chili&vanília

Kagyló, kókusztej

Gasztro

Benne vagyunk a kagylószezon kellős közepében – Brüsszelben, a világ egyik legjobb kagylóevő városában legalábbis azt állítják: azokban a hónapokban a legfinomabb, amikor „r” betű is van a hónap nevében. A hosszú nyári kihagyás után tehát szeptemberben, októberben következhet a tobzódás. Néhány éve még alig lehetett itthon kapni, ma már azonban szerencsére egyre több helyen lehet friss halakat, rák- és kagylóféléket beszerezni. (Az ára ráadásul egyáltalán nem horrorisztikus, kilója kedvezőbb, mint sok húsfélének.) A fekete kagyló elkészítése igen egyszerű, ha betartjuk a szabályokat. A klasszikus fehérborral, fokhagymával, tejszínnel vagy paradicsomosan készül, de millióféle ízesítéssel főzhetjük. Az alábbi kókusztejesben az ázsiai konyha jelenik meg, curryvel, gyömbérrel párosul a kagyló finom tengeri édes sóssága. A kagyló mennyisége sok mindentől függ. Kagylórajongóknak egészen nyugodtan számolhatunk 1 kg/fő-vel – Brüsszelben így kalkulálnak. Ha csak kóstolónak vagy előételnek készül, akkor 1 kg négy főre elég.

Fekete kagyló kókusztejes currymártással

Hozzávalók (2–4 adag)

 

2,5 dkg vaj

1 hagyma, finomra aprítva

4 fokhagymagerezd, finomra aprítva

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

1 teáskanál currypaszta

2 dl kókusztej

1 kg feketekagyló

só, bors

1 csokor friss koriander, finomra aprítva

 

Nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a currypasztát, elkeverjük, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a lángot erősebbre vesszük. Egy-két percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. (Ha megkóstoljuk, kissé sótlannak kell érezni, mert a kagylótól még sósabb lesz.) Közben előkészítjük a kagylókat: nagy edényben friss vízbe dobjuk őket, alaposan átmossuk, hogy minél több homok leázzon a héjukról, a víz legyen teljesen tiszta. Ha valamelyikből „szakáll” lóg ki, attól megszabadítjuk. Amelyik ki van nyílva, kidobjuk. Az előkészített kagylókat hozzáadjuk a kókusztejes currymártáshoz. Erősre vesszük a lángot, a lábast lefedjük, és 6 percig így főzzük. Ekkorra a kagylók gyönyörűen kinyílnak. Finomra aprított, friss korianderrel megszórva fogyasztjuk. (Amelyik zárva maradt, azt kidobjuk.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.