amelyik ki van nyílva, kidobjuk. Az előkészített kagylókat hozzáadjuk a kókusztejes currymártáshoz. Erősre vesszük a lángot, a lábast lefedjük, és 6 percig így főzzük. Ekkorra a kagylók gyönyörűen kinyílnak. Finomra aprított, friss korianderrel megszórva fogyasztjuk. (Amelyik zárva maradt, azt kidobjuk.)
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com