chili&vanília

Kagyló, kókusztej

Gasztro

Benne vagyunk a kagylószezon kellős közepében – Brüsszelben, a világ egyik legjobb kagylóevő városában legalábbis azt állítják: azokban a hónapokban a legfinomabb, amikor „r” betű is van a hónap nevében. A hosszú nyári kihagyás után tehát szeptemberben, októberben következhet a tobzódás. Néhány éve még alig lehetett itthon kapni, ma már azonban szerencsére egyre több helyen lehet friss halakat, rák- és kagylóféléket beszerezni. (Az ára ráadásul egyáltalán nem horrorisztikus, kilója kedvezőbb, mint sok húsfélének.) A fekete kagyló elkészítése igen egyszerű, ha betartjuk a szabályokat. A klasszikus fehérborral, fokhagymával, tejszínnel vagy paradicsomosan készül, de millióféle ízesítéssel főzhetjük. Az alábbi kókusztejesben az ázsiai konyha jelenik meg, curryvel, gyömbérrel párosul a kagyló finom tengeri édes sóssága. A kagyló mennyisége sok mindentől függ. Kagylórajongóknak egészen nyugodtan számolhatunk 1 kg/fő-vel – Brüsszelben így kalkulálnak. Ha csak kóstolónak vagy előételnek készül, akkor 1 kg négy főre elég.

Fekete kagyló kókusztejes currymártással

Hozzávalók (2–4 adag)

 

2,5 dkg vaj

1 hagyma, finomra aprítva

4 fokhagymagerezd, finomra aprítva

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

1 teáskanál currypaszta

2 dl kókusztej

1 kg feketekagyló

só, bors

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

 

Nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a currypasztát, elkeverjük, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a lángot erősebbre vesszük. Egy-két percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. (Ha megkóstoljuk, kissé sótlannak kell érezni, mert a kagylótól még sósabb lesz.) Közben előkészítjük a kagylókat: nagy edényben friss vízbe dobjuk őket, alaposan átmossuk, hogy minél több homok leázzon a héjukról, a víz legyen teljesen tiszta. Ha valamelyikből „szakáll” lóg ki, attól megszabadítjuk. Amelyik ki van nyílva, kidobjuk. Az előkészített kagylókat hozzáadjuk a kókusztejes currymártáshoz. Erősre vesszük a lángot, a lábast lefedjük, és 6 percig így főzzük. Ekkorra a kagylók gyönyörűen kinyílnak. Finomra aprított, friss korianderrel megszórva fogyasztjuk. (Amelyik zárva maradt, azt kidobjuk.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.